TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
wandelroutes madeira wandelen

4x mooiste levada hikes en wandelroutes Madeira

Er wordt vaak gezegd dat Madeira enkele van de mooiste wandelroutes ter wereld heeft. Typisch voor dit Portugese eiland zijn de ‘levada hikes’. Levada’s zijn irrigatiekanalen die vroeger werden gebruikt om water van de ene naar de andere kant van het eiland te vervoeren. Naast deze zogenaamde levada’s lopen wandelpaden die je de mooiste plekken van het eiland laten zien. Wij tippen onze favoriete wandelroutes van Madeira, want een levada hike is een absolute must als je het bloemeneiland bezoekt.

Levada komt van het Portugese werkwoord “levar” dat “brengen” betekent. In het noorden van Madeira regent het veel vaker dan in het zuiden. Om overtollig water langs de ruige bergen naar de andere kant van het eiland te vervoeren, is er eeuwen geleden zo’n 3.000 kilometer aan irrigatiekanalen aangelegd.

Tegenwoordig worden ze nog gebruikt voor de agricultuur op Madeira, en dus als prachtige routes om langs te wandelen, ook wel levada hikes genoemd.

Dit zijn de mooiste wandelroutes en levada hikes om te volgens op Madeira

PR14: Levada dos Cedros 

De Cedros-levada is aangelegd in de 17e eeuw en wordt beschouwd als een van de oudste levadas van het eiland. Deze levada-hike begint bij de regionale weg 209 in Fanal en loopt door het Laurissilva bos, het grootste laurierbos ter wereld (zo’n 15.000 hectare). Het bos beslaat 20% van het eiland en staat bekend om de betoverende aanblik van de oeroude laurierbomen. Tijdens de route vind je verschillende inheemse soorten laurierbomen en kom je langs een schilderachtige houten brug en verschillende indrukwekkende watervallen. Het pad volgt de Cedros Levada tot aan de Ribeira da Janela en eindigt in de buurt van Curral Falso.

  • Afstand: 7.2 km / Moeilijkheidsgraad: gemiddeld / Tijd: 3 uur
madeira wandelroutes via levada hikes
(c) Hugo Reis

PR18: Levada do Rei

Deze levada-hike begint bij de watermolen van Quebradas in São Jorge en eindigt op dezelfde plaats. Je legt een route af van in totaal 10.2 km (5.1 km heen en ook weer terug) op een hoogte tussen de 530 en 710 meter. De lineaire route leidt je langs agrarische en panoramische landschappen van São Jorge en Santana. Het eerste deel eindigt bij de bron van de levada in Ribeiro Bonito, waar je even kunt uitrusten tot je weer teruggaat. Op de terugweg volg je dezelfde route waardoor je nog meer van het prachtige gebied kunt genieten. Bezoek aan het einde van de route de watermolen van São Jorge. De molen die zeker drie eeuwen oud is wordt gevoed door het water uit de levada do Rei en maalt de tarwe, maïs, rogge en gerst, geteeld op de landbouwgrond in São Jorge.

  • Afstand: 5.1 km (5.1 km terug) / Moeilijkheidsgraad: gemiddeld / Tijd: 3 tot 3,5 uur

PR5: Levada das Funduras

Bij het uitzichtpunt Portela belvedère, waar deze hike start, geniet je gelijk van een prachtig uitzicht op de noordkust van Madeira. De route loopt vervolgens langs de Machico-bergketen aan de zuidkant van het eiland, wat overgaat op het voetpad door het sprookjesachtige Fanal Forest. Aan dit pad vind je “Casa das Funduras”, waar de bosbouwactiviteiten van dit gebied op Madeira worden ondersteund.

Of wat dacht je van deze wandelroutes in West-Canada of wandelen op Gran Canaria?

Iets verder is opnieuw een prachtig uitzicht te aanschouwen, over de baai van de stad Machico. Aan de andere kant van de vallei zie je de toppen van Santo da Serra, de hoogste bergen van het eiland (Pico Ruivo, Pico das Torres en Pico do Arieiro) en aan de horizon de Desertas-eilanden. In het laatste deel van de route doorkruis je de traditionele terrasvormige velden die kenmerkend zijn voor het landbouwlandschap van Madeira. De route eindigt in het bezoekerscentrum van Maroços.

  • Afstand: 8.7 km / Moeilijkheidsgraad: gemiddeld / Tijd: 3 uur
madeira wandelroutes via levada hikes
(c) Francisco Correia

PR9: Levada do Caldeirão Verde

Het startpunt van deze levada-hike is het bospad van Queimadas, wat slingert langs de diepe vallei van het São Jorge gebied. Bij deze wandeling moet je geen hoogtevrees hebben, want enkele afgronden zijn honderden meters diep. Ook het pad is avontuurlijk en loopt langs enkele watervallen en door vier tunnels, die met de hand uit de rotsen zijn gehouwen. Bij deze wandeling is een zaklamp dan ook een noodzaak. Maar je krijgt er iets geweldigs voor terug: het is namelijk net alsof je door de tropische jungle van Costa Rica loopt.

Ken je ook de Portugese Azoren?

Het water uit de Caldeirão Verde levada wordt gebruikt voor landbouwdoeleinden. Vlakbij het Queimadas Park is aan de zijkant een kleine nederzetting te vinden dat Achada do Marques heet. Dit beschermde gebied staat bekend om zijn traditionele boerderijterrassen en oude stenen koeienhutten. De hike eindigt bij een 100 meter hoge waterval, waar je heerlijk kunt uitrusten en lunchen voordat je aan de terugweg begint.

  • Afstand: 6.5 km (en 6.5 km terug) / Moeilijkheidsgraad: gemiddeld / Tijd: 5,5 uur
(c) Francisco Correia

Tips voor wandelen op Madeira

Wandelen op Madeira kan het hele jaar door, maar tussen april en september heb je het meeste kans op goed wandelweer. Toch blijft het weer op Madeira wisselvallig en is het vaak overal op het eiland weer anders. Daarom is het aan te raden om naast hike schoenen en water ook een regenpak bij je te hebben. Wandel je in de hoge bergen, neem dan ook warme kleding mee, zoals een windjack. 

Lees hier wat je nog meer kunt doen op Madeira. En ontdek waar je uniek kunt overnachten op Madeira. Meer zien van het eiland? Maak een roadtrip op Madeira.

Aanduiding van routes

Wandelroutes op Madeira zijn aangeduid met de letters ‘PR’ gevolgd door een getal. In dit artikel lichten we slechts enkele levada-wandelroutes uit, maar natuurlijk zijn er nog veel meer, met of zonder levada. Er zijn 22 officiële wandelroutes die worden aanbevolen. Meer informatie over de wandelroutes op Madeira vind je hier.

Zoek ook vast naar hotels op Madeira:

Booking.com

Dit vind je misschien ook leuk:

En, al zin om deze wandelroutes en levada hikes op Madeira te volgen?

Headerafbeelding: (c) Jackson Groves, tekst en beeld via Interface Tourism Netherlands

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven