TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Oezbekistan moskee vrouw

Dit is waarom je ooit naar Oezbekistan wilt reizen

Het land aan de zijderoute is nog niet door menig toerist ontdekt, maar voor de reislustigen onder ons is het een van de meest bijzondere plekken in Azië om te bezoeken. Met prachtige architectuur, indrukwekkende landschappen, eeuwenoude steden en kleurrijke moskeeën is Oezbekistan namelijk een fascinerende plek met een rijke geschiedenis. Lees hier waarom je graag naar Oezbekistan wilt reizen.

Dit zijn de highlights voor reizen in Oezbekistan:

De stad Samarkand

Samarkand is een eeuwenoude stad waar een groot aantal bezienswaardigheden te vinden is. De binnenstad van Samarkand was voorheen een onderdeel van de befaamde zijderoute. Ook zijn er in de historische stad verschillende soorten bouwstijlen te bewonderen. In de 14e eeuw was Samarkand nog de hoofdstad van het Rijk van de Timoerden, onder het bewind van Timoer Lenk.

Lees ook: zo verrassend is een stedentrip naar Tallinn.

Bibi Khanum moskee

Zo vind je in Samarkand de Bibi Khanum moskee, gebouwd tussen 1399 en 1405. Dit is een beroemde historische moskee en een van de grootste moskeeën in Centraal-Azië en gebouwd als eerbetoon voor de vrouw van toenmalige heerser Timoer.

Shah i Zinda

Ook Shah i Zinda is een van de meest bekende mausolea van Centraal-Azië en dan ook een van de highlights van Oezbekistan als je historische bezienswaardigheden afgaat. Op deze begraafplaats liggen mausolea die tussen de 9e en 19e eeuw zijn gebouwd en vanaf de 14e eeuw werden hier voornamelijk de edelen onder de Timoerden begraven. Shah i Zinda vertaalt naar ‘Tombe van de levende Koning.’ Shah i Zinda staat daarbij ook bekend om het prachtige tegelwerk dat kenmerkend is voor het Timoerdische tijdperk.

Gur-e-Emir

Gur-e-Emir is wederom een mausuleum, maar niet zomaar eentje. Hier ligt namelijk veroveraar Timoer Lenk begraven. Dit gebouw schijnt een van de belangrijkste gebouwen in de geschiedenis te zijn van de Islamitische architectuur, aangezien het wordt gezien als een voorloper en inspiratiebron voor andere belangrijke gebouwen, zoals de Taj Mahal en Humayuns tombe. De Gur-e-Emir, ofwel ‘Graf van de Koning,’ is te herkennen aan de azuurblauwe koepel en de minaretten.

Meer zien in Azië? Dit zijn 5x redenen om Iran te bezoeken.

Siab Bazaar

Ook vind je hier Siab Bazaar, de grootste bazaar in Samarkand. Deze kleurrijke bazaar mag je niet missen tijdens het reizen in Oezbekistan. Deze Bazaar is niet alleen een trekpleister voor toeristen, ook doen de locals hier hun boodschappen. Dit was vroeger al het centrum voor bedrijvigheid, en vandaag de dag is het nog steeds een bruisende plek waar je van alles kan kopen.

Denk onder andere aan fruit, groenten, noten en nationale gerechten van Oezbekistan. Tip: probeer hier vers brood die in een traditionele oven, een tandoor, gemaakt wordt. Een van de lokale highlights die je dus niet mag missen als je in het mooie Oezbekistan bent.

Dit zijn de tips voor een stedentrip naar Praag en een stedentrip naar Boedapest.

Het centrale plein Registan

Als je in Oezbekistan bent, kan je ook Registan niet aan je voorbij laten gaan. Dit is het grote plein gelegen in het historische centrum van Samarkand. Registan, vertaald ‘Plaats van zand,’ is vernoemd naar het zanderige marktplein dat het ooit was en niet voor niets een van de highlights van Oezbekistan. Het was namelijk het hart van de eeuwenoude stad Samarkand tijdens de dynastie van de Timoerden.

Reizen Oezbekistan, het Registan Samarkand Oezbekistan madrassa,
Madrassa in Registan, Samarkand, Oezbekistan (c) Baqbergen Atabayev, Unsplash

Het plein is omringd door madrassa’s, religieuze bouwwerken, die tussen 1417 en 1420 werden gebouwd. Deze zijn madrassa’s hebben invloeden van zowel Perzische als Timoeridische bouwstijlen. Rondom Registan bevinden zich de madrassa’s, de Ulugh Beg-madrassa, wat de oudste madrassa van allemaal is, Sher Dor en Tilla Kari. Ook is er een bazaar op het plein. Samen met de gebouwen is het plein onderdeel van UNESCO werelderfgoed.

Ook leuk om te doen: reizen door Vietnam.

Reizen in Oezbekistan, zien in de stad Buchara

In het westen van Oezbekistan ligt historische stad Buchara: een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land. De stad ligt op de route van de silk road en is al zeker 5 millenia lang een centrum van handel, cultuur, wetenschap en religie geweest. Buchara was de hoofdstad in het tijdperk dat de Samaniden over het gebied heerste. Buchara heeft maar liefst 140 architecturale monumenten en staat hiermee op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Reden genoeg dus om deze prachtige stad te bezoeken. Hieronder een aantal bijzondere bezienswaardigheden die je kan bezoeken.

Reizen Oezbekistan, de Kalyan Minaret, Buchara
Kalyan Minaret, Bukhara (c) Zuyet Awarmatik, Unsplash

Po-i-Kalyan

Po-i-Kalyan is een religieus complex gelegen in Buchara , bestaande uit de Kalan moskee, de Kalan minaret en Mir-i-Arab Madrasah, de twee azuurblauwe koepels. Het complex dateert uit de 12e eeuw en is een van de bekendste highlights van de stad.

Samanid mausoleum

Het Samanid mausoleum, gebouwd in de 10e eeuw, is de rustplaats van de belangrijke leden van de Samaniden. Dit mausoleum wordt gezien als een van de voorgangers van iconische voorbeelden als het gaat om Islamitische architectuur. Daarbij staat het Samanid mausoleum bekend als een van de oudste grafmonumenten gebouwd in Centraal Aziatische architectuur. Het gebouw is namelijk volledig symmetrisch en is kenmerkend door de gedetailleerde decoratieve elementen.

Dit zijn dé 10x tips voor een magische dag in Istanbul.

Ark van Buchara

Ark van Buchara, dat in de 5e eeuw gebouwd werd, wordt ook wel een stad in een stad genoemd. Het is namelijk een enorm fort en is het meest historische archeologische complex van heel de stad. De ark was bewoond door heersers van het gebied tot 1920, toen het gebied gebombardeerd werd door het rode leger van de Sovjet-Unie.

Het fort de Ark van Buchara in Oezbekistan
Foto: LoggaWiggler – Pixabay

Binnen in de ark zijn een aantal musea te bezoeken die de rijke geschiedenis van de ark weergeven. Zowel van buitenaf als vanbinnen is het complex bewonderenswaardig: de kegelvormige muren en grote koepels doen je voelen alsof je terug in de tijd bent.

Lees ook: de geuren en kleuren van de Marokkaanse koningssteden en dit is de route voor een roadtrip door Marokko.

Khiva

Khiva is een woestijnstad in het noordwesten van Oezbekistan. Het oude centrum van Khiva was de eerste stad van Centraal Azië die op het lijstje van UNESCO werelderfgoederen kwam te staan, en niet zonder reden. Met diverse historische bezienswaardigheden en bijzondere architectuur lijkt de stad net een stad vol levensgrote zandkastelen. De stad was in de tijd van de zijden route een bruisende plek voor handelaren en doorgangers om te rusten, maar tevens was het ook een plek waar handel gedreven werd.

Als je in Khiva bent, zijn er meerdere fantastische dingen om te zien en te doen en daarom mag deze stad niet missen uit het lijstje tijdens het reizen door Oezbekistan.

Reizen door Oezbekistan naar de stad Khiva met deze muren van de old town
Muren van Khiva, Oezbekistan (c) EJ Wolfson, Unsplash

Bezoek als eerste het oude centrum van de stad, Itchan Khala, waar de meeste bezienswaardigheden te vinden zijn. Dit was de plek waar vroeger de khans, de meest welvarende handelaren en andere welegstelde mensen verbleven. Hier vind je nu musea, bijzondere gebouwen en een bruisende markt. Wel moet je entree betalen om het oude centrum binnen te komen: voor 150k som, omgerekend zo’n €12, heb je een VIP ticket en kan je alle historische attracties binnen de old town bezoeken.

Tashkent

De hoofdstad van Tashkent is een plek in Oezbekistan die onmisbaar is. Hier is het contrast met de andere steden in het land goed te zien: Tashkent is aanzienlijk moderner dan de andere steden en het is dan ook een van de belangrijkste steden in Centraal Azië. Er zijn daarbij tal van bijzondere bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft.

Reizen door China? Het authentieke China is in Guangzhou te vinden.

Writers Alley

Een van de must-visit in Tashkent is Writers Alley, gelegen in Alisher Navoi National Park of Uzbekistan. Dit is een park waar je bijzondere monumenten van literaire werken van bekende Oezbeekse schrijvers kan bewonderen. Daarnaast heeft het park ook een meer, een bibliotheek, tentoonstellingszalen en meerdere cafe’s; Writers Alley en het natuurgebied daaromheen is dan ook een van de populairdere recreatiegebieden van de locals in de stad.

Bezoek deze Tashkent moskee tijdens het reizen door Oezbekistan
The Alley of Writers, Tashkent, Oezbekistan (c) Farhodjon Chinberdiev, Unsplash

Minor Moskee

In het oude centrum van Tashkent is de Minor moskee te vinden. Deze prachtige witte moskee bestaat nog niet heel lang: in 2014 is de moskee geopend. Hoewel de moskee qua architectuur geïnspireerd is op de traditionele Oosterse architectuur, onderscheid de Minor moskee zich door het de details van wit marmer. Bezoek daarbij ook het Abu Bakr Kaffal Shoshi mausoleum: een mausoleum uit de 16e eeuw van poëet en Islamtisch geleerde Abu Bakr Kaffal Shoshi.

Lees ook: 5 tips voor een magische vakantie naar Lapland en dit zijn de bezienswaardigheden in Tbilisi in Georgië.

Musea en bazaars

Daarnaast heeft Tashkent interessante musea om te bezoeken. Ga bijvoorbeeld langs bij het Uzbekistan State Museum of Applied Art, het Amir Timur Museum, het State of History Museum, het Railway museum of het Moyie Mubarek Library Museum, waar de oudste Koran ooit te zien is. Na een uitstapje naar een museum kan je struinen door de paadjes van de Chorsu Bazaar en genieten van versgebakken brood en gedroogd fruit dat je er kan kopen en op zoek gaan naar authentieke souvenirs, dus zeker een bezoek waard tijdens het reizen door Oezbekistan

Interview: Roadtrippen naar Centraal-Azië; de reis van Milene en Yuri

Reizen door Oezbekistan; de stad Shakhrisabz

Shakhrisabz, letterlijk vertaald ‘groene stad,’ is een van de historische steden die je niet mag missen als je door Oezbekistan reist. De in het zuiden gelegen stad was vroeger namelijk een van de grootste en oudste steden van Centraal Azië en de overblijfselen daarvan zijn nog goed te zien. Tevens was het ook de geboorteplaats van heerser Timur, in 1336. In Shakhrisabz zijn verschillende historische bezienswaardigheden te bezoeken.

Ak-Saray Paleis

Het Ak-Saray Paleis wordt gezien als een van dé bekende highlights van de stad. Dit was een van de constructies, gebouwd in 1380, onder het bewind van Timoer Lenk. Toentertijd was het zijn zomerpaleis, vandaag de dag zijn enkel de overblijfselen over van het paleis: de restanten van de entreepoort. Deze zijn echter gigantisch en bedekt in azuurblauwe- en goudkleurige mozaïeken en daarom alsnog indrukwekkend om te zien.

De highlights van reizen door Oezbekistan:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Zou jij Oezbekistan ooit willen bezoeken?

Header credits: Chi Lok Tsang (c) Unsplash

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven