TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
De bergachtige omgeving van Chiang Mai

Tips voor de omgeving van Chiang Mai: wat te zien en doen

Thailand, al jaren een heerlijke reisbestemming voor iedereen, te groot om in een keer te ontdekken, zoveel bijzondere mogelijkheden. Zelf hebben wij altijd graag onze vakanties in Thailand doorgebracht en er verschillende steden, eilanden en al rondtrekkend delen van het land mogen ontdekken. Dit keer gaan we naar het noorden en geven we je graag tips voor Chiang Mai en omgeving.

In Thailand wordt goed Engels gesproken, is er prima internet en is men gewend te leven van dag naar dag. Ze kijken nergens gek van op en doen alle moeite om het jou naar de zin te maken.

Onze eerst tip: ga met de trein van Bangkok naar Chiang Mai

Wij zijn weer in Thailand en deze keer willen we het noorden bezoeken, met Chiang Mai als basis om de omgeving te verkennen. We komen aan in Bangkok en ik blijf een bezoek aan deze stad fascinerend vinden. Het is compact, miljoenen mensen, honderden tuk tuk’s, duizenden brommertjes, een mallemolen en toch gaat alles zijn gangetje. Je ziet vrijwel iedereen lachen, ruik je de heerlijkste geuren en kun je alles uitproberen aan eten en drinken bij de vele lokale stalletjes.

Straatbeeld in Chinatown in Bangkok
Levendig straatbeeld in Bangkok / Foto Kelvin Yup – Unsplash

Snel nog even shoppen, op de verschillende (nacht) markten kun je alles vinden, zelfs moderne, bekende top merken, echt of namaak, in ieder geval niet van elkaar te onderscheiden. Het is fijn om in een hostel of hotel een of twee nachtjes bij te komen van je jetlag en zo fris aan jouw reis te beginnen.

Blijf een paar dagen in Bangkok en lees onze 10 tips voor wat je kan zien en doen in Bangkok. Lees ook onze tips voor een hotel in Bangkok en check onze lijst van rooftop bars in Bangkok.

Met de trein of het vliegtuig naar Chiang Mai?

We genieten van de uren in Bangkok, laten ons verwennen en verrassen met de heerlijkste gerechtjes, vers gewokt op straat. En we moeten beslissen hoe we naar Chiang Mai willen reizen, met de trein of met het vliegtuig? De vlucht duurt een uur, maar we hebben de tijd en besluiten met de trein te gaan, dit keer wel met de dagtrein. Dat betekent dat we tien uur lang kunnen genieten van de uitzichten over de rijstvelden en jungle. Dorpjes die we passeren brengen ons alvast in de stemming voor wat we willen gaan ontdekken!

Buitenaanzicht van het treinstation in Bangkok
Het treinstation in Bangkok

We kopen ons treinkaartje, rond de €15 enkele reis, gewoon aan het loket op het Hua Lamphong treinstation in het centrum van Bangkok. Zorg dat je op tijd bent. Een station manager zal je naar de juiste trein en rijtuig begeleiden en je ook verzoeken in te stappen om op tijd vertrekken.

Typische trein in Thailand
Onderweg naar Chiang Mai

Genieten van de treinreis naar Chiang Mai

Eenmaal in de trein en onderweg kun je relaxen, onderuit zitten en genieten van het uitzicht. Af en toe komt er een hostess langs met wat te eten of te drinken. Terwijl de rijstvelden voorbij glijden zien we ook kinderen op hun blote voetjes buiten spelen in de dorpjes die we passeren. We stoppen op kleine stationnetjes en waar men lokaal nog wat probeert bij te verdienen met het verkopen van allerlei lekkers, soms kijkt zelfs een aap brutaal naar binnen.
Onderweg verandert het landschap en gaan we langzaam omhoog het heuvellandschap in.

Uitzicht op rijstterrassen vanuit de trein in Thailand op weg naar Chiang Mai

Na de rijstvelden zien we bossen, die uiteindelijk over gaan in het regenwoud, de jungle, maar de lucht betrekt en er valt een flinke regenbui, even zien we niets meer van het landschap om ons heen en veranderen de ’treinpaden’ in modderpoelen. Maar zo snel de regen begon, net zo snel schijnt de zon weer en hobbelen we verder, steeds hoger en langzamer door de ongerepte jungle.

Rijstvelden onderweg van Bangkok naar Chiang Mai

Als we Chiang Mai bereiken is het al donker, maar voor het station staan taxi’s en tuk tuk’s om ons naar ons verblijf te brengen. De dagen hier hebben we gekozen voor een wat luxere accommodatie, het is uiteindelijk vakantie.

Of wat dacht je van een vakantie naar Zuid-Korea? Of een groepsrondreis door Thailand?

Tips Chiang Mai

Chiang Mai is heerlijk rustig, een prettige, gemoedelijke sfeer hangt er. We lopen door ‘Old Town’, hier vind je leuke restaurantjes, hostels, barretjes, kortom veel vermaak voor neus, ogen en oren. Buiten ‘Old Town’ vind je de prachtige tempels, de lokale en toeristische markten en de grote shopping malls met alle denkbare winkelketens.

Het zwembad van Khum Paya Resort verlicht in de avond
Het zwembad van ons hotel in de avond / Foto via Booking.com

Wij genieten van ons hotel, Khum Phaya Resort en Spa, waar we vanuit onze kamer zo het zwembad in kunnen plonzen, een heerlijk ontbijt voorgeschoteld krijgen en kunnen rondslenteren door de stad.

Voor koffie fanaten, een aanrader om een koffie te bestellen bij een van de koffie-bars, Ristr8to, Librarista of ander.

Koffie in een bijzonder glas bij Risttr8to Chiang Mai
Een hele bijzondere koffie! Foto via Ristr8to – Facebook

In deze koffie-bars is koffie een art geworden, niet alleen de bonen die ze gebruiken, maar ook de manier waarop de koffie gemalen en hoe deze gezet wordt is bijzonder, let ook op de manier waarop deze wordt uitgeserveerd, laat je verrassen!

Handig: tips voor als je op vakantie gaat naar Thailand.

Doe mee met een kookworkshop

Eten en drinken schijnt deze vakantie belangrijk te zijn, dus besluiten we een kookworkshop te doen en maken een reservering. Trek hier wel een groot dagdeel voor uit, want we starten vroeg, met inkopen doen op de lokale groenten, specerijen en fruit markt.

We bespreken het menu, maken onze ‘mise en place’ en beginnen met koken volgens de instructies en hulp van de lokale koks. Daarna gaan we natuurlijk onze drie gangen ook nog opeten en wat is dat gezellig, leuk en lekker. Als afsluiting krijgen we een kookboekje mee, nu thuis proberen en deze gerechten zonder hulp van de koks te bereiden.

Chiang Mai tips, ga een kookcursus doen net als Brigit op deze foto
Bezig met het bereiden van onze Thaise maaltijd
Zelf gekookte en gewokte maaltijd tijdens de kookcursus in Chiang Mai.
En dit was het eindresultaat!

Ga de omgeving verkennen per scooter

Een van de tips voor Chiang Mai: huur een scooter voor een paar dagen en ga op pad door de omgeving. Bezoek een school en enkele van de meer dan 300 verschillende tempels. De tempels zijn uitbundig versierd en er staan prachtige boeddha beelden, we zien en horen de monniken bij hun dagelijkse gebeden. Wat een enorm groot verschil, de pracht en praal bij de tempels en de eenvoud bij de monniken.

Al in Thailand geweest of ga je voor de eerste keer? We hebben 4 leuke reisroutes door Thailand voor je en voor nog meer inspiratie 19 tips voor je volgende reis naar Thailand!

De monniken zijn vriendelijk, praten graag of geven uitleg over het Boeddhisme en Boeddha. Alhoewel Boeddha is geboren in Nepal en het Boeddhisme daar is ontstaan, is het grootste deel van de Thaise bevolking Theravada Boeddhist. Mocht je het willen, je kunt jezelf ook een paar dagen terugtrekken, samen met de monniken leef je hun leven, een paar dagen, of voor wat langere tijd in retraite gaan.

Tempels bezoeken

Hou bij een bezoek aan de prachtige tempels rekening en respecteer de normen en waarden van de lokale bevolking. Draag geen blote kleding en hou schouders, borsten en alles boven de knie bedekt, neem altijd een sarong mee in je tas die je makkelijk om kunt slaan. Zo breng je niemand in verlegenheid en voel jij je ook prettig.

Ontdek de omgeving van Chiang Mai zoals in deze foto

In het oude centrum van Chiang Mai vind je verschillende grote en kleine tempels, soms betaal je een klein bedrag om de tempels te mogen bezoeken. Ik vind het altijd prettig, even ronddolen tussen het mysterie van geloof, oudheid en verlangen, alles loslaten en even rust vinden in je hoofd.

Een van de vele tempels in Chiang Mai

De moeite zeker waard vond ik de ‘kleinere’ tempels, Wat Phra Singh, Wat Sri Suphan en buiten Chiang Mai vind je Wat Phrathat Doi Suthep, het grootste en meest bekende tempelcomplex van Chiang Mai, deze is heilig voor de Thai. Het is gebouwd op de berg Doi Suthep en je hebt een geweldig uitzicht over Chiang Mai en omgeving, mits de smog het toelaat.


De Wat Phrathat Doi Suthep tempel buiten Chiang Mai

Ziplijnen en meer actie in de jungle van Chiang Mai

Een actieve tip Chiang Mai: Thailand bekijken op een heel andere manier, namelijk vanuit de boomtoppen in het regenwoud! Op een uurtje rijden van Chiang Mai, tussen Mae Takhrai National Park en Chae Son national park, ligt het kleine plaatsje Mae Kampong. Hier kun je een op avontuur, super voor een dag tussen de boomtoppen, bekijk alle tours.

Avontuur in de boomtoppen in Thailand

Ziplining, abseilen, over natuurlijke paden en luchtbruggen tussen de gigantische boomtoppen en de gibbons (apen), voel je als Tarzan, swingend van boom naar boom! Er zijn verschillende mogelijkheden, maar het meest spectaculair is van boomtop naar boomtop door de jungle, lopend over hangbruggen in de boomtoppen, zipline van platform naar platform of ga abseilen vanaf de hoogste bomen of rotsen.
Je wordt opgehaald bij jouw accommodatie en een heerlijke Thaise lunch is inclusief.

Ziplinen in het noorden van Thailand

Houd je van een echt avontuur? Denk dan eens om te gaan fietsen door Thailand!

Ontdek de geheimen van de Karenvrouwen of de Longnecks

Vanuit Chiang Mai bezoeken we ook nog kleinere dorpjes, waar onder andere de Paduang, het Karen volk, de ‘Karenvrouwen’ wonen. Met de koperen ringen om hun nek kregen zij de bijnaam ‘longnecks’. Niet alleen om de nek worden de ringen gedragen, maar ook om de armen en benen, vermoedelijk is het een soort schoonheidsideaal om zoveel mogelijk ringen te dragen. De ringen zijn een onderdeel van het leven van de vrouwen en worden nooit afgedaan.

In de dorpjes kun je prachtig handwerk kopen, bij de lokale kraampjes. Heb je terug in Chiang Mai nog niet alle souvenirs gekocht, dan kun je nog een bezoek brengen aan de verschillende (nacht) markten, vooral in het weekend is het een drukte van belang en je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te koop. Afdingen is een must en een spel tussen verkoper en koper.

Honger en dorst zul je niet hebben want ook daarin is een overvloed aan keuze. Vanuit Chiang Mai kun je verder het noorden bezoeken en verkennen. Denk aan de steden Chiang Rai, Mae Hong Son en de gouden driehoek tussen de landen, Thailand, Myanmar en Laos, gescheiden door de machtige Mekong rivier.

Wij maken echter al weer plannen voor het vervolg van onze reis richting de voor ons deze 3 mooie eilanden in Thailand, lees je weer mee?

De tips Chiang Mai op de kaart


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Fotocredit header: Colton Duke – Unsplash / Tenzij anders vermeld zijn de foto’s gemaakt door Brigit

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven