TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Tropisch strand voor een verre reis

Essentiële voorbereidingen voor je verre reis

Een verre reis maken is natuurlijk een fantastische ervaring. Door in een ander werelddeel te zijn, kom je in aanraking met andere talen, culturen en klimaten. Maar als je een verre reis gaat maken, is het wel van belang om goed voorbereid op reis te gaan. Welke zaken zijn belangrijk en dien je zeker te checken voordat je op reis gaat? We leggen het je uit in dit blog.

Van geldzaken en gezondheid tot een verzekering bij Allianz Direct, een aantal praktische zaken dien je vooraf even te checken. Dit scheelt je tijdens de reis minder kopzorgen!

Muzikanten op straat in Cuba

Sluit een passende reisverzekering af

Om zorgeloos van je verre reis te kunnen genieten, is het van belang om een passende reisverzekering af te sluiten. Met de beste reisverzekering ben je tijdens de vakantie verzekerd van onvoorziene kosten, zoals diefstal of verlies van je bagage, of medische onkosten. Ben je goed verzekerd, dan kun je in geval van noor rekenen op raadgeving en financiële hulp, wat heel prettig is als je in een land bent waar je de taal niet spreekt.

Omdat een verre reis vaak een kostbare onderneming is, is het ook handig om een annuleringsverzekering af te sluiten. Zo worden onder voorwaarden de kosten vergoed als jouw reis wegens omstandigheden niet door kan gaan, of voortijdig afgebroken moet worden.

Lees ook: 7 tips om te slapen in het vliegtuig.

Zorg dat de reisdocumenten op orde zijn voor je verre reis

Zoek van tevoren goed uit wat je nodig hebt qua reisdocumenten om een land in te kunnen komen. Als je binnen Europa reist, is een geldige identiteitskaart meestal genoeg. Ga je buiten Europa op reis, dan heb je een paspoort nodig. Lees ook onze tips over het afgeven van je paspoort.

Wintersport paklijst; paspoort en credit cards en bankpassen

In sommige landen is ook een visum verplicht. Of je een visum moet aanvragen is afhankelijk van het land en de duur van je verblijf. Soms kan een visum ter plaatse op het vliegveld geregeld worden, maar soms moet je deze van tevoren aanvragen. Voor andere landen hoef je weer geen visum te hebben, maar moet je wel een geldig reisdocument hebben (paspoort dus!). Vergeet ook niet de geldigheid van je paspoort te controleren. In veel landen moet je paspoort nog zes maanden geldig zijn op de geplande dag van vertrek.

Gezondheid en vaccinaties

Een verre reis kan flink verpest worden door ziekte en dat is het laatste wat je wil. Doe er daarom zoveel mogelijk aan om dit te voorkomen. Eén van de dingen die je kunt doen is je in te lezen in de benodigde vaccinaties. Het advies daarover kan per land, maar ook per gebied verschillen.

Kijk ook of de vaccinaties die je eerder gekregen hebt nog geldig zijn. Sommige vaccinaties zijn levenslang geldig, maar andere hebben een geldigheid van tien jaar. Op het moment van vaccineren zelf lijken die tien jaar lang, maar ze zijn eerder voorbij dan je denkt.

Allerlei koffers op bagagekarren

Denk ook aan praktische medische zaken die nuttig kunnen zijn tijdens je reis, zoals diarreeremmers, reistabletten, en pleisters. En heel belangrijk: jouw eigen medicijnen indien nodig.

Financiële voorbereidingen

Informeer van tevoren over de lokale valuta en wissel een deel van je geld vooraf. Het is ook altijd handig om wat Amerikaanse dollars mee te nemen naar landen met een wat zwakkere valuta. Neem ook bij voorkeur een creditcard mee. Zeker als je een auto gaat huren is een creditcard onontbeerlijk. Daarmee wordt de borg voor de auto vastgezet.

Check je pinpas

Als je in verre landen wilt pinnen dien je dit vooraf in te stellen in je bankapp. Vaak staat de bankpas namelijk geblokkeerd voor het opnemen van geld in landen buiten Europa. Noteer ook het alarmnummer van de bank dat je kan bellen om je bankpas te blokkeren in het geval je deze bijvoorbeeld verliest.

Veiligheid en noodgevallen tijdens je verre reis

We weten het allemaal, een ongeluk zit in een klein hoekje. Maak daarom kopieën van belangrijke documenten zoals:

  • Je paspoort
  • Visum
  • Verzekeringspapieren
  • Tickets & vouchers

Bewaar deze kopieën apart van de originelen.
Noteer ook de noodnummers van je bestemmingsland zoals de contactgegevens van de ambassade, consulaat en het alarmnummer van je reisverzekering.

gekleurde autos op straat in cuba

Veiligheidstips

Informeer je over de veiligheidssituatie in het land van bestemming en neem gepaste voorzorgsmaatregelen. Indien je ‘gevaarlijke’ sporten gaat beoefenen, check je reisverzekering of ongevallen gedurende de uitoefening van die sporten gedekt zijn!

Bagage en inpaklijst

Pak kleding in die geschikt is voor het klimaat van je bestemming en voor de geplande activiteiten die je gaat doen. Prop je koffer niet helemaal vol, want denk aan de bagageregels van je luchtvaartmaatschappij. Voor overbagage gelden tegenwoordig best pittige tarieven. Je kunt altijd ter plekke nog wat kopen mocht je te weinig hebben meegenomen en daar help je de lokale bevolking ook nog eens mee!

Een watervliegtuig op het strand van een eiland op de Malediven

Essentiële items

Vergeet niet essentiële items mee te nemen zoals je telefoonoplader, camera, zonnebrandcrème, insectenspray, en eventuele speciale uitrusting die je nodig hebt voor je activiteiten.

Informeer je over de kosten van mobiele telefonie en internet in het buitenland. Overweeg een om een lokale SIM-kaart te kopen of sluit van tevoren een internationale belbundel af bij je provider. Bedenk dat foto’s uploaden naar Instagram, Tiktok of Facebook veel data in beslag neemt en juist die data zorgen voor een hoge rekening! Je kunt dit voorkomen door dataroaming uit te zetten en alleen gebruik te maken van WiFi.

Ook belangrijk en héél handig: neem adapters en eventueel een wereldstekker mee voor je elektronische apparaten. Toch jammer als je in je hotelkamer aankomt en de lader van je telefoon niet blijkt te passen in het stopcontact … oeps!

Cultuur en lokale gebruiken

Verdiep je in de cultuur en lokale gebruiken van je bestemming om respectvol en gepast gekleed te gaan. Zeker als je heiligdommen wilt gaan bezoeken dien je daar qua kleding rekening mee te houden. Respecteer de daar geldende regels.

Bali cultuur: vrouwen in traditionele kleding

Het helpt helemaal als je van tevoren enkele basiszinnen in de lokale taal leert, dit kan je helpen bij het maken van contact met de lokale bevolking en wie weet wat dat voor een verrassingen teweeg brengt!

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Foto’s: Pixabay en Unsplash

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven