TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
porto-gaia-wow-portugal

Tips Porto, de WOW-factor van de overbuurman

Een authentieke sfeer, gezellige terrassen, prachtige panden, fraaie tegels, kruip-door-sluip-door-steegjes, imposante kerken, brokkelige straatjes: je struikelt er – soms zelfs letterlijk, zo ontdekte TripTalks Sybylle – over in Porto. Sinds kort is de overbuurman van de Portugese stad, Gaia, een bijzondere wereld rijker: de wereld van wijn. Oftewel World of Wine. WOW dus. Lees verder en ontdek tips voor Porto en wijn in de omgeving.

Eén ding is wel duidelijk: Porto is een stad waar je goed ter been moet zijn en voortdurend moet opletten waar je je voeten neerzet, want authentieke straatjes en onbekommerd flierefluiten gaan niet altijd samen. De stad klautert vanuit het Dourodal omhoog; veel klimmen en dalen geblazen dus in de stad. Gelukkig zijn er alternatieven om een teveel aan zweetdruppeltjes te voorkomen.

porto kabelbaan

Zo rijden er gezellige trammetjes en serieuze lightrails door de stad. Een kabelbaan aan de ene oever en een funicular aan de andere vervoeren je van hoog naar laag en omgekeerd. Moet je zeker een keertje meepakken, maar daarna is het veel interessanter om de stad via de vele trappen en schuine straten te ontdekken. Fotocamera of smartphone in de aanslag, want om praktisch elke hoek vind je weer een andere fotogenieke spot.  

porto
straatjes porto gaia

Lees hier wat je allemaal kunt doen in Porto.

Tips voor de omgeving van Porto, Gaia

Grote namen aan de zuidoever

Aan de noordoever van rivier de Douro ligt Porto. Aan de zuidoever Gaia. In de Romeinse tijd heette Gaia Gal of Cal(e). De twee namen van deze steden vormden de basis van het land, aldus een local: Porto en Gal werd Portugal. Soms tot ergernis van de inwoners van Gaia wordt hun stad voor het gemak ook Porto genoemd.

tips voor porto
(c) Luc te Nuijl

Over Porto zijn boeken volgeschreven, Gaia moet het vaak doen met de vermelding dat het ‘de overbuurman’ van Porto is. Maar Gaia heeft toch echt iets wat Porto niet heeft, terwijl het wel met de eer strijkt: de wereldberoemde wijn- en porthuizen. Hier zijn bijna alle grote namen als Sandeman, Taylor’s en Graham’s te vinden. 

Verwaarloosd langs de Douro

Het deel met de wijn- en porthuizen van Gaia heet officieel Vila Nova de Gaia, letterlijk: de nieuwe stad Gaia. Vroeger, heel vroeger, in de tijd van Romeinen, woonden de mensen liever hoog in plaats van laag, omdat je de vijand eerder zag aankomen. De oude stad Gaia ligt daarom hoog op een berg.

de typerende rode daken met zwart van de portkelders in gaia

De ‘nieuwe’ stad verrees lager, aan de oever van de Douro. Dit deel van de stad was tien jaar geleden nog een rommeltje en verwaarloosd. De toeristen die de oversteek over de beroemde Ponte Luiz I of met een bootje over de rivier waagden, kwamen, zagen, proefden, kochten en verdwenen met een paar flessen port onder de arm weer naar de overkant. Er was immers verder niks te beleven in Vila Nova de Gaia. En dat zinde Adrian Bridge niet. Wie? 

Ook leuk in Portugal: een stedentrip naar Lissabon.

Voor gek verklaard

Adrian Bridge. Een puissant rijke Britse bankier, die in de jaren negentig tot het familiebedrijf van zijn vrouw (Taylor’s Port) toetrad. Hij keek vanuit hun immense, geel geschilderde villa uit over een verwaarloosd Vila Nova de Gaia, maar zag ook de potentie. Want waar had je nu een mooier uitzicht op Porto dan in Gaia? Vijftien jaar geleden opperde hij het idee om een vijfsterren wijnhotel in Gaia te bouwen. Iedereen verklaarde hem voor gek, een luxe hotel in Gaia, daar gaat toch niemand boeken? En toch deed de rijke ondernemer het. Hij bouwde ‘zijn’ hotel, The Yeatman

yeatman hotel portugal

Badderen in een wijnkaraf

Tien jaar bestaat het hotel nu en de gasten blijven maar komen, tot beroemde voetballers aan toe. Echt goedkoop is het ultraluxe hotel niet, maar wie ‘badderen in een infinity pool in de vorm van een wijnkaraf met het mooiste uitzicht op Porto’ nog op de bucketlist heeft staan, is het zeker een aanrader.

hotel the yeatman

Als niet-gast kun je natuurlijk een ‘wijntje doen’ op het terras, uiteraard met datzelfde uitzicht. Neem daar dan wel de tijd voor, want de wijnkaart bestaat uit maar liefst 1300 voornamelijk Portugese wijn- en portsoorten. Een wijnbijbel is dan ook een betere omschrijving. Wees gerust: je hoeft die pil niet echt door te nemen, alles staat tegenwoordig op een iPad. Ook is er een verkorte versie van de wijnkaart. 

wijn bij the yeatman
hotel yeatman zwembad

Zin in zon, zee en strand in Portugal? Dit zijn de mooiste stranden van de Algarve.

Wijn in de buurt van Porto bij World of Wine

Investering van meer dan 100 miljoen

Met het 109 kamers tellende hotel was de droom en de ondernemingslust van Adrian Bridge echter nog niet voltooid. In 2008 creëerde hij de eerste rosé port: Croft Pink. In de jaren daarna realiseerde hij aan de voet van het hotel, in oude fabriekshallen en in onbruik geraakte portkelders, een compleet nieuwe wereld tussen de bestaande porthuizen. De naam? World of Wine. Afgekort: WOW. En dat is precies het woord dat je voortdurend op de lippen ligt.

wow porto gaia wijn
(c) Hilodi – World of Wine

Kosten nog moeite zijn gespaard – een informatiebord vermeldt een investering van ruim honderd miljoen euro – om toeristen en belangstellenden op allerlei manieren kennis te laten maken met de wereld van wijn en port. Spiksplinternieuw: in 2020 ging WOW open, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. De deuren gingen weer dicht en pas sinds juli dit jaar weer open.

wow bar

Meer wijn ontdekken in Portugal? Ga op wijnreis door de Algarve.

Experiences 

WOW bestaat uit een centraal plein dicht bij Porto met daaromheen dertien verschillende restaurants en cafés en zeven experiences, die allemaal een link naar wijn, port of Portugal hebben. Geen duffe musea, maar interactieve belevingen, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet. Alles superstrak gestyled en in een vormgeving waar je ‘wow’ tegen zegt. In The Wine Experience kom je alles te weten over wijngaarden, druiven en uiteraard wijn.

world of wine porto gaia

Ook is er een wijnschool waar je in een paar uur tijd de fijne kneepjes van het wijnproeven onder de knie krijgt. Zonder kurk geen wijn en geen port en met Portugal als wereldspeler in de kurkindustrie ontbreekt Planet Cork dan ook niet. Je ontdekt hier waar kurk vandaan komt (de kurkeik), wat er naast wijnkurken nog meer van gemaakt wordt en ook: wat je gewicht in wijnkurken is (wow: meer dan 10.000!). In The Pink Palace onderga je een vrolijke rosé- en portproeverij, inclusief rozeballenbak en een Pink Cadellic.

world of wine
(c) HILODI – World of Wine
world of wine portugal wijn

Een wijn- of portproeverij gaat vaak gepaard met kaas. Maar wist je dat het zich ook heel goed laat combineren met chocola? Daar kom je achter in The Chocolate Story. Na een rondreisje door de historie en oorsprong van cacao beland je vanzelf bij een heuse chocoladefabriek. En na een chocoladeproeverij koop je nooit meer een ‘fabrieksreep’ in de supermarkt. 

wijn world of wine
(c) HILODI – World of Wine

Of wat dacht je van een reis naar de Portugese Azoren?

Nu even serieus

De experiences zijn luchtig van karakter en sommige onderdelen maken echt het kind bij je los. Wie wil er nu niet in een ballenbak vol roze ballen badderen, een ‘op-de-kop-foto’ maken, raden welke geur je ruikt, testen hoeveel kurken je in dertig seconden in een fles kunt krijgen of een explosie van kurkspetters veroorzaken. Toch heeft World of Wine ook een serieuze kant. Het wil Porto – of beter gezegd: Gaia en in het kielzog dus ook Porto – op de kaart zetten en toeristen een vrolijke, lekkere, inhoudelijke en culturele beleving meegeven waar alle zintuigen geprikkeld worden met wijn als hoofdthema.

porto portugal

Daarom is er ook een expositieruimte voor moderne kunst, een mode- en textielmuseum, een museum over Porto, de Douro en port én Adrian Bridge’s eigen museum: The Bridge Collection. Hierin staat zijn eigen collectie glazen en bekers. En die is aardig omvangrijk: er staan 1800 exemplaren die negenduizend jaar drinkgeschiedenis omvatten. Ook hier kun je niet rondlopen zonder een paar keer ‘wow’ te hebben gezegd. 

Planet Cork
Planet Cork

Dit zijn nog andere leuke bestemmingen voor een stedentrip in Europa.

Over de brug

Porto en Gaia liggen aan rivier de Douro. Zes bruggen verbinden de twee steden met elkaar. De beroemdste brug is de Ponte Luiz I, in 1886 in gebruik genomen. De boogbrug lijkt qua uitstraling op de Eiffeltoren en dat is niet zo verwonderlijk: de brug is namelijk ontworpen door een oud-compagnon van Eiffel. Het bovendek van de brug is voorbehouden aan lightrailtreinen en wandelaars.

de beroemde Luis 1-brug

Ruim veertig meter lager ligt het benedendek, dat is bestemd voor auto’s en wandelaars. Aan de Gaiakant brengt een kabelbaan je van de oever naar het hoge deel van de brug of omgekeerd. Je maakt een kort reisje van ongeveer acht minuten over de Douro. Een enkeltje kost zes euro per persoon. 

Angel’s share

De meeste daken in Porto en Gaia hebben typerende rode dakpannen. Ook de port- en wijnkelders. De WOW-panden zijn – van bovenaf – te herkennen aan de schone rode daken. Zie je panden met zwart uitgeslagen rode dakpannen, dan weet je: hier wordt port gemaakt. Dat zwart is geen vuil, maar ‘Angel’s Share’. Volgens een urban legend zijn de portdeeltjes die verdampen en opstijgen tijdens het fermentatie- en rijpingsproces bestemd voor de engelen. Het zorgt ervoor dat de dakpannen erboven zwart uitslaan. 

Ook leuk om te doen: maak een van deze roadtrips door Europa of volg een van deze autoroutes door Frankrijk.

WOW

The World of Wine telt diverse onderdelen die in grote ‘hallen’ zijn ondergebracht. Het terrein, het centrale plein en de restaurants en cafés zijn gewoon toegankelijk, voor de experiences moet je een kaartje kopen. Tickets gaan vanaf 28 euro per persoon, je hebt dan toegang tot twee experiences. Een gezin (twee volwassenen en twee kinderen) betaalt 59 euro. Dit jaar wordt er voor het eerst een kerstmarkt bij WOW georganiseerd. Deze markt start eind november en duurt tot en met de kerst.

De tips voor Porto, wijn en omgeving vind je hier op de kaart:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Heb jij nog andere tips voor Porto?

Tekst: Sybylle Kroon, Beeld: waar niet genoemd foto door Sybylle Kroon, ander beeld door Hilodi – World of Wine en Luc te Nuijl

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven