TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Met de auto op wintersport

Met de auto op wintersport? Met deze checklist ga je goed voorbereid op weg

Witte bergtoppen komen tevoorschijn en langzaam verandert alles in een waar winterparadijs. Krijg je alweer zin om lekker van de berg af te sjezen, warme chocolademelk te drinken bij de openhaard en ‘Kaiserschmarrn’ te eten op het terras in de zon? Gebruik onze checklist, zodat je zeker weet dat je niets vergeet als je met de auto op wintersport gaat. Een goed begin is het halve werk!

Dit is de ultieme checklist, met 7 dingen die je niet moet vergeten als je goed voorbereid met de auto op wintersport wil gaan voor een skivakantie in de Alpen. Liever een keertje buiten Europa op wintersport, bijvoorbeeld vanwege meer sneeuwzekerheid? Kijk dan eens naar skiën in Canada.

Gebruik deze checklist als je met de auto op wintersport gaat

1. De gevarendriehoek

Een gevaren driehoek mee op wintersport
Foto shen liu – Unsplash

In Nederland is een gevarendriehoek neerzetten bij pech of stilstaan niet verplicht, in veel Europese (wintersport) landen wél. Elk land heeft namelijk zijn eigen verkeerswetgeving, die je eigenlijk van tevoren even zou moeten checken. Natuurlijk is het voor je eigen veiligheid (en die van anderen) het verstandigst dat je altijd een gevarendriehoek in de auto hebt liggen. Zeker als je smalle, besneeuwde bergwegen gaat trotseren.

2. Het reflecterende veiligheidshesje

Voor een veiligheidshesje (een reflecterend hesje) gelden in principe dezelfde regels als bij de gevarendriehoek. Ze zijn in sommige landen verplicht. Voor je eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers, is het verstandig, dat als je langs de kant van de weg staat, je altijd een hesje draagt zodat je goed zichtbaar bent. Deze is te koop bij de ANWB, tankstations of andere winkels.

Een totaal andere wintersportervaring? Ga dan voor een vakantie naar Lapland.

3. Een verbanddoos is áltijd handig

Verbanddos meenemen in de auto
Foto Ploegerson – Unsplash

Een verbanddoos is altijd handig, waar je ook naartoe gaat. In België, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht om er eentje in je auto te hebben. Let op dat je ‘m ook binnen handbereik hebt. Het is zonde als je eerst de halve kofferbak moet leeghalen voor je erbij kunt, dit geldt ook voor de gevarendriehoek en het veiligheidshesje.

TIP: niet zo veel zin om met de auto op wintersport te gaan? Je kunt ook met de trein, met de Ski Express! Ter plaatse zou je dan nog een auto kunnen huren.

4. Een alcoholtest?

Met de auto op wintersport. uitzicht op besneeuwde bergen.
Unspash/ Adrian

Ja, een alcoholtest. Reis je af naar de Franse of Oostenrijkse alpen, zorg dan dat je een (ongebruikte) alcoholtest bij je hebt in de auto. Iedereen is fan van après-skiën, maar helaas komt aan elk feestje een einde. Met de alcoholtest kun je dan checken of het nog verantwoord is om naar huis te rijden. Of dat je beter op de ski’s naar huis kunt gaan.

Smullen op de piste: 10 typische heerlijke Oostenrijkse wintersportgerechten.
Lees ook: dit is werken als skileraar.

5. Winterbanden zijn verplicht

Met auto op wintersport? Winterbanden verplicht
Foto rank Albrecht – Unsplash

Winterbanden zijn eigenlijk in alle wintersportgebieden verplicht als je met de auto op wintersport gaat. Wel gelden er in elk land net iets andere regels die ik hieronder voor je op een rijtje zet.

  • In Italië en Frankrijk zijn winterbanden niet altijd verplicht, tenzij dit met verkeersborden wordt aangegeven wat vaak wel zo is voor bergwegen.
  • In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht, maar wel je kunt wel een flinke boete krijgen als je het overige verkeer hindert, zonder het gebruik van winterbanden. Winterbanden worden dus wel aanbevolen.
  • In Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden (met een profiel van minimaal 4 mm diep) gedurende de winterperiode van 1 november tot 15 april verplicht.
  • Qua winterbanden is de regelgeving in Duitsland vrij recent gewijzigd. Winterbanden met een M+S symbool (berg met sneeuwvlokje) worden niet meer toegestaan. In plaats daarvan worden alleen winterbanden met het Alpine symbool (sneeuwvlokje) goedgekeurd. (Heb je de M+S band voor 1 januari 2018 gekocht en op je auto laten monteren, dan mag je deze op de Duitse wegen gebruiken tot 30 september 2024).
  • Winterbanden met een M+S aanduiding zijn in Oostenrijk, Frankrijk en Italië gewoon toegestaan.

Tip: denk eens aan wintersporten in Trentino. We hebben deze tips voor bijzondere wintersportactiviteiten in Trentino.

6. Een setje sneeuwkettingen

Auto rijdt in de sneeuw in het bos
Foto: Holly Mandarich – Unsplash

Soms krijg je te maken met omstandigheden waar winterbanden alleen niet genoeg zijn. Als er veel sneeuw of zelfs ijs ligt, zorgen sneeuwkettingen voor meer grip en veiligheid, om te voorkomen dat je ergens in the middle of nowhere vast komt te zitten in de sneeuw. In Duitsland en Oostenrijk zijn sneeuwkettingen verplicht als de weersomstandigheden hierom vragen. In Frankrijk, Italië en Zwitserland zijn ze alleen verplicht als dit met een verkeersbord wordt aangegeven.

Bekijk de onderstaande video om een pro te worden in het bevestigen van sneeuwkettingen, en voor extra informatie over sneeuwkettingen. Want niets is zo vervelend als op een smal, stijl en glad bergweggetje nog moeten uitzoeken hoe dit werkt.

Hoe leg je sneeuwkettingen om autobanden.

7. Koop van tevoren een vignet

Een vignet heb je nodig om in Oostenrijk en Zwitserland op de snelwegen te mogen rijden. Een vignet is een beetje te vergelijken met de tol die je betaalt voor het gebruik van de Franse wegen.

Tip: koop je vignet van tevoren bij Tolvignetten.nl of aan de grens bij Duitse tankstations. Plak hem duidelijk zichtbaar op de vooruit van je auto. Op veel wegen wordt hierop gecontroleerd, dus bespaar jezelf een bekeuring en koop een vignet. Dat geld kun je veel beter uitgeven aan een lekkere warme chocomel met slagroom op de piste of heerlijke schnaps in de Après-ski.

Autos op een besneeuwde weg
Foto: Engin Yapici – Unsplash

Lees ook: de ultieme wintersport inpaklijst.

Voor Oostenrijk heb je de keuze uit een vignet met een geldigheid van 10 dagen (€ 9,60*), 2 maanden (€ 28,80*) of 1 jaar (€ 93,80*). Een Zwitsers vignet is standaard 1 jaar geldig (€ 38*). Let op, je moet kunnen aantonen dat het vignet gekocht is bij een officieel verkooppunt. Je dient altijd een aankoopbewijs te krijgen, bewaar dit dus goed gedurende de geldigheid van je vignet.
*Vanaf prijzen, november 2022.

Handig voor onderweg!

[content-egg module=Bolcom]

En vergeet ook de volgende dingen niet als je met auto op wintersport gaat

Je bent ervan verzekerd dat je veilig en goed voorbereid met de auto op wintersport kunt gaan als je zorgt dat je alles mee hebt wat op de checklist staat. Maar wil je echt met een gerust hart op weg, dan zijn er nog enkele dingen die ook handig zijn om mee te nemen. Denk ten eerste aan startkabels, je auto kan soms raar reageren op de lage temperaturen in de bergen. Daarnaast is het ook handig om antivries/ anti-ijsdeken, een anticondensdoek en een ijskrabber mee te nemen.

Een autoweg in een winters landschap
Foto Qendo on Unsplash

Goed zicht is heel belangrijk, zeker op wegen waar je nog nooit bent geweest. Je kunt zelfs een boete krijgen tot wel 380 euro voor het rijden met niet goed schoongekrabde ramen. Ten slotte raad ik je aan om altijd een sneeuwschep/-bezem mee te nemen. Want je hebt geen zin om je ingesneeuwde auto zonder gereedschap uit te moeten graven.

Ook handig: alle informatie voor de perfecte wintersport vakantie.

Vakantietips voor wintersport

[content-egg module=TradetrackerProducts]

Tips voor rijden bij gladheid als je met de auto op wintersport gaat.

Wees voorzichtig en alert, en dan komt het allemaal goed. Check van tevoren het weerbericht en stel je daar op in.
Onderstaand 5 tips van de ANWB voor rijden bij gladheid.

Houd afstand

Auto op een weg met veel sneeuw
Foto Cristofer Maximilian – Unsplash

Heel belangrijk is het om bij rijden met gladheid meer afstand te houden dan normaal. Als je voorganger plotseling remt, heb je de ruimte en tijd om dat op te vangen. Het is dus uit den boze – ook al heb je haast – om dicht achter iemand te gaan rijden, of hard op een ander af te rijden, om duidelijk te maken dat je wil dat hij of zij opzij gaat. Ook op het laatste moment invoegen is zeker niet aan te raden.

Kijk ver voor je uit

Een tweede belangrijke techniek: blijf zo ver mogelijk voor je uit kijken, dan stuur je meestal vanzelf de goede lijn. Ook dat gaat beter als je niet te dicht achter je voorganger rijdt. Zo lang je nog gewoon rijdt en niet slipt, lijkt het of alles veilig is in de vertrouwdheid van je auto, maar elk beetje veiligheidsmarge is nodig in deze omstandigheden.

Unsplash/VanveenJF

Trek rustig op

Optrekken vanuit stilstand leidt soms tot enge glijpartijen. Of we geven teveel gas waardoor de slippende banden zich dieper in de sneeuw ingraven en de auto helemaal niet meer van zijn plek komt. Wegrijden in z’n twee kan wel helpen. Maar het belangrijkste bij rijden met gladheid is: weinig gas geven en de koppeling heel rustig laten opkomen. Dat kan overigens ook prima in de eerste versnelling.

Auto slippend in de sneeuw
Foto Håkon Sataøen – Unsplash

Het klinkt tegenstrijdig, maar het kan soms ook helpen om bij het wegrijden veiligheidssystemen als ESC (ESP) uit te zetten. De correcties van dergelijke systemen maken het wegrijden in sneeuw moeilijker. Probeer al je handelingen geleidelijk te doen. Stuur rustig, rem niet abrupt en stuur bochten niet te scherp in.

Ga je op wintersport naar Italië? Lees dan zeker deze wintersporttips voor de skigebieden in Trentino.

Remmen: soms hard, soms helemaal niet

Moet je een noodstop maken, dan wil je dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. Ga dus niet steeds een beetje ‘pompend’ remmen. ABS werkt alleen als je de remdruk hoog houdt. Het is dan zaak zowel je rem als je koppeling –  bij voorkeur tegelijkertijd – hard in te trappen. Schrik niet als je rempedaal gaat trillen of als je rare geluiden hoort. ABS zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien (anti-blokkeren dus) en daardoor kun je blijven sturen als dat nodig is. Soms kun je bij rijden met gladheid juist beter helemaal niet remmen.

Rijdende auto in sneeuw bij zonsopkomst
Foto Katja Ritvanen on Unsplash

In bochten bijvoorbeeld. Je kunt beter je gas loslaten om vaart te minderen. Geef pas weer gas als je de bocht uit bent. Mocht je de bocht toch niet goed hebben ingeschat, blijf dan vooral kalm. Ga niet enorm aan je stuur lopen trekken; je kunt de auto beter laten glijden en rustig je stuur in de juiste rijrichting draaien. Zodra je weer grip hebt, ga je dan vanzelf de goede kant op.

Lees ook: dit zijn de 12 wintersport tips voor beginners.

Blijf ook met winterbanden extra alert

Ook als je met winterbanden onder de auto op wintersport gaat al je rekening moeten houden met de omstandigheden. Normaal gesproken is je remweg als je twee keer zo hard rijdt al vier keer zo lang. Bij rijden met gladheid wordt dat nog versterkt. Winterbanden mogen dan een kortere remweg hebben dan zomerbanden, als je hard rijdt wordt dat effect volledig opgeheven. Sommige mensen denken dat het helpt de bandenspanning te verlagen.

Auto op de weg in de avond op besneeuwde weg
Foto Andréas BRUN on Unsplash

Ze redeneren dat de banden dan meer contact maken met de weg en dat zou moeten resulteren in extra grip. Helaas: te slappe banden gaan ten koste van de stabiliteit. Daar komt nog bij dat winterbanden sowieso wat zachter van structuur zijn dan zomerbanden. Om ze optimaal te laten functioneren, is de juiste bandenspanning nóg belangrijker.

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Fotocredits header: Michael Heuser – Unsplash

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven