maandag, 26 september, 2022

5x tips voor rijden bij gladheid

De meeste mensen zitter er eigenlijk niet op te wachten om te moeten rijden bij gladheid. Maar soms ontkom je er gewoon niet aan. Gelukkig heeft de ANWB 5 tips voor rijden bij gladheid. Dus lees ze door, en hopelijk neemt je angst om te rijden iets af.

Tips voor rijden bij gladheid

Wees voorzichtig en alert, en dan komt het allemaal goed. Meer informatie nodig? De ANWB biedt je alle informatie over je auto.

Houd afstand

Heel belangrijk is het om bij rijden met gladheid meer afstand te houden dan normaal. Als je voorganger plotseling remt, heb je de ruimte en tijd om dat op te vangen. Het is dus uit den boze – ook al heb je haast – om dicht achter iemand te gaan rijden, of hard op een ander af te rijden, om duidelijk te maken dat je wil dat hij of zij opzij gaat. Ook op het laatste moment invoegen is zeker niet aan te raden.

Kijk ver voor je uit

Een tweede belangrijke techniek: blijf zo ver mogelijk voor je uit kijken, dan stuur je meestal vanzelf de goede lijn. Ook dat gaat beter als je niet te dicht achter je voorganger rijdt. Zo lang je nog gewoon rijdt en niet slipt, lijkt het of alles veilig is in de vertrouwdheid van je auto, maar elk beetje veiligheidsmarge is nodig in deze omstandigheden.

Unsplash/VanveenJF

Trek rustig op

Optrekken vanuit stilstand leidt soms tot enge glijpartijen. Of we geven teveel gas waardoor de slippende banden zich dieper in de sneeuw ingraven en de auto helemaal niet meer van zijn plek komt. Wegrijden in z’n twee kan wel helpen. Maar het belangrijkste bij rijden met gladheid is: weinig gas geven en de koppeling heel rustig laten opkomen. Dat kan overigens ook prima in de eerste versnelling. Het klinkt tegenstrijdig, maar het kan soms ook helpen om bij het wegrijden veiligheidssystemen als ESC (ESP) uit te zetten. De correcties van dergelijke systemen maken het wegrijden in sneeuw moeilijker. Probeer al je handelingen geleidelijk te doen. Stuur rustig, rem niet abrupt en stuur bochten niet te scherp in.

Ga je op wintersport naar Italië? Lees dan zeker deze wintersporttips voor de skigebieden in Trentino.

Remmen: soms hard, soms helemaal niet

Moet je een noodstop maken, dan wil je dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. Ga dus niet steeds een beetje ‘pompend’ remmen. ABS werkt alleen als je de remdruk hoog houdt. Het is dan zaak zowel je rem als je koppeling –  bij voorkeur tegelijkertijd – hard in te trappen. Schrik niet als je rempedaal gaat trillen of als je rare geluiden hoort. ABS zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien (anti-blokkeren dus) en daardoor kun je blijven sturen als dat nodig is. Soms kun je bij rijden met gladheid juist beter helemaal niet remmen. In bochten bijvoorbeeld. Je kunt beter je gas loslaten om vaart te minderen. Geef pas weer gas als je de bocht uit bent. Mocht je de bocht toch niet goed hebben ingeschat, blijf dan vooral kalm. Ga niet enorm aan je stuur lopen trekken; je kunt de auto beter laten glijden en rustig je stuur in de juiste rijrichting draaien. Zodra je weer grip hebt, ga je dan vanzelf de goede kant op.

Unsplash/Bailey Zindel

Blijf ook met winterbanden extra alert

Ook met winterbanden onder je auto zal je rekening moeten houden met de omstandigheden. Normaal gesproken is je remweg als je twee keer zo hard rijdt al vier keer zo lang. Bij rijden met gladheid wordt dat nog versterkt. Winterbanden mogen dan een kortere remweg hebben dan zomerbanden, als je hard rijdt wordt dat effect volledig opgeheven. Sommige mensen denken dat het helpt de bandenspanning te verlagen.

Ze redeneren dat de banden dan meer contact maken met de weg en dat zou moeten resulteren in extra grip. Helaas: te slappe banden gaan ten koste van de stabiliteit. Daar komt nog bij dat winterbanden sowieso wat zachter van structuur zijn dan zomerbanden. Om ze optimaal te laten functioneren, is de juiste bandenspanning nóg belangrijker.

Welke tips heb jij voor rijden bij gladheid?

Op zoek naar nog meer reistips?
Tips voor je beginnende wintersporter
Met de auto op wintersport? ga goed voorbereid op weg
Of verdiep je in 8 termen die elke wintersporter moet kennen

Fotocredits header: Unsplash/Gemma Evans

Laura
Hoi! Ik ben Laura en net afgestuurd aan de universiteit in Amsterdam. Tijdens mijn studie heb ik al veel gereisd, ik verleg graag mijn grenzen. Ik schrijf graag over mijn reisavonturen en belevenissen, heb je tips voor mij die ik zeker zou moeten toevoegen aan mijn bucket list? Laat het weten onder één van mijn artikelen!
reacties

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per 3 weken.