donderdag, 6 oktober, 2022

Met de auto op wintersport? Met deze checklist ga je goed voorbereid op weg

De eerste sneeuw is aan het vallen in de wintersportgebieden, witte bergtoppen komen tevoorschijn en langzaam verandert alles in een waar winterparadijs. Krijg je alweer zin om lekker van de berg af te sjezen, warme chocolademelk te drinken bij de openhaard en ‘Kaiserschmarrn’ te eten op het terras in de zon? Dat klinkt allemaal heerlijk, maar eerst moet je nog veilig in je wintersportdorp zien te komen. Gebruik onze checklist, zodat je zeker weet dat je niets vergeet als je met de auto op wintersport gaat. Een goed begin is het halve werk.

Dit is de ultieme checklist, met 7 dingen die je niet moet vergeten als je goed voorbereid met de auto op wintersport wil gaan naar landen in de Alpen. Een keertje buiten Europa op wintersport, kijk dan eens naar skiën in Canada.

Gebruik deze checklist als je met de auto op wintersport gaat

1. De gevarendriehoek

In Nederland is een gevarendriehoek neerzetten bij pech of stilstaan niet verplicht, in veel Europese (wintersport) landen wél. Elk land heeft namelijk zijn eigen verkeerswetgeving, die je eigenlijk van tevoren even zou moeten checken. Natuurlijk is het voor je eigen veiligheid (en die van anderen) het verstandigst dat je altijd een gevarendriehoek in de auto hebt liggen. Zeker als je smalle, besneeuwde bergwegen gaat trotseren.

2. Het reflecterende veiligheidshesje

Voor een veiligheidshesje (een reflecterend hesje) gelden in principe dezelfde regels als bij de gevarendriehoek. Ze zijn in sommige landen verplicht. Voor je eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers, is het verstandig, dat als je langs de kant van de weg staat, je altijd een hesje draagt zodat je goed zichtbaar bent. Deze is te koop bij de ANWB, tankstations of andere winkels.

Een totaal andere wintersportervaring? Ga dan voor een vakantie naar Lapland.

3. Een verbanddoos is áltijd handig

Een verbanddoos is altijd handig, waar je ook naartoe gaat. In België, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht om er eentje in je auto te hebben. Let op dat je ‘m ook binnen handbereik hebt. Het is zonde als je eerst de halve kofferbak moet leeghalen voor je erbij kunt, dit geldt ook voor de gevarendriehoek en het veiligheidshesje.

Met de auto op wintersport. uitzicht op besneeuwde bergen.
Unspash/ Adrian

4. Een alcoholtest?

Ja, een alcoholtest. Reis je af naar de Franse of Oostenrijkse alpen, zorg dan dat je een (ongebruikte) alcoholtest bij je hebt in de auto. Iedereen is fan van après-skiën, maar helaas komt aan elk feestje een einde. Met de alcoholtest kun je dan checken of het nog verantwoord is om naar huis te rijden. Of dat je beter op de ski’s naar huis kunt gaan.

Tot 2013 kon je zelfs een boete krijgen als je de test deze niet bij je had. Nu is dat niet meer zo, maar het is nog wél verplicht. Let op, er geldt een maximum van 0.5 promille alcohol. Mannen bereiken dit gemiddeld bij twee glazen alcohol per uur, bij vrouwen gaat het iets sneller.

Smullen op de piste: 10 typische heerlijke Oostenrijkse wintersportgerechten.

5. Winterbanden zijn verplicht

Winterbanden zijn eigenlijk in alle wintersportgebieden verplicht. Wel gelden er in elk land net iets andere regels die ik hieronder voor je op een rijtje zet.

  • In Italië en Frankrijk zijn winterbanden niet altijd verplicht, tenzij dit met verkeersborden wordt aangegeven wat vaak wel zo is voor bergwegen.
  • In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht, maar wel je kunt wel een flinke boete krijgen als je het overige verkeer hindert, zonder het gebruik van winterbanden. Winterbanden worden dus wel aanbevolen.
  • In Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden (met een profiel van minimaal 4 mm diep) gedurende de winterperiode van 1 november tot 15 april verplicht.
  • Qua winterbanden is de regelgeving in Duitsland vrij recent gewijzigd. Winterbanden met een M+S symbool (berg met sneeuwvlokje) worden niet meer toegestaan. In plaats daarvan worden alleen winterbanden met het Alpine symbool (sneeuwvlokje) goedgekeurd. (Heb je de M+S band voor 1 januari 2018 gekocht en op je auto laten monteren, dan mag je deze op de Duitse wegen gebruiken tot 30 september 2024).
  • Winterbanden met een M+S aanduiding zijn in Oostenrijk, Frankrijk en Italië gewoon toegestaan.

Tip: denk eens aan wintersporten in Trentino. We hebben deze tips voor bijzondere wintersportactiviteiten in Trentino.

6. Een setje sneeuwkettingen

Soms krijg je te maken met omstandigheden waar winterbanden alleen niet genoeg zijn. Als er veel sneeuw of zelfs ijs ligt, zorgen sneeuwkettingen voor meer grip en veiligheid. Om te voorkomen dat je ergens in the middle of nowhere vast komt te zitten in de sneeuw. In Duitsland en Oostenrijk zijn sneeuwkettingen verplicht als de weersomstandigheden hierom vragen. In Frankrijk, Italië en Zwitserland zijn ze alleen verplicht als dit met een verkeersbord wordt aangegeven.

Bekijk de onderstaande video om een pro te worden in het bevestigen van sneeuwkettingen, en voor extra informatie over sneeuwkettingen. Want niets is zo vervelend als op een smal, stijl en glad bergweggetje nog moeten uitzoeken hoe dit werkt.

Hoe leg je sneeuwkettingen om autobanden.

7. Koop van tevoren een vignet

Een vignet heb je nodig om in Oostenrijk en Zwitserland op de snelwegen te mogen rijden. Een vignet is een beetje te vergelijken met de tol die je betaalt voor het gebruik van de Franse wegen. Tip: koop je vignet van tevoren bij Tolvignetten.nl of aan de grens bij Duitse tankstations. Plak hem duidelijk zichtbaar op de vooruit van je auto. Op veel wegen wordt hierop gecontroleerd, dus bespaar jezelf een bekeuring en koop een vignet. Dat geld kun je veel beter uitgeven aan een lekkere warme chocomel met slagroom op de piste of heerlijke schnaps in de Après-ski.

Lees ook: de ultieme wintersport inpaklijst.

Voor Oostenrijk heb je de keuze uit een vignet met een geldigheid van 10 dagen (€ 9,20*), 2 maanden (€ 26,80*) of 1 jaar (€ 89,20*). Een Zwitsers vignet is standaard 1 jaar geldig (€ 36,40*). Let op, je moet kunnen aantonen dat het vignet gekocht is bij een officieel verkooppunt. Je dient altijd een aankoopbewijs te krijgen, bewaar dit dus goed gedurende de geldigheid van je vignet.
*Vanaf prijzen, november 2019.

Met de auto op wintersport

Met de auto op wintersport kan ideaal zijn, maar zorg ervoor dat je goed voorbereid op weg gaat om er een onvergetelijke reis van te maken. Op de afbeelding hieronder zie je een overzicht van alles wat er per land verplicht is als je met de auto op wintersport gaat.

Infographic: met de auto op wintersport? Dit is wat je moet weten!
Infographic oponeo https://www.oponeo.nl/blog/veilig-met-de-auto-op-wintersport

En vergeet ook de volgende dingen niet

Je bent ervan verzekerd dat je veilig en goed voorbereid met de auto op wintersport kunt gaan als je zorgt dat je alles mee hebt wat op de checklist staat. Maar wil je echt met een gerust hart op weg, dan zijn er nog enkele dingen die ook handig zijn om mee te nemen. Denk ten eerste aan startkabels, je auto kan soms raar reageren op de lage temperaturen in de bergen. Daarnaast is het ook handig om antivries/ anti-ijsdeken, een anticondensdoek en een ijskrabber mee te nemen.

Goed zicht is heel belangrijk, zeker op wegen waar je nog nooit bent geweest. Je kunt zelfs een boete krijgen tot wel 380 euro voor het rijden met niet goed schoongekrabde ramen. Ten slotte raad ik je aan om altijd een sneeuwschep/-bezem mee te nemen. Want je hebt geen zin om je ingesneeuwde auto zonder gereedschap uit te moeten graven.

Veel plezier met deze tips en de checklist, jetzt geht’s loss!


Duurzaam op reis:
Reis per trein naar je bestemming in het buitenland.
Check de prijzen en vertrektijden vanaf een station bij jou in de buurt.


Handig voor je reis:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een leuk hotel of appartement
3. Boek een taxi vanaf je huisadres naar het vliegveld van vertrek


Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Fotocredits header: Joan Oger

Sterre
Hey Reisfans, Ik ben Sterre. Een skilerares, verliefd op het magische wintersportparadijs Oostenrijk, maar ik vlieg ook graag de grens over naar Amerika. Ik ben een bezige bij, ik kook graag, reis, shop én sport. Als je mij zoekt, dan zit ik of met mijn billen in warm zand of met mijn camera in een grote, levendige stad! Veel plezier op Triptalk. Hopelijk vind je alle reisinspiratie die je zoekt.
reacties

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per 3 weken.