TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Op avontuur in Oman

Op vakantie in Oman per 4WD

Het sultanaat Oman wordt nog weinig bezocht. Reizigers die het hebben ontdekt spreken zonder uitzondering lovend over dit land en de gastvrije bevolking. In tegenstelling tot andere landen op het Arabisch schiereiland biedt een vakantie in Oman reizigers een authentieke ervaring en een grote variatie aan landschappen. Tijd voor een nadere kennismaking.

Muscat

De moderne hoofdstad van Oman heeft weinig gemeen met andere steden in het Midden-Oosten. Hotels en moderne winkelcentra zijn er bijvoorbeeld genoeg, maar zonder de eclatante luxe die je kent van de shopping malls in Dubai en Abu Dhabi.

Muscat havenstad in Oman,de eerste stop tijdens een vakantie in Oman

Wolkenkrabbers vind je in Muscat niet, want in de wet is vastgelegd dat gebouwen niet hoger mogen zijn dan negen verdiepingen. In het straatbeeld zie je voornamelijk SUV’s en de betere Duitse automerken, maar weinig Rolls Royces of protserige sportwagens. Wij huren een 4WD Toyota Landcruiser, waarmee we tijdens deze vakantie in Oman veilig de bergen en woestijn in kunnen trekken. Ook in Muscat is er veel te doen.

Kleingeld voor de parkeermeter

In de haven van Muscat dobberen traditionele dhows, vissersboten en luxe jachten gebroederlijk naast elkaar. Langs de levendige boulevard flaneert de lokale bevolking langs de vele witte gebouwen en de Lawathi moskee met de kenmerkende blauwe minaret.

De boulevard biedt toegang tot de kleurrijke soek, waar al je zintuigen worden geprikkeld: wat een kleuren, geuren en geluiden! Wanneer we onze huurauto willen parkeren voor een winkel waar lokale SIM-kaart worden verkocht, krijgen we ongevraagd van het winkelpersoneel wat kleingeld voor de parkeermeter.

Het is onze eerste ervaring met de oprechte vriendelijkheid van de Omani’s. Later op de ochtend poseren de verkopers op de overdekte vismarkt geduldig en trots voor onze foto’s en merken we opnieuw hoe toegankelijk de mensen hier zijn.

Ook bijzonder om te doen: reizen naar Saoedi-Arabië.

Niet te missen tijdens je vakantie in Oman: de Sultan Qaboos Grand Mosque

De Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat is een van de bezienswaardigheden van Oman. Deze grootste moskee van Oman is op maandag tot en met donderdag te bezoeken van half negen tot elf uur. Gepast gekleed natuurlijk, dus geen blote schouders, armen en benen en vrouwen dienen ook het hoofd te bedekken.

Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat, zeker bezoeken tijdens je vakantie in Oman

Voor vrouwelijke bezoekers zijn bij de ingang zijn abaya’s te huur, de lange gewaden die vrouwen in Oman over hun kleding dragen. In de schitterende moskee geven vrijwilligers informatie, bijvoorbeeld over de schitterende kroonluchter van Swarovski kristal en het enorme vloerkleed van 60 bij 70 meter, waar 600 vrouwen vier jaar lang aan hebben gewerkt. 

Ook Jordanië is mooi om te bezoeken. Dit zijn de bezienswaardigheden van Jordanië.

Op vakantie in Oman betekent: kennismaking met dromedarissen

We zetten koers naar Raz Al Jinz, waar we een nacht zullen verblijven voor een bezoek aan het schildpaddenreservaat. Het ligt zo’n 300 kilometer ten zuiden van Muscat, vlak bij het schilderachtige vissersplaatsje Sur.

Sur in Oman

Onderweg genieten we van het uitzicht op de rotsachtige kustlijn en maken we een stop bij een strand waar nieuwsgierige dromedarissen komen poseren voor de foto.

Dromedarissen, niet te missen tijdens je vakantie in Oman

Op de route ligt ook Wadi Shab, een ravijn met verticale zandstenen wanden, plantages en een irrigatiesysteem. Na een wandeling van ongeveer een uur bereik je hier een waterpoel waar je kunt zwemmen.

Lees hier alles wat je moet weten voor een trip naar Dubai.

Zeeschildpadden

Als enige plek ter wereld leggen in Oman schildpadden het hele jaar door eieren op het strand.  In Ras al Jinz observeren we de schildpadden terwijl ze in het donker bezig zijn met het afdekken van hun nesten. Met hun lange voorpoten scheppen ze zand op het nest. De vrouwtjes hebben er al een hele klus op zitten.

Ras Al Jinz schildpadden
(c) Ministry of Heritage Tourism Sultanate of Oman

Ze zijn na zonsondergang het strand op geschuifeld, hebben een diepe kuil gegraven en eieren gelegd. Het afdekken van het nest is de laatste handeling voordat ze terugkeren naar de zee. Een stukje verderop is één vrouwtje nog bezig met eieren leggen. Stilletjes mogen we kijken.

Ook leuk: 4 dagen naar Abu Dhabi.

Wanneer de volgende ochtend de zon opkomt dringt vanwege de grote hoeveelheid nesten op het strand pas goed door hoe veel schildpadden in dit reservaat hun eieren leggen, we zien overal kuilen.

Samen met een gids volgen we een aandoenlijk babyschildpadje op zijn tocht naar de branding en zien hem daarna wegzwemmen in de zee, de wijde waterwereld in. 

In volle vaart door de woestijn tijdens je vakantie in Oman

Op de route naar de woestijn bezoeken we Wadi Bani Khalid, een prachtige groene oase. In het weekend is dit een populaire plek waar de Omani samenkomen voor een wandeling of picknick. Bij een benzinepomp in Bidiyah laten we onze bandenspanning verlagen en onderhandelen we met een man die zijn diensten aanbiedt als gids voor de rit naar het woestijnkamp in Sharqiya woestijn.

Breng eenn bezoek aan deze Wadi Bani Khalid tijdens je vakantie in Oman

Hoewel we een goede kaart en de GPS-coördinaten hebben, is de gedachte dat we vast komen te zitten in het zand en de auto uit moeten graven ons iets te intimiderend. Even later stuiven we in volle vaart achter de auto van onze gids aan, over zandduinen en vele bandensporen die duiden op een ‘weg’ door de woestijn.

Zin in een roadtrip? Dit is een goede route voor een roadtrip door Marokko.

Vallende sterren

In de tent in het woestijnkamp staan twee bedden, een koelkast en een zitje. Aangrenzend ligt de badkamer, in de openlucht. Een comfortabel onderkomen voor twee nachten. In de namiddag klauteren we de duinen op en genieten we van een spectaculaire zonsondergang boven de woestijn.

In de woestijn van Oman

‘s Avonds komen onze warme truien goed van pas en wanneer we na het diner terugkeren naar onze tent regent het vallende sterren. We tellen er meer dan 10, ik kom wensen tekort!

Volgende stop tijdens onze vakantie in Oman: Nizwa

De terugrit door de woestijn leggen we af zonder gids en vol zelfvertrouwen. Zodra je eenmaal weet hoe het werkt, weet je dat het risico klein is dat je in het zand vast komt te zitten of verdwaalt. We zetten koers naar Nizwa.

Heb je wel een foto’s van de Atacama woestijn in Chili gezien?

Het ‘zilveren’ interieur van ons hotel is mooi van lelijkheid. Maar het is er spic en span en het personeel is vriendelijk, zoals in de rest van het land. De volgende ochtend bezoeken we de soek en het beroemde ronde fort van Nizwa, die achter een stadsmuur liggen.

Op vrijdag is hier een geitenmarkt, maar ook op andere dagen is de soek zeer de moeite waard. De verkopers poseren graag met hun koopwaar en maken een praatje. We mogen alles proeven.

De Grand Canyon?

De volgende middag arriveren we in Jebel Shams. Deze hoogste berg van het land (3.009 meter) ligt in het noodoosten, in de uitlopers van het Al Hajargebergte. Ik had er foto’s van gezien, maar als je zelf een uitzicht van 360 graden hebt op deze zogenaamde ‘Grand Canyon van Oman’ dringt de uitgestrektheid van het gebergte pas goed door.

Jabel Shams Oman
(c) Ministry of Heritage Tourism Sultanate of Oman

Jebel Shams is een van de mooiste plekken om te wandelen tijdens een vakantie in Oman, de kleuren tijdens de zonsondergang zijn er fenomenaal. We maken er kennis met een gids die ons de volgende ochtend begeleidt tijdens een mooie hike langs de steile kliffen. Een niet te zwaar traject van ongeveer drie uur, dat W6 of ‘Balcony Walk’ wordt genoemd. Een aanrader!

Hajar gebergte in Oman, zien tijdens je vakantie in Oman
(c) Ministry of Heritage Tourism Sultanate of Oman

Sneeuw in Oman

Tijdens de laatste dag van onze vakantie in Oman, als we in Muscat zijn, stuurt onze gids uit Jebel Shams per WhatsApp een foto waarop hij in de sneeuw staat, die diezelfde nacht is gevallen. Zo koud kan het dus (ook) worden in de bergen. Terug in Muscat genieten we in het luxe strandhotel The Chedi voor het eerst tijdens deze reis van een glas witte wijn.

Lees hier nog meer tips voor een reis naar Oman. Of ontdek wat je kunt doen in Oman als het erg heet is.

In Oman wordt namelijk weinig alcohol geschonken. We proosten op een spoedige terugkeer naar dit verrassende land, om onder meer het schiereiland Musandam en de tropische stranden van Salalah in het zuiden te bezoeken.

Tips voor autohuren voor een vakantie Oman

  • Huur een 4WD auto, met een gewone personenauto kun je niet de woestijn en het gebergte in rijden. Beide zijn hoogtepunten van Oman, overslaan is zonde. 
  • Gebruik navigatie, maar leer hoe ermee om te gaan. Rijd op GPS-coördinaten of zoek de namen van de hotels op. Omdat de apparaten in het Arabisch zijn ingesteld, reageren deze niet goed op de invoer van straatnamen in het Engels, ook als dat op de juiste wijze gebeurt. 

Zoek ook vast naar hotels voor je vakantie Oman:

Booking.com

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Zou jij op avontuur willen in Oman?

Tekst: Natasja Eshuis (NBBS Reizen), Beeld: Ministry of Heritage & Tourism Sultanate of Oman, Natasja Eshuis

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven