TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
vakantie israel met kinderen

10x tips vakantie in Israël met kinderen

Israël is bij uitstek een land om met het gehele gezin op vakantie te gaan. Familie vormt de kern van de lokale cultuur, het is dus geen verrassing dat er in dit prachtige land volop manieren zijn om een geweldige vakantie samen te beleven. Van de kabelbaan bij de grotten van Rosh Hanikra in het noorden van het land tot aan de prachtige zandstranden aan de Rode Zee bij Eilat in het zuidelijkste puntje van het land, er zijn tal van kindvriendelijke musea, attracties en bezienswaardigheden.

Met gemiddeld drie kinderen per gezin – het hoogste aantal van alle lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) – is de Israëlische maatschappij is zeer gericht op gezinnen met kinderen. Zo is het volkomen normaal om de kinderen mee te nemen naar restaurant en beschikken veel accommodaties, van hotels tot appartementen, over speciale kinderfaciliteiten en -benodigdheden.

Doordat Israël een bestemming is die het hele jaar bezocht kan worden is het prima te bezoeken in zowel de herfstvakantie, voorjaarsvakantie, meivakantie en zomervakantie. Ook in de kerstvakantie kan het op de meeste plekken nog aangenaam weer zijn.

Het is lastig om een keuze te maken uit zo’n divers en groot aanbod, er is zo veel te zien en te ontdekken. Om de keus iets te verlichten hierbij tien tips voor een unieke vakantie in Israël met kinderen.

Doen tijdens een vakantie in Israël met kinderen

1. Mini-Israël

Waar kun je het hele land in één dag zien? Van de heilige plaatsen van Jeruzalem tot de prachtige uitzichten van de woestijn en dan rechtstreeks naar de drukte van Tel Aviv. Dat kan bij een bezoek aan Mini-Israël, de Israëlische evenknie van Madurodam.

mini israel

Mini-Israël is een leuke attractie voor kinderen, met meer dan 385 prachtig vervaardigde exacte replicamodellen van de belangrijkste historische, religieuze, archeologische en moderne plaatsen van Israël, op een schaal van 1:25. De modellen staan ​​tussen weelderig groen, bonsaibomen en duizenden miniatuurfiguren van alle soorten Israëli’s. Ook is er een speciale 3D MiniMax film van Israëlische locaties. 

Dichterbij op vakantie dan Israël? Lees hier tips voor een trip naar Parijs met kinderen.

2. De Bijbelse dierentuin

Hoewel opgericht in de jaren 1940 als een poging om alle dieren te huisvesten die in de Bijbel worden genoemd (veel niet langer inheems in Israël), heeft de dierentuin tegenwoordig ook soorten uit elk continent. De dierentuin is zo ingedeeld dat je er gemakkelijk te rondstruinen, op de omheiningen van de Bijbelse dieren zijn de bijbehorende Bijbelse citaten weergegeven. Een gigantisch aquarium is een paar jaar geleden voltooid en toegevoegd aan de dierentuin. De Tisch Family Zoological Gardens, zoals de dierentuin in werkelijkheid heet, in Jeruzalem is een must voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden.

bijbelse dierentuin
(c) Beeld van Rami Dagan via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme

3. Kindermuseum in Holon

Het bezoek aan het Kindermuseum in Holon is een onvergetelijke ervaring en neemt kinderen mee op een fascinerend avontuur door de wereld van de verbeelding. In het museum worden kinderen aangemoedigd om de displays aan te raken, te voelen en zelf deel uit te maken van de exposities. Het museum biedt rondleidingen aan voor kleine groepen tot twaalf personen, begeleid door gidsen/acteurs.

Tijdens de rondleidingen spelen de kinderen een actieve rol als een van de personages in het verhaal. De museumcursussen zijn bedoeld voor kinderen van tweeënhalf tot elf jaar, onderverdeeld in leeftijdsgroepen. Kinderen onder of boven deze leeftijden mogen niet de cursussen deelnemen. Elk bezoek aan het museum moet van tevoren worden aangemeld, aangezien rondleidingen worden geleid en het aantal deelnemers beperkt is.

4. Madatech National Science, Technology and Space Museum in Haifa

Het Madatech National Science, Technology and Space Museum in Haifa, is een groot museum boordevol praktische activiteiten waar zowel volwassenen als kinderen zich zullen vermaken. Dit museum laat zich het beste vergelijken met NEMO, een van de leukste musea in Amsterdam. Zie, voel, ervaar en ontrafel zelf de principes van de wetenschap en de geheimen van technologie.

madatech museum
Madatech

Er zijn meer dan 600 leuke, interactieve tentoonstellingen en experimentem, van mechanica tot elektriciteit, optica, akoestiek, luchtvaart, groene energie en meer. Het Noble Energy Science Park is een wetenschappelijke openluchtspeeltuin, waar kinderen en volwassenen in de actie kunnen duiken en door hun eigen spel kunnen leren over wereldveranderende ideeën en uitvindingen. Het Madatech museum in Haifa is een uniek museum in Israël en de ideale plek om te bezoeken met je kleine uitvinder(s) in spe!

Dit zijn de must-visit musea wereldwijd! Welke heb jij al bezocht?

5. Safaripark Ramat Gan

Het Ramat Gan Safaripark is de belangrijkste dierentuin van Tel Aviv en is de thuisbasis van de grootste verzameling dieren in het Midden-Oosten. Het park is ingericht als een 250 hectare groot Afrikaans safaripark waarbij de dieren die hier leven door het park kunnen zwerven om zodoende de  bezoekers een echte safari-ervaring te kunnen bieden. Op het terrein is ook een dierentuin gevestigds. Samen herbergen het safaripark en de dierentuin meer dan 1.600 diersoorten, waaronder 68 soorten zoogdieren, 130 soorten vogels en 25 soorten reptielen.

Ramat Gan Safaripark israel vakantie met kinderen

In het Safaripark kan je meerdere routes met je (huur-)auto rijden. Tijdens een rit van 30-45 minuten zie je een verscheidenheid aan wilde dieren, zoals neushoorns, gnoes, zebra’s, , roze flamingo’s en nog veel meer dieren. Sommige dieren kunnen ook naar de auto komen en dan is het maar de vraag wie er wie bekijkt. Jij of de dieren? Ook kan je een leeuwensafari maken. Deze autorit duurt ongeveer 20-30 minuten, waarbij je oog in oog kan komen te staan met deze majestueuze dieren in hun natuurlijke habitat. Denk er in dat geval aan om de belangrijke veiligheidsregel op te volgen: houd ramen en deuren gesloten!

De dieren in de dierentuin kan je te voet bezichtigen. Tijdens een wandeling van één tot drie uur zie je olifanten, gorilla’s, ijsberen en meer dieren, opgedeeld per continent. Vergeet niet een buggy mee te nemen voor kleine kinderen.

6. Overnachten in een kibboets

Er zijn vele mogelijkheden om te overnachten in Israël. Een ideale optie voor een overnachting met kinderen is een verblijf in een kibboets. De hoogtijdagen van de kibboets als gemeenschappelijke woongemeenschap liggen inmiddels achter ons. Slechts 1,5% van de Israëlische bevolking woont nog op een kibboets. Inmiddels beschikken veel kibboetsen over een hotelaccommodatie.

kibboets hotel
(c) Ein Gedi Kibbutz Hotel via Booking.com

Door de vaak landelijke ligging is het een prachtige overnachtingsplek waar kinderen naar hartenlust kunnen rondrennen, spelen en voetballen. Zie dat maar eens te doen in een hotel in een drukke stad. Veel kibboetsen beschikken over een zwembad, speeltuin en andere kinderfaciliteiten. De maaltijden worden geserveerd in de gemeenschappelijk eetzaal zodat je ook nog onderdeel uitmaakt van de kibboets zelf. Een aanrader voor gezinnen met kinderen die naar hartenlust willen klimmen, klauteren en vooral niet willen stilzitten.

Vind bijvoorbeeld mooie hotels in Jeruzalem, of wat dacht je van accommodaties in Tel Aviv?

7. Dolfijnenrif in Eilat

Het Dolphin Reef in Eilat, aan de oevers van de Rode Zee, biedt een magische en unieke kans om zeedieren te observeren en met ze te zwemmen. Het rif is de thuisbasis van een kleurrijke reeks tropische vissen, prachtig koraal en, het belangrijkste, een school tuimelaardolfijnen. Dankzij de drijvende pieren en observatiepunten kunnen bezoekers de dolfijnen zien terwijl ze hun dagelijkse routine behouden – spelen, jagen op voedsel, paren en voor hun jongere kinderen zorgen. Het is ook mogelijk om deze vriendelijke en speelse wezens van dichtbij te bewonderen tijdens begeleid duiken en snorkelen.

dolfijnen vakantie israel

Kinderen vanaf acht jaar oud die goed kunnen zwemmen kunnen onder persoonlijke begeleiding duiken, eerdere ervaring is niet vereist. Er kan tot maximaal zes meter onder water afgedaald worden. Kinderen vanaf tien jaar die goed kunnen zwemmen kunnen in een groep onder begeleiding snorkelen. Deze snorkeltocht vindt dicht bij de kust plaats waar het water wel veertien meter diep is.

dolfijnen vakantie israel

Ook leuk: met de kinderen naar Curaçao.

Het is belangrijk om te weten dat de dolfijnen niet gevangen worden gehouden. Ze leven in hun natuurlijke habitat en hebben de mogelijkheid om te vertrekken naar de open zee als ze ervoor kiezen. Contact met mensen is gebaseerd op vrije wil van de dolfijnen. De dieren worden niet gevoed door snorkelaars of duikers, hun keuze om begeleide groepen snorkelaars of duikers te benaderen is dus op eigen initiatief.

Als je toch het leven onder water wilt observeren maar niet nat wilt worden dan is een bezoekje aan het Underwater Observatory Marine Park in Eilat een aanrader.

Underwater Observatory israel

8. Plezier in de woestijn

Meer dan zestig procent van de landoppervlak van Israël bestaat uit woestijn, de grootse woestijn is de Negevwoestijn in het zuiden van het land. Er zijn hier legio activiteiten te ondernemen met kinderen. Als je zeker wilt dat de kinderen na de vakantie in Israël vol bijzondere en spannende verhalen thuis komen dan is een bezoek aan een van Israëls woestijnen een must.

Kameel rijden is een unieke ervaring die je kinderen waarschijnlijk nooit zult vergeten. Kameelrijden in Israël is mogelijk bij een aantal ranches in de Negev-woestijn. Vergeet niet te genieten van het uitzicht – en van het plezier dat van het gezicht van je kind afstraalt. Ook is het mogelijk om met je gezin te gaan paardrijden. Vanwege het zanderige terrein in de woestijn wanen de kinderen zichzelf een echte cowboy.

paardrijden woestijn vakantie in Israel

Daal de kliffen van de Ramon-krater af op een leuke, opwindende en veilige manier: abseilen. Deze activiteit is ook geschikt voor gezinnen. Tijdens het abseilen heb je een fantastisch uitzicht over het woestijnlandschap. Het is goed om te weten dat abseilen in Israël streng gereguleerd wordt en dat de activiteiten worden geleid door professionele en ervaren gidsen. Veiligheid boven alles.

vakantie in Israel woestijn

Sandboarden is een andere bijzondere woestijnervaring die je kinderen voor altijd bijblijven. De Negevwoestijn in Israël is grotendeels een rotswoestijn, maar één gebied bevat uitgestrekte zandduinen en hier kun je met sandboards van de duinen glijden. Deze activiteit is geschikt voor kinderen en volwassenen, met slee-achtige boards voor kinderen en goede sandboards voor volwassenen. Pret gegarandeerd!

9. Zon, zee en strand

Israëls mediterrane kustlijn strekt zich uit over ongeveer 180 kilometer, waarvan meer dan honderd kilometer uit prachtige zandstranden bestaat. Tel daarbij op de stranden aan Rode Zee, de Dode Zee en het Meer van Galilea en je snapt waarom een dagje strand met kinderen heel populair is. De stranden van Israël bieden een scala aan mogelijkheden. Sommige stranden zijn populair bij surfers, andere bij gezinnen met kinderen en sommige zijn goed bewaarde geheimen!

dode zee israel

Het strand bij het aquaduct van Caesarea is bijvoorbeeld een echt uniek strand. Het ligt ongeveer vijftig km ten noorden van Tel Aviv, net ten noorden van de oude haven van Caesarea. De ruïnes van een oud Romeins aquaduct markeren de grens van het strand en ondanks het schone zand trekt het geen hordes bezoekers.

Bezoek ook deze rooftopbars in Tel Aviv!

Een ander ideaal strand voor kinderen is bij Herzliya, net ten noorden van Tel Aviv. Het strand van Herzliya wordt beschouwd als een van de beste stranden van Israël, ook omdat het er rustiger is dan op het strand van Tel Aviv. In de zomermaanden kan het gedurende het weekend wel druk zijn. Goed om te weten is dat er hier ook strandwachten zijn, wel zo veilig met kinderen!

Caesarea Israel

10. Stad van David

Buiten de oude stadsmuren van Jeruzalem ligt de Stad van David, de locatie van de oude hoofdstad van koning David. Deze opgraving geeft je een goed idee hoe het vroeger was tijdens het historische koninkrijk. De belangrijkste attractie in de Stad van David is de watertunnel van Hizkia, gebouwd tijdens de dagen van een belegering om water naar de oude stad van Jeruzalem te brengen. Nu kunnen kinderen en volwassenen door de 500 meter lange tunnels lopen, je kan kiezen tussen de droge route of de natte route.

stad van david israel

Bij de natte route sta je met je voeten in het water en is het pikdonker. Een zaklamp biedt uitkomst. Dit is echt een leuke activiteit met kinderen. De combinatie van geschiedenis, avontuur en een lekkere coole ruimte, maakt de tunnels een must-see attractie voor kinderen, waar ook volwassenen zich bij zullen vermaken. Ook wordt er een 3d-film vertoont die je mee op een reis door de tijd neemt, kun je de opgravingen bezichtigen, worden er rondleidingen gegeven en kan je een segway tour maken.

Of wat dacht je van deze bezienswaardigheden in Jordanië?


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Wat zou jij willen doen tijdens een vakantie naar Israel met kinderen?

Beeld en informatie via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme, headerafbeelding (c) Unsplash – Robert Bye

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven