Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Digital nomad aan het werk in een beach bar

Reizen en werken als digital nomad, waar ook ter wereld!

Lekker reizen en werken op de mooiste plekken ter wereld. Je hebt niet meer dan een laptop nodig en goede WiFi om jouw werk te kunnen doen of om je online business te runnen. Klaar met je werk? Je klapt je laptop dicht en je loopt direct vanuit de beachbar het strand op, dat is het leven van een digital nomad. Maar wat zijn de leukste plekken en landen wereldwijd om als digital nomand naar toe te gaan? Dat lees je in dit blog!

Droom je er ook wel eens van, werken en reizen als digital nomad? Waar ga je beginnen qua potentiële werkplek en welke zaken komen er bij kijken, zoals je visum bijvoorbeeld? In dit blog lees je de resultaten van een onderzoek onder digital nomads en tips voor je eerste voorbereidingen.

Digital nomad? Wat ben je dan en doe je eigenlijk?

Digital nomads zijn de moderne avonturiers van deze tijd. Ze zijn geen gewone reizigers, ze hebben de vrijheid om te werken terwijl ze de wereld rondreizen. Met niets meer dan een laptop en een gezonde dosis avontuur, houden ze ervan om nieuwe culturen te ervaren, exotisch eten te proeven en het mooie wat deze wereld ons biedt te ontdekken.

Dromen over een bestaan als digital nomad
Foto: Austin Distel – Unsplash

Of het nu gaat om een strand in Bali, een koffieshop in Berlijn of een co-working space in Chiang Mai, digital nomads omarmen de vrijheid om te werken waar ze maar willen. Ze zijn het levende bewijs dat je je dromen kunt waarmaken en je werk kunt combineren met je passie voor reizen.

Workation

Is een digital nomad dan ook op een workation? Niet helemaal. Een digital nomad werkt standaard remote, vanuit een plek of verschillende plekken waar ook ter wereld.

Een workation is de ideale combinatie van werk en genieten van een vakantie-omgeving, maar dit is altijd tijdelijk. Want ja, na je workation ga je weer terug naar huis en kantoor. Het idee is verder simpel, je neemt (een deel van) je werk mee op reis naar jouw favoriete vakantiebestemming, waar ook ter wereld. Terwijl je toch je deadlines haalt, kun je genieten van tropische zandstranden, natuur en bruisende steden.

Werken in het buitenland met dit uitzicht
Foto Daria Mamont – Unsplash
Digital nomad met laptop aan het werk buiten
Foto Unsplash

Of je nu brainstormt onder een palmboom, videovergaderingen hebt met uitzicht op de oceaan of je e-mails beantwoordt vanuit een gezellige strandbar, een workation is dé manier om het beste van beide werelden te combineren; reizen en ondertussen geld verdienen. De wereld is jouw kantoor en jij geniet van het avontuur en al het moois op de bestemming waar je verblijft!

Een heel mooi voorbeeld van een digital nomad die de hele wereld over reist is Tom en ja, Tom is een Nederlander! Inmiddels heeft hij 157 landen bezocht en hij tikt bijna een half miljoen volgers aan op Instagram. Liever sparen voor een volgende verre reis en voor nu even in Nederland blijven? Dat heet dan weer een staycation, maar dat kan natuurlijk ook een weer workation zijn als je tijdens je vakantie in Nederland nog af en toe gaat werken.

Onderzoek onder digital nomads

Het leven als digital nomad geeft je dus veel vrijheid. Het is geen wonder dat deze levensstijl steeds populairder wordt in Nederland, want het biedt je tenslotte de ideale gelegenheid om te ontsnappen aan de vaak grijze en natte Nederlandse winter. Voor Omio was dit reden genoeg om de populaire bestemmingen van digital nomands onder de loep te nemen: 

Werken als digital nomad op het terras

De top 5 bestemmingen voor Nederlandse digitals nomads zijn: 

Deze landen maken het bijzonder aantrekkelijk voor digital nomads met tal van flexplekken, snelle internetverbindingen die vergelijkbaar zijn met Nederland, en relatief lagere kosten voor levensonderhoud. De kosten voor levensonderhoud zijn wel iets hoger in Dubai. Aan de andere kant is deze stad aantrekkelijk door zijn hoge niveau van veiligheid, snel internet en veel flexplekken.

Skyline van Dubai en het strand
Foto: Fem Schook

Deze vijf bestemmingen zijn bijzonder aantrekkelijk vanwege het Digitale Nomaden Visum, die het heel gemakkelijk maakt voor digital nomads om er te werken en wonen. In de Omio Visumgids vind je meer informatie over welke landen dit aanbieden en aan welke eisen moet worden voldaan.  

Geniet van de zon en ook leuk voor de portemonnee: in deze landen blijven je kosten laag

Al deze plaatsen hebben een levenskostenindex (huur, voedsel, etc.) van onder of nét boven de 30. Ter vergelijking: in Nederland ligt-ie bijna op de 69. Dat is dus meer dan twee keer zo hoog! 

Spiritualiteit op Bali in het zwembad
Foto: Jon Flobrant – Unsplash

Overal je laptop openklappen: in deze landen heb je de snelste internetverbinding

Of je nu een online vergadering hebt, een rits e-mails moet wegtikken of op een speciale server werkt, als digital nomad is het belangrijk om overal online te kunnen zijn. Verrassend genoeg kun je in Thailand ontzettend snel op het internet surfen. Met 198,98 mb per second stream je films in Ultra HD-kwaliteit of videochat je moeiteloos met je collega’s.

Varen met een Thaise boot op de longs in Bangkok
Foto Sebastian Pichler – Unsplash

Avontuurlijk en toch veilig: deze landen moet je hebben 

Als je alleen of met kinderen reist, is het extra belangrijk dat je bestemming veilig is. Aan de hand van de veiligheidsindex kies je zo het juiste land uit. Dit zijn de 5 veiligste bestemmingen:

Het bootje op de Seealpsee
Foto: Jeroen -TripTalk

In de veiligheidsindex zijn verschillende risicofactoren meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan zakkenrollers, natuurrampen of terrorisme. Verder is er kritisch gekeken naar de veiligheid van vrouwen die alleen reizen. Benieuwd in welke landen je goed moet opletten?

Dit zijn de 5 bestemmingen met de laagste veiligheidsindex:

  • Argentinië
  • Bahama’s
  • Brazilië
  • Namibië
  • Zuid-Afrika
strand- en wateractiviteiten in Zuid-Afrika

Visumgids voor digital nomads

Snelle internetverbinding, hoeveelheid flexplekken, gezinsvriendelijkheid, het verkrijgen van een digital nomad visum, dankzij deze evaluatie van dit onderzoek vindt elke avonturier de juiste bestemming! 

Omdat je als digital nomad vaak langer in een land verblijft, voldoet het reguliere visum niet. Je hoeft uiteraard niet voor alle landen een visum aan te vragen, maar er zijn landen waar je met een stempel in je paspoort te maken hebt met een maximale verblijfsduur. Blijf je langer, dan heb je een visum nodig.

Alle info over visa als digital nomad vind je op deze speciale pagina van Omio. Overigens kun je daar ook al je vlieg-, trein-, boot, bus- en veerboot tickets boeken en dat allemaal in 1 app!

Foto Persnickety Prints – Unsplash

Tips voor je digital nomad carrière

Een goede voorbereiding is het halve werk luidt het gezegde, dus denk aan de volgende tips en zaken:

  • Bestemming kiezen: Bedenk welke landen en steden het beste passen bij jouw behoeften en budget. Let op zaken zoals visumvereisten, kosten van levensonderhoud, de kwaliteit van het internet en veiligheid.
  • Flexibele inkomstenbronnen: Zorg ervoor dat je meerdere inkomstenbronnen hebt als digital nomad. Dit kan bestaan uit freelance-opdrachten, online zakendoen, passief inkomen genereren zoals het opzetten van affiliate websites, enzovoort. Dit zorgt voor financiële zekerheid terwijl je reist.
  • Administratieve zaken: Zorg ervoor dat je je administratieve zaken op orde hebt. Denk aan zaken zoals belastingen (belastingregels als je lang in een bepaald land verblijft), verzekeringen (denk aan een goede reisverzekering met werelddekking!), bankrekeningen en het bijhouden van je uitgaven. Houd ook rekening met de wettelijke vereisten voor het werken in het buitenland, maar vaak wordt dit weer ondervangen door een digital nomad visum.
Digital nomad aan het werk op een dakterras
  • Flexibele werkplekken: Check vooral af waar je co-working spaces kunt vinden, cafés met goede werkfaciliteiten en andere flexibele werkplekken op je bestemming. Dit stelt je in staat om productief te blijven en contact te leggen met andere digital nomads en avonturiers.
  • Minimalistisch inpakken: Leer om efficiënt in te pakken, want je zult waarschijnlijk vaak van locatie veranderen. Neem alleen apparatuur mee wat je echt nodig hebt, kleding en persoonlijke items om je bagage licht en gemakkelijk te houden.
  • Rekening houden met tijdzones: Als je op afstand werkt, kan je te maken krijgen met verschillende tijdzones. Plan je werk en communicatie met collega’s en klanten zorgvuldig, zodat je efficiënt kunt samenwerken, zelfs als je ver weg bent. Stel dat je in de namiddag nog een meeting online hebt op Nederlandse tijd, dan moet die vette beachparty nog even wachten 😉

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Deel dit blog ↓

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven