TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
de sss eilanden

Leer meer over de mooie SSS-Eilanden

Niet alleen de ABC-eilanden zijn geliefde bestemmingen in het Caribisch gebied, ook St. Maarten, St. Eustatius en Saba (de SSS-eilanden) zijn stuk voor stuk tropische parels. Heerlijk voor duikers, snorkelaars en natuurliefhebbers, maar ook gewoon voor de vakantieganger op zoek naar zon, zee en strand.

Ken jij de SSS-Eilanden al? Zo niet, ontdek hier dan meer

St. Maarten

Parelwitte stranden, een azuurblauwe zee en een bergachtig landschap: op het eerste gezicht lijkt St. Maarten niet veel te verschillen van de andere Caribische eilanden, maar niets is minder waar. Het eiland is onderverdeeld in een Frans gedeelte – met als hoofdstad Marigot – en een Nederlands gedeelte met als hoofdstad Philipsburg.

Reis maken naar de bovenwindse eilanden? Lees onze 21 tips voor het zoeken naar een goedkoop vliegticket!

Philipsburg

Philipsburg is de hoofdstad van het Nederlandse deel van Sint Maarten. Front Street en Back Street vormen de twee hoofdstraten van de stad, met veel winkeltjes. Wandel zeker over de Boardwalk, deze boulevard loopt langs het strand en is geheel autovrij. Hier kun je genieten van een hapje of een drankje.

Het Franse gedeelte, Saint Martin, is wat rustiger en staat vooral bekend om haar culinaire hoogtepunten: van verse kreeft tot Franse kaasjes en foie gras. Het Nederlandse gedeelte bevat veel barretjes en restaurants die vooral Amerikaans toerisme aantrekken. Maar ook Maho Beach ligt hier, het populaire strand naast de luchthaven van St. Maarten, waar vliegtuigen extreem laag overvliegen. Een hotspot voor vliegtuigspotters!

de SSS-Eilanden
Helder blauw water en strand op Sint Maarten (c) Unsplash / Rajvinder Singh

Naast de mooie stranden en gezellige restaurantjes, biedt St. Maarten ook veel watersportplezier. Duiken en snorkelen gaan hand in hand op het eiland en zijn de twee populairste activiteiten. Overal waar een kust is, kun je natuurlijk het water induiken, maar Pinel Island, Grand Case Bay, Creole Rock en Baie Rouge staan bekend als de betere duik- en snorkelplekken. Hier is het koraal nog in redelijk goede conditie en wemelt het van de kleurrijke vissen.

Great Bay Beach is hip and happening, terwijl je bij Dawn Beach het mooiste koraalrif vindt en hier dus ideaal kunt duiken en snorkelen. Nettle Bay kan de fotoboeken in, want dit is écht een paradijsje, met palmbomen, spierwit zand en luxe strandtenten.

Duiken en snorkelen

Sint Maarten is, net als veel eilanden in het Caribisch gebied, een prachtige plek om de onderwaterwereld te ontdekken. Geen duikbrevet? Geen probleem, want Sint Maarten is ideaal voor snorkelaars, dankzij de vele riffen die zich vlak voor de kust bevinden. Creole Rock, Baie Rouge, Dawn Beach, Little Bay en Pinel Island zijn mooie plekken om te snorkelen. Ook worden er verschillende duikexcursies aangeboden; schildpadden, dolfijnen, tropische vissen… het leeft allemaal in de wateren van Sint Maarten. Overigens kun je van februari tot en met juni walvissen spotten!

St. Eustatius

St. Eustatius is het perfecte eiland voor de vakantieganger die Aruba en Curaçao te druk vindt. Met een oppervlakte van slechts 21 km2 is dit eiland het op één na kleinste van het Caribisch gebied. Groot voordeel van St. Eustatius zijn de toeristen, die zijn er namelijk (bijna) niet. Wat dan wel? Ongerepte natuur, een aangenaam klimaat en vooral veel rust.

Dé trekpleister van St. Eustatius is The Quill, een zeshonderd meter hoge slapende vulkaan. Deze vulkaan is maar liefst 200.000 jaar oud en in de krater groeit een groot, tropisch regenwoud. Er zijn zeven wandelroutes op en om de vulkaan die je, met of zonder gids, kan volgen. Het is een flinke klim, maar hetuitzicht vanaf de top is adembenemend.

De kust van het eiland bestaat uit steile kliffen met een aantal baaien. Echt grote, drukbezochte stranden zijn hier niet, dus relaxen doe je op een van de kleine zandstrandjes die je onderweg tegenkomt. Net als op St. Maarten is duiken en snorkelen ook op St. Eustatius erg populair. Vooral voor wrakduikers is het een paradijs met genoeg gezonken schepen voor de kust.

Je kunt deze eilanden natuurlijk heel goed combineren met Bonaire en Curaçao.

Saba

Saba is een schoon, veilig en kleinschalig eiland dat, net als St. Eustatius, nog niet door het massatoerisme is ontdekt. Door het indrukwekkende en diverse landschap is het eiland vooral in trek bij natuurliefhebbers en eco-toeristen. Meer dan 700 verschillende plantsoorten en ruim 1.000 verschillende diersoorten is het eiland rijk.

En hoewel het niet direct te zien is, is het eiland opgebouwd uit een vulkanisch gesteente dat 5.000 jaar geleden voor het eerst uitbarstte, maar nu slaapt. Doordat de top van deze vulkaan altijd is gehuld in wolken, heerst er een subtropisch nevelwoud op het eiland.

de SSS-Eilanden
Man tussen al het groen (c) Flickr via killians_red Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Tussen al het groen vind je op Saba een schat aan kleurrijke huisjes. Met kenmerkende witte gevels, groene luiken en rood gekleurde daken voldoen alle huizen op het eiland aan hetzelfde bouwconcept. Mede om die reden wordt Saba ook wel eens omschreven als het decor van de sprookjes van Hans Christian Andersen.

Op het vulkanische eiland zijn zeventien wandelroutes uitgezet, de zogenaamde ‘trails’. De meeste routes kunnen zonder gids gelopen worden, maar voor een aantal wordt deskundige begeleiding wel aangeraden.

Hier vind je de SSS-Eilanden:


Kende jij de SSS-Eilanden al?

Op zoek naar leuke eilanden in de Middellandse Zee?

Fotocredits header: Unsplash / Ramon Kagie

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven