4 x de tofste roadtrips door het mooie IJsland

Van helderblauwe lagoons tot gezellige dorpen, indrukwekkende geisers en groene heuvels. Een roadtrip door IJsland betekent avontuur in adembenemende landschappen. Hoewel het land maar één snelweg heeft, zijn er genoeg roadtrips door IJsland te maken, ook voor wie minder tijd in het land heeft. Tip: check bij elke route of er een 4WD vereist is.

Dit zijn de 4 roadtrips door IJsland die je niet wilt missen

Huur een auto en ontdek dit prachtige land.

Route 1: Glacier Road

De ‘Road to Glacier Lagoon’ aan is perfect voor toeristen met weinig tijd. Sommige mensen leggen hem in één dag af, maar wij raden aan om er in elk geval twee dagen voor uit te trekken. Deze tocht brengt je klant van Reykjavik naar Höfn, langs het grootste gletsjermeer van IJsland: Jökulsárlón. Met Reykjavik in de achteruitkijkspiegel, voert de weg eerst langs Selfoss. Dit is een van de grotere dorpen in het zuiden van IJsland (er wonen 6.000 mensen) en het is een goede plek om even te pauzeren. Wie meer tijd heeft, kan ervoor kiezen om een paar dagen in Selfoss te blijven, de geiser te bezoeken of paardrijtochten door de omgeving te maken.

Vanuit Selfoss gaat de tocht door naar Vik, de zuidelijkste plaats van het land. Onderweg wordt het landschap steeds rotsachtiger, tot er in een groene baai, omgeven door hoge kliffen, een kleine plaats te zien is. Reisbizz-tip: een regenjas is hier geen overbodige luxe, Vik is namelijk de plek waar de meeste neerslag valt. Er wonen minder dan 300 inwoners, dus erg veel is er niet te doen, maar in de omgeving zijn mooie wandelingen te maken en bijkomen kan in de enige koffiezaak in het dorp.

Op weg naar het hoogtepunt van de reis, het gletsjermeer, kan er nog worden gestopt in Kirkjubæjarklaustur. Dit dorp is prachtig gelegen aan een klaterende waterval, de Systrafoss, en wordt omgeven door hoge bergen, ruige rotsen en groene velden.

Roadtrips door IJsland
Kirkjubæjarklaustur

Vanuit hier is het maar een korte tocht naar Jökulsárlón. Onderweg wordt de omgeving witter, tot er bij het gletsjermeer bootjes klaar liggen om een tocht te maken langs de vele ijsschotsen. Heeft je klant al een boottocht geboekt en geen zin om te haasten? Dan kan je ook aanraden om vanuit Reykjavik eerst naar Jökulsárlón te rijden (een tocht van ruim 2,5 uur) en op de terugweg stops te maken.

Route 2: Golden Circle

De Golden Circle is verreweg de bekendste roadtrip van IJsland. Dat komt vooral doordat hij perfect is voor mensen die maar een paar dagen in het land blijven en toch een paar hoogtepunten willen meepikken. Doordat deze route zo populair is, hoeven klanten niet per se zelf een auto te huren, er zijn ook veel busmaatschappijen die dit rondje rijden.

Te beginnen in Reykjavik, waar bestuurders de enige snelweg van IJsland pakken naar Selfoss. Op zo’n 45 minuten van de IJslandse hoofdstad is Nationaal Park Thingvellir voor veel mensen de eerste stop. Dit hele park is eigenlijk een verzakking tussen de twee tektonische platen waaruit IJsland is ontstaan en dat zorgt voor een heerlijk dramatisch landschap met spectaculaire canyons vol kristalhelder water, waarin gesnorkeld kan worden. Vooral Silfra, waar je tussen de tektonische platen in kunt duiken, is populair (let wel op: om veiligheidsredenen worden alleen mensen met een duikbrevet toegelaten). Boven de grond is vooral het vulkaanlandschap populair bij bezoekers. Van Thingvellir gaat de tocht door naar Geysir, een geothermisch gebied waar – zoals de naam al verklapt – veel geisers te bewonderen zijn. Dan hebben we het niet over een paar kleine geisertjes, maar een heleboel grote, dampende geisers die regelmatig uitbarsten. De Grote Geysir, de geiser die het park z’n naam ga, barst nog maar zelden uit, maar als hij het doet kan hij de 120 meter hoogte halen. De geisers in de omgeving halen makkelijk een meter of 70 en barsten regelmatiger uit (sommige elke 10 minuten).

Roadtrips door IJsland
Gulfoss

De laatste stop op de Golden Circle is de waterval Gulfoss. Dit is een indrukwekkende waterval van in totaal zo’n 30 meter, waarbij het water in twee delen naar beneden stort. De prachtige vallei, met hoge rotsen op de achtergrond, zorgen ervoor dat dit een uitzicht is dat niemand snel vergeet.

Route 3: Glacier Road 2

Wie vanuit het noorden van IJsland komt en het zuiden van het land wil bekijken, kan vanaf Jökulsárlón een mooie route volgen. Die begint bij het gletsjermeer Jökulsárlón en eindigt in het westen van het eiland, een stuk boven Reykjavik. Wie het gletsjermeer eenmaal heeft bezocht, rijdt via Kirkjubæjarklaustur en Vik en Selfoss naar Hveragerdi. Onderweg zijn schattige, piepkleine dorpen te bewonderen, maar is er vooral veel tijd om met open mond naar de natuur te staren. Want die is prachtig en verandert, zoals dat bij IJsland hoort, constant. Van groene weiden waar paarden staan te grazen naar ruige kliffen waar geen plant een kans maakt en uitgestrekte gletsjers. Hveragerdi is voor IJslandse begrippen een stad; er wonen zo’n 2300 mensen, en is vooral bekend omdat de plaats in een vulkanisch actief gebied ligt. Dat heeft als gevolg dat er hier en daar stoom uit de grond komt in Hveragerdi en dat de stad een paar heerlijke warmwaterbronnen kent.

Wie direct door wil naar Reykjavik kan daarvoor kiezen, maar een aanrader is het ook om een uitstapje te maken naar Strandakirkja. Wie een beetje kan vertalen, weet wat hier te verwachten is: een kerkje op het strand. Deze houten kerk heeft een aparte geschiedenis (hij werd ooit gesticht door zeelieden in nood) en hoewel hij op een afgelegen plek ligt, is het volgens verhalen de rijkste kerk van IJsland. Strandakirkja scheidt de oceaan en het vulkanische gebied erachter, waar het mooi wandelen is.

Jökulsárlón

Vanaf het kerkje gaat de route langs de kust, via Hafnir, door naar Reykjavik. Dit is natuurlijk de perfecte plek om de route een dag (of meer) te onderbreken. Vanuit Reykjavik is het niet meer ver naar Hellissandur, een van de meest westelijke plaatsen van IJsland. Dit plaatsje is vooral bekend vanwege de grote hoeveelheden gerechten met haai die er worden gemaakt.

Route 4: Ring Road

De Ring Road, ook wel Route 1 genoemd, is de enige snelweg van IJsland die – zoals de naam doet vermoeden – in een ring om het eiland loopt. In totaal voert de weg je klanten over 1300 kilometer verharde en onverharde weg, langs het mooiste dat IJsland te bieden heeft.

De meeste mensen beginnen hun roadtrip over de Ring Road in hoofdstad Reykjavik en rijden van daaruit naar het zuiden om een weekje later weer in Reykjavik te eindigen (het kan sneller, maar dat is zonde, omdat er zoveel moois te zien is). De eerste etappe loopt langs Selfoss, Vik en Kirkjubæjarklaustur. Op het programma staan het Thingvellir Nationaal Park en drie prachtige watervallen: Gullfoss, Seljalandsfoss en Skógafoss. Niet ver van Vik vandaan, is ook de gletsjer Sólheimajökull te vinden en tussen Vik en Kirkjubæjarklaustur kunnen roadtrippers de auto even voor een boot verruilen bij gletsjermeer Jökulsárlón. Nog meer ijs vinden je klanten bij de Vatnajökull gletsjer, waar gidsen groepen toeristen door de ijsgrotten leiden, voordat ze doorrijden naar Höfn. Voorbij Höfn verandert het landschap en wordt IJsland desolater. De weg leidt door fjorden, langs grote rotspartijen en stranden met zwart zand. Hoewel er weinig mensen te vinden zijn, kunnen klanten hier wel rendieren tegenkomen, misschien wel net zo leuk. Maar het meest bijzonder aan dit deel van de Ring Road is dat er een grote kans is om ’s avonds het Noorderlicht te zien. Goed opletten dus.

Vatnajökull

Via de IJslandse hooglanden gaat de tocht verder naar het noorden langs Dettifoss, de grootste waterval van het eiland en het meer van Myvatn. Doordat de omgeving vulkanisch is, zijn er hier veel heetwaterbronnen en zitten er openingen in de aardkorst waar stoom door naar buiten komt. In de buurt is ook de tweede grootste stad van het land, Akuyeri, te vinden. Hier kun je over vulkanen vliegen, maar ook walvissen spotten, om vervolgens via het westen terug te rijden naar Reykjavik.

Welke van deze vier roadtrips door IJsland zou jij willen volgen?

Ps: we hebben nog meer leuke lijstjes met tips voor IJsland:

Avatar
Renée Hoes
Hola chicos y chicas, ik ben Renée en ik schrijf voor TripTalk. Benieuwd van welke bestemmingen mijn hartje sneller gaat kloppen? Bestemmingen waar de zon hoog aan de hemel staat, de tijd net even iets langzamer gaat en een cultuurshock niet te vermijden valt. Veel leesplezier.

Comments

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.