4 x de mooiste autoroutes door Frankrijk

Een verkoelende briesje door de open ramen, de radio lekker aan en op de achtergrond telkens een ander mooi uitzicht. Hoewel Frankrijk door veel autoreizigers vooral wordt gezien als doorreis naar de Côte d’Azur, zijn er in het land veel mooie routes te vinden voor een perfecte roadtrip. Dit zijn de mooiste autoroutes door Frankrijk.

Een keer wat anders: autoroutes door Frankrijk

Route 1: de Route des Vacances

De Route Nationale 7 (N7) was ooit de meest populaire weg van Parijs naar de Côte d’Azur, via Lyon naar het eindpunt Menton. Door de komst van de Route du Soleil raakte de weg in de jaren ’70 in de vergetelheid. Jammer, want een roadtrip over deze route toont reizigers het authentieke Frankrijk, langs prachtige natuur en dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Inmiddels is een flink deel van Route des Vacances hernoemd, maar via wegen als de D7, D607, D2007 en D307 kunnen toeristen hem nog altijd afleggen.

Autoroutes in Frankrijk
Montes

Officieel begint de route bij de Notre-Dame in Parijs, maar voor veel Nederlanders ligt het echte vetrekpunt net onder luchthaven Parijs-Orly. Daarna gaat hij verder naar Fontainebleau, een oude stad met een prachtig kasteel die vraagt om een tussenstop van tenminste een dag. Via Montargis is vervolgens Nevers te bereiken, een gezellige stad aan de Loire. Het hertogelijk paleis is hier echt een aanrader. De roadtrip kan verderop worden gecombineerd met een korte stedentrip in Lyon, om vervolgens via Avignon en Aix-en-Provence naar Menton te rijden. Deze stad, dramatisch gelegen tussen een bergmassief en de zee in, maakt gegarandeerd een indruk.

Route 2: de Route Napoleon

Wie van geschiedenis houdt, kan de Route Napoléon niet overslaan. Napoleon legde deze weg af toen hij ontsnapte van het eiland Elba en terugkeerde naar Frankrijk. De meeste toeristen leggen de route in omgekeerde volgorde af: van Grenoble naar badplaats Golfe-Juan.

De citadel die ooit werd gebouwd om de troepen van Napoleon tegen te houden torent nog altijd hoog boven de stad uit, maar ook de kleine straatjes van het centrum zijn leuk om te bezoeken.

Grenoble is een fijne stad om een paar dagen te verblijven. Vanuit vrijwel elke straat is er zicht op de Alpen, terwijl er vanuit de hoger gelegen Bastille een prachtig uitzicht is over de stad. De volgende stop, Gap, ligt op zo’n twee uur rijden van Grenoble. Onderweg is La Mure een fijne plek om te pauzeren of een wandeling te maken door de bergen en langs de meren. Gap is vervolgens een charmante stad met historische gebouwen en een centraal plein vol terrasjes en bistro’s. Op minder dan een uur rijden van Gap ligt Sisteron. Dwars door de kleine stad stroomt de Durance, een helderblauwe rivier. De citadel die ooit werd gebouwd om de troepen van Napoleon tegen te houden torent nog altijd hoog boven de stad uit, maar ook de kleine straatjes van het centrum zijn leuk om te bezoeken.

Autoroutes in Frankrijk
Elba

Avonturiers kunnen de bergen rondom Sisteron beklimmen, om daarna op een terrasje bij te komen met een goed glas wijn. De laatste grote stop op de Route Napoléon is Cannes, een leuke plek om een dag door te brengen, om daarna te zonnen bij badplaats Golfe-Juan of op de boot naar Elba te stappen.

Route 3: de Route des Cols

Op de grens van Frankrijk en Spanje, dwars door de Pyreneeën, loopt de Route des Cols. Deze tocht langs 34 indrukwekkende bergtoppen is door Napoleon aangelegd om mensen langs de beste kuuroorden te laten reizen. Inmiddels maken de meeste reizigers deze roadtrip van ruim 900 kilometer door de Pyreneeën vooral om te genieten van de prachtige natuur.

De Route des Cols begint in Hendaye, een kleine stad in Frans-Baskenland. Hendaye is prachtig gelegen aan zee en het is leuk om hier nog een dag door te brengen voordat de tocht door de bergen begint. Daarna is het een reis van slechts 21 kilometer over prachtige bergwegen naar de eerste top: de Col de Saint Ignace. Daarna volgen de cols elkaar in rap tempo op, vooral de eerste 150 kilometer na Hendaye. Goed om te weten is dat het eerste hotel na 65 kilometer zit, aan de Puerto de Izpegui, net over de Spaanse grens.

Autoroutes in Frankrijk
De Pyreneeën

Onderweg naar Cerbère, het eindpunt van de route, zijn er nog flink wat bergtoppen en uitzichten te bewonderen. De Col du Tourmalet is misschien wel de bekendste, die bevindt zich op zo’n 300 kilometer afstand van Hendaye. Deze berg heeft veel steile stukken en is vooral bij wielrenners populair, maar ook met de auto is het mooi om hier overheen te rijden. De uitzichten over de Pyreneeën zijn adembenemend, met de ene bergtop na de andere in het verschiet. Pas bij Cerbère daalt de weg weer tot iets boven zeeniveau.

Route 4: de Route des Vins

Frankrijk en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een roadtrip door Pays de la Loire, wijngebied bij uitstek, laat je kennismaken met heerlijke Franse wijnen. De Route des Vins begint in Nantes, een verrassend leuke stad aan de Loire. Hier is het Kasteel van de hertogen van Bretagne te vinden, een prachtig sprookjeskasteel dat niet mag worden overgeslagen bij een bezoek aan Nantes.

Een roadtrip door Pays de la Loire, wijngebied bij uitstek, laat je kennismaken met heerlijke Franse wijnen.

Na Nantes gaat de route door naar Mouzillon, waar in het wijnhuis Domaine du Mauperthuis heerlijke frisse wijnen wachten. Een rondleiding door het wijnhuis is nooit een probleem en, jammer voor de Bob, de wijnen smaken er goed. Naast wijnen proeven, is het ook leuk om de omgeving van Mouzillon te ontdekken. Aan het eind van de dag gaat de tocht verder naar La Table de la Bergerie in Champ-sur-Layon. Hier kunnen gasten midden tussen de wijngaarden genieten van een heuse sterrenmaaltijd.

Autoroutes in Frankrijk

Daarna loopt de route langs verschillende wijngaarden en wijnhuizen naar de volgende grote stop: Angers. Hoewel dit bekendstaat als een industriestad, bestaat het centrum uit smalle straatjes en gezellige pleintjes. Ook in deze stad spelen wijn en gastronomie een belangrijke rol. Na Angers gaat de roadtrip verder naar het noorden om via mooie wijngaarden en wijnhuizen te eindigen in Rennes, net over de grens van Bretagne.

Welke van deze autoroutes zie jij wel zitten? Bon voyage

Redactie TripTalk
Redactie TripTalk
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.