TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Oude auto's als bezienswaardigheid in Cuba

Deze bezienswaardigheden in Cuba wil je zien

Het eiland Cuba is gelegen in de Caribische Zee, ten zuiden van Florida en ten oosten van Cancún. Het eiland is in de afgelopen jaren flink gegroeid in populariteit. Dit is onder andere te merken aan het stijgende aantal toeristen dat het land mag verwelkomen. Maar welke bezienswaardigheden zijn er zoal op Cuba en waarom is juist dit eiland zo in trek? In dit blog leggen we het voor je uit. 

Bezienswaardigheden in Cuba: de hoofdstad Havana

Havana is de hoofdstad van Cuba en daarmee de bekendste en meest toeristische stad van Cuba. Niet geheel onlogisch als je ziet wat je in deze stad allemaal kunt beleven. Zo kan je slenteren door het oude stadsgedeelte ‘Habana Vieja’, waar je de klassieke en oude culturen van Cuba nog kunt beleven.

Straatje in een wijk in Cuba
Foto: ansalmo_juvaga – Pixabay

Smalle straatjes, kleurrijke gebouwen, unieke Amerikaanse old timers en traditionele Cubaanse muziek, je kan het in deze oude wijk van Havana allemaal (her)beleven. Daarnaast kent dit stadgedeelte ook veel oude pleinen, gebouwen en centra. Voor liefhebbers van historie en de traditionele Cubaanse cultuur is deze wijk zeker een bezoekje waard.

Video over Havana en Cuba

Naast het oude, traditionele stadsgedeelte, zijn er ook nog vele andere bezienswaardigheden in en rondom Havana te vinden. Zo kan je bijvoorbeeld de Plaza de la Revolución hier vinden, het beruchte plein waar oud-leider Fidel Castro regelmatig lange speeches gaf.

Ook komen er nog altijd vele mensen op het plein samen om de vrijheid te vieren of de oude leider te herdenken. Ook het museum (Museo de la Revolución) is voor vele toeristen een van de populaire bezienswaardigheden in Cuba die in het teken staat van oud-leider Fidel Castro en de revolutie van Cuba. 

Lees ook: de ideale reisroute voor een reis naar Mexico en 6x de mooiste stranden van Mexico.

Het Capitolio

Het Capitool in Havana, een bezienswaardigheid in Cuba
Foto: 12019 – Pixabay

Afsluitend op de lijst van bezienswaardigheden in Cuba in de stad Havana staat het ‘Capitolio’, wat te vergelijken is het met Capitool in de Verenigde Staten. Het ‘Capitolio’ is een enorm gebouw, zeker in vergelijking met de rest van de stad en voor een kleine toeslag kan je zelfs de binnenkant van het gebouw bewonderen. Daarnaast mogen ook het kathedraal (Plaza de la Cathedral), het Hemmingway Café en de Mercado de Artesania zeker niet op jouw lijstje ontbreken.

De stad Santiago de Cuba

Santiago de Cuba wordt gezien als de bekendste stad van Cuba na de hoofdstad Havana. Net zoals in Havana zijn ook in Santiago de Cuba ook leuke restaurants en eettentjes. Het centrum van Santiago de Cuba is iets minder pittoresk dan dat van Havana, maar daarentegen wel een stuk moderner. Daarnaast bruist het in deze stad ook van de bezienswaardigheden.

Muzikanten in Cuba zijn ook een bezienswaardigheid
Foto: Ban Yido – Unsplash

Zo kan je onder andere een bezoekje brengen aan de Casa de las Tradiciones, een bruisende locatie waar regelmatig lokale artiesten optreden en voor entertainment zorgen. Ook het oude huis van Fidel Castro is in Santiago de Cuba te vinden, namelijk in de wijk Tivolí.

Naast dit oude, bekende huis vind je in deze wijk ook diverse theaters, hotels en musea, waaronder het Museo de la Lucha Clandestina, waar je alles kan leren over het Batista regime in de jaren 50. Je herkent het museum aan de kanariegele kleur. Het museum is daarbij ook nog gelegen tegenover het oude huis van Fidel Castro, twee vliegen in één klap dus! 

Sfeervol balkon in Cuba
Sfeervol balkon

Het historische fort dat Cuba vroeger beschermde tegen piraterij, het Castilla del Morro San Pedro de la Roca, is gelegen op enkele kilometers buiten de stad. Het fort is door de jaren heen goed onderhouden en de historische elementen, waaronder de gebouwen en kanonnen, zijn goed bewaard gebleven. Het fort ligt op 60 meter hoogte en biedt daardoor een mooi uitzicht over een groot gedeelte van het eiland en alle natuur die het eiland te bieden heeft.

Tip: bezoek de idyllische eilandjes van San Blas in Panama.

De natuur rond Santiago de Cuba

Over natuur gesproken, liefhebbers van wandelen en hiken kunnen in Santiago de Cuba ook prima terecht. De stad wordt namelijk omringd door twee grote natuurparken: Sierra de la Gran Piedra en Sierra Maestra. Aan de westkant van de stad tref je de Sierra Maestra, waar de hoogste bergketen van Cuba gelegen is. Aan de oostzijde tref je het andere natuurpark, waar diverse uitzichtpunten over het eiland gelegen zijn.

De mooie natuur in Cuba
Foto: fab Wüst – Pixabay

Meer zin in een feestje? Dan kun je het beste in de maand juli de stad Santiago de Cuba bezoeken. Ieder jaar vindt hier rond deze periode namelijk het zomercarnaval plaats. Een kleurrijk volksfeest dat bol staat van de optochten, kostuums en muziek. In de verste verte niet te vergelijken met het carnaval zoals we het in Nederland onder de rivieren kennen.

Lees ook: genieten van ‘Pura Vida” in het groene Costa Rica.

Isla de Juventud

We sluiten de lijst af met het tweede grootste eiland van Cuba, naast het eiland waar de bovengenoemde twee steden gevestigd zitten, het eiland Isla de la Juventud. Het eiland is ongeveer 2400 km² groot en ligt ten zuiden van Havana. Gescheiden door de Caribische zee, ligt het Isla de la Juventud zo’n 50 kilometer onder het eiland Cuba.

Het eiland heeft een eigen vliegveld en is daardoor zowel per zee als per vliegtuig bereikbaar. De stad Nueva Gerona vormt de hoofdstad van het eiland. In tegenstelling tot Havana en Santiago de Cuba kent Ilsa de Juventud minder bezienswaardigheden, maar desalniettemin toch een aantal interessante bezienswaardigheden.

Zo kan je op het eiland bijvoorbeeld de Model Jail vinden, een modelgevangenis die vroeger zware criminelen en politieke gevangenen huisvesten. Laatstgenoemde vooral voor degene die verzet boden tegen de dictatuur. De gevangenis is in 1931 gebouwd door Machado, maar verloor na 1966 haar functie. De voormalige gevangenis is nu een museum welke een inkijkje biedt in de vroegere tijden van Cuba en het eiland.

Juist voor wie even een uitvlucht zoekt uit de steden van Cuba, biedt het eiland een uitkomst, zoals naar de vele stranden en natuurparken. Zo is bijvoorbeeld ten zuiden van het eiland het natuurpark Parque Nacional Marino de Punta Francés te vinden, een groot nationaal park met een aantal zandstranden en een prachtige zee.

Voor liefhebbers van duiken biedt de onderwaterwereld een waar walhalla. Ook elders over het eiland zijn prachtige natuurgebieden, flora, fauna en grotten te vinden. Veel steden of dorpen kent het eiland daarentegen niet. Juist hierdoor is het toerisme voor het eiland erg belangrijk.

Tip: kijk eens naar een vakantie op Dominica.

Reis naar Cuba voorbereiden

Enthousiast geworden over de bovenstaande bezienswaardigheden in Cuba? Vergeet dan niet het visum voor Cuba online aan te vragen via VisumBuitenland. Het toeristenvisum krijg je per post toegestuurd, waarna je de toeristenkaart zelf dient in te vullen. Hoe je de toeristenkaart invult, vind je op de website van VisumBuitenland. Daarnaast dien je uiteraard ook te voldoen aan de voorwaarden van de toeristenkaart voor Cuba

Bezienswaardigheden van Cuba op de kaart

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Fotocredit header: Falkenpost – Pixabay

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven