TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
wandelingen in de Tsjechische natuur

5x wandelingen in de Tsjechische natuur

Met meer dan veertigduizend kilometer aan wandelpaden is Tsjechië een fantastisch land voor een wandelvakantie. De gemarkeerde wandelpaden brengen je bij bergtoppen, gaan door rustige bossen en brengen je op andere mooie plekjes waar je alleen te voet kan komen. Dit zijn vijf wandelingen in de Tsjechische natuur waar je geniet van rust en mooie natuur.

Deze wandelingen in de Tsjechische natuur zijn mooi om te maken

Wandelen in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is een nationaal park in het noorden van Tsjechië. De bergen vormen een prachtig decor voor de actieve toerist. Je kunt in het Reuzengebergte verschillende liften nemen naar de bergtoppen of bedwing zelf één van deze hoge pieken. Een mooie wandeling in het oosten van het Reuzengebergte is door het veenmoeras Upská. Je wandelt over vlonders door een van de hoogste delen van het Reuzengebergte.

Krkonose Tsjechië
(c) Pavla Maresova

Het is een ruig landschap waar zelfs geen bos groeit. Het wordt daarom ook wel toendra genoemd. Het wandelpad ‘Toendra van het Reuzengebergte’ gaat vanaf de hoogste bergtop Sněžka naar de gezellige berghut Luční Bouda waar je iets kunt eten en zelfs kunt overnachten. De route gaat verder over een fiets- en wandelpad naar het toeristenoord Pec pod Sněžkou. In totaal is de wandelroute 15 kilometer.

Lees hier wat je allemaal kunt doen in het Reuzengebergte.

Grenswachterspad in het Boheemse Woud

Wandelpaden in overvloed in het Boheemse Woud in het zuiden van Tsjechië. Dit grote nationale park zit vol mooie natuurverschijnselen, zoals voormalige gletsjermeren, een oerbos en veenmoerassen. Een prachtige wandeling in het Boheemse Woud is het grenswachterspad in het westen van het Boheemse Woud. Het circuit start en eindigt in het gezellige dorp Kašperské Hory en is 17 km. Het icoon van deze plaats is het kasteel, maar je vindt er ook knusse restaurants, een prachtig boetiekhotel en een plaatstelijk museum.

Kasperk Tsjechië
(c) Dagmar Veselkova

Deze kastelen in Tsjechië wil je niet missen!

Het natuurpad verbindt kasteel Kašperk met verschillende bunkers die voor de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd. Ook gaat de route door de Amálino-vallei. Sinds 1994 een beschermd natuurgebied. Je wandelt door bossen met sparren, esdoorns en witte berken, maar je komt ook uitgestrekte weilanden en rotspartijen tegen. Een van de mooiste plekken is het uitzichtpunt over kasteel Kašperk dat zich midden in de bosrijke omgeving van het Boheemse Woud bevindt.

Boheemse Woud wandelingen in de Tsjechische natuur
(c) Zlata Stezka Vaclav Krizek

Dit wil je zien en doen tijdens een vakantie in Noord-Bohemen.

Door het hart van Boheemse Karst

Een bezoek aan het populaire kasteel Karlštejn kun je perfect combineren met een wandeling door het beschermde landschapsgebied van de Boheemse Karst. De Boheemse Karst ligt 30 km ten zuiden van Praag en heeft een prachtig gevarieerd landschap waar de rivier de Berounka een romantische vallei heeft gevormd met verschillende grotten.  De 9 km lange wandeling vertrekt vanaf de plaats Srbsko en komt langs de mooie Bubovický watervallen. Het water van de beek stroomt trapsgewijs naar beneden over kalkstenen rotsen die bedekt zijn met mos en algen.

Berounka Tsjechië natuur wandelingen
(c) Virtual Visit

De route voert verder door een dicht bos waar herten en wilde zwijnen zich te goed doen aan de vegetatie en zich perfect schuil kunnen houden. Hoewel de route officieel niet naar Svaty Jan pod Skalou gaat is het uitzichtpunt over dit gehucht de extra 4 km wel waard. In dit minidorp is een restaurant waar je even op krachten kan komen om vervolgens een stijgend pad te nemen. De wandelroute eindigt bij de rivier Berounka, waar je langs loopt om terug te komen komen bij het startpunt.

Deze wandelingen in Tsjechië zijn leuk voor in het najaar.

Wandeling Pernštejn

De middeleeuwse burcht Pernštejn ligt ten noorden van Brno en is een van de best bewaarde kastelen in Tsjechië. Het kasteel kan zo uit een film komen en dat is ook gedeeltelijk waar. Pernštejn diende diverse keren als filmlocatie voor sprookjesfilms en de internationale Netflix serie ‘The Letter for the King’. Het wandelnetwerk van Pernštejn heeft maar liefst 29 km aan routes, die je kunt opdelen in drie circuits – rood, blauw en groen.

Pernstejn
(c) Ladislav Renner

Het rode circuit leidt door het dorp Nedvězice, rond het kasteel van Pernštejn en over het kasteelterrein zelf. Het blauwe circuit leidt door het platteland ten noorden van het dorp en het groene circuit gaat door de regio ten zuiden van het dorp. De routes zijn 13.5 km, 5.5 km of 4 km. Het merendeel van de routes zijn romantische bospaden die af een toe een glimp bieden op het indrukwekkende kasteel. Ook passeer je enkele historische bruggen waar een eeuw gelegen nog paard en wagen overheen reden. 

Ook leuk: de mooiste uitzichten van Tsjechië.

Wandelen in het Slavkov bos 

In het westen van Tsjechië ligt een uitgestrekt bosgebied tussen de kuursteden Karlovvy Vary en Mariánské Lázně. De wandelpaden door het bos voeren naar prachtige plekjes en uitzichtpunten. Een van die bijzondere locaties is het natuurreservaat Kladská. Op 800 meter hoogte loopt een slingerende route tussen meren en moerassen. Het 2,3 km lange parcours is barrièrevrij en heeft tal van rustplaatsen en uitkijkpunten. Onderweg kom je ook charmante houten chalets in Zwitserse stijl tegen.

Egeria tsjechische natuur wandelingen
(c) Egeria

Hier vind je deze wandelingen in de Tsjechische natuur op de kaart:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Al zin om deze wandelingen in de Tsjechische natuur te maken?

Fotocredits header: Virtual Visit, Beeld en informatie via CzechTourism 

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven