vrijdag, 14 mei, 2021

5x de highlights van IJsland die je niet wilt missen

Naast onontdekte gebieden, piepkleine dorpjes en afgelegen baaien heeft IJsland ook een aantal echte hotspots. Deze vijf highlights van IJsland zijn absoluut niet onontdekt, maar zeker een bezoek waard. Kun jij deze spots afvinken?

De highlights van IJsland die je niet wilt missen

Blue Lagoon

Stoom hangt boven het helderblauwe water en mensen dobberen heen en weer. Al van een afstand is het duidelijk: je bent in de buurt van de Blue Lagoon. De lagune ligt middenin een lavaveld, waardoor het water – dat uit bronnen komt die tot 2.000 meter onder de grond liggen – op een natuurlijke manier verwarmd wordt. Feitje: wie denkt dat de Blue Lagoon een natuurverschijnsel is, heeft het mis: de lagune is in de jaren ’80 door de IJslanders aangelegd. Inmiddels is het zo populair bij toeristen, dat de inwoners van het eiland zelf liever naar andere geothermale baden gaan.

Highlights van IJsland
Blue Lagoon

Het wrak bij Sólheimasandur

Op een winterse dag in 1973 stortte een Amerikaanse vliegtuig neer bij Sólheimasandur. Wonderlijk genoeg overleefden alle inzittenden het ongeluk en nu, 45 jaar na de crash, ligt het wrak van de Dc-3 nog altijd op de plek waar het neerkwam, vrijwel intact. Vrijwel dus, want de vleugels en het staartstuk zijn nergens meer te vinden. Volgens IJslandse geruchten nam een boer die mee om te verkopen in het nabijgelegen Vik, maar of dat klopt is onduidelijk. Inmiddels trekt het wrak nieuwsgierige toeristen, die komen kijken wat er van het vliegtuig over is gebleven.

Rijden op IJslanders

De wind waait door je haren, het landschap trekt langzaam aan je voorbij en je hoort het geklik-klak van de hoeven. De auto is een goede manier om IJsland te verkennen, maar te paard kunnen delen van het land worden ontdekt die een auto niet kan bereiken. En welk paard is er beter geschikt voor een mooie tocht door het IJslandse landschap dan de IJslander? Precies. Op verschillende plekken in het land worden excursies te paard georganiseerd, door rivieren, over vulkaanlandschappen en onder het noorderlicht.

Skógafoss

Zwart zand, felgroen mos en klaterend water dat helder afsteekt bij de omgeving. De Skógafoss is een van de meest indrukwekkende watervallen van IJsland en is, in één woord, een plaatje. De waterval is 25 meter breed en het water klettert 60 meter naar beneden. Rondom de Skógafoss mag worden gekampeerd en van die mogelijkheid maken zowel toeristen als IJslanders graag gebruik. Extra reden om hierheen te gaan: volgens een oud volksverhaal heeft een van de kolonisten van IJsland achter de waterval een pot met goud verstopt.

Highlights van IJsland
Skógafoss

Jökulsárlón

IJsschotsen bewegen zich krakend door kristalhelder water, botsen met een knal tegen elkaar en dobberen verder. Jökulsárlón, het grootste gletsjermeer van IJsland, bewijst waar het land zijn naam aan te danken heeft. Het meer is 18 kilometer lang en bestaat pas sinds 1948, toen de gletsjer terugtrekkende bewegingen begon te maken. Tegenwoordig is het een geliefde plek bij toeristen, die het meer tijdens bootexcursies ontdekken. Komt Jökulsárlón je bekend voor? Dat kan, bij het meer werden delen van Tomb Raider, Batman Begins en de James Bond-films Die Another Day en A View to a Kill opgenomen.

Hier vind je de highlights:

Welke highlights van IJsland heb jij al bezocht?

Ps: we hebben nog meer leuke lijstjes met tips voor IJsland:

Avatar
Renée Hoes
Hola chicos y chicas, ik ben Renée en ik schrijf voor TripTalk. Benieuwd van welke bestemmingen mijn hartje sneller gaat kloppen? Bestemmingen waar de zon hoog aan de hemel staat, de tijd net even iets langzamer gaat en een cultuurshock niet te vermijden valt. Veel leesplezier.

Comments

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.