TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Leeuwen in een safaripak in Tanzania

8x parken voor een safari in Tanzania: een avontuur door de wildernis

Of je nu gefascineerd bent door de Grote Migratie, op zoek bent naar de Big Five, of gewoon wilt genieten van ongerepte natuur, Tanzania heeft je veel te bieden. In dit blog nemen we je mee door acht spectaculaire parken waar je de magie van een echte safari in Tanzania kunt ervaren!

Tanzania, bekend om zijn ongeëvenaarde natuurschoon en wilde dieren, is bezaaid met nationale parken die elk een unieke ervaring bieden aan natuurliefhebbers en avonturiers. Van de weidse, eindeloze vlaktes van de Serengeti, bekend om de bijzondere Grote Migratie, tot de de Ngorongoro Krater met zijn rijke diversiteit aan wildlife. Wil je meerdere parken combineren in één reis, laat je dan adviseren door een Tanzania specialist, zij kunnen je helpen met de meest ideale route.

Giraffen en zebra's tijdens safari Tanzania

1. Serengeti Nationaal Park

Het Serengeti Nationaal Park is een van de meest beroemde wildreservaten ter wereld, uitgestrekt over 14.750 vierkante kilometer en gelegen in het noorden van Tanzania. Het park staat bekend om zijn uitgestrekte savannes, het rijke dierenleven, en vooral om een van de spectaculairste gebeurtenissen in Afrika: de Grote Migratie. Het park is uitgestrekt en biedt naast de migratie een kans om leeuwen, olifanten, en luipaarden te spotten.

De Grote Migratie is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij meer dan 1,5 miljoen gnoes, samen met honderdduizenden zebra’s en gazellen, een route volgen door de Serengeti en het aangrenzende Masai Mara reservaat in Kenia. Deze indrukwekkende trektocht is voornamelijk gedreven door het zoeken naar vers gras en water, en het volgt het patroon van de regenval in de regio. Vele reizigers bezoeken daarom ook het Serengeti park voor een safari tijdens een rondreis Tanzania.

Zebra's en gnoes in Tanzania

Het spektakel begint meestal rond de maanden december tot maart, wanneer de dieren zich verzamelen en grazen in de zuidelijke Serengeti. In deze periode, kort na het geboorteseizoen, zijn de vlaktes van de zuidelijke Serengeti gevuld met pasgeboren kalfjes.

Naarmate het droge seizoen nadert en de regens eindigen, trekken de dieren naar het westen en noorden, naar de verse graslanden van de westelijke corridor en uiteindelijk naar Masai Mara in Kenia rond juni en juli. Dit is het meest gevaarlijke deel van de migratie voor de dieren. Hier moeten de kuddes gevaren overleven en rivieren oversteken waar het wemelt van de krokodillen.

Wildebeesten bij rivier tijdens grote migratie
De grote migratie

Tegen september/oktober, beginnen de dieren weer hun terugreis naar de zuidelijke Serengeti, waarna de cyclus in november weer opnieuw begint met de korte regens en het groeien van nieuw gras.

Met een luchtballon boven Serengeti zweven

Tips:

 • Boek een ballonvaart voor een onvergetelijk uitzicht vanuit de lucht op Serengeti, letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van een rondreis door Tanzania!
 • Zorg voor een goede camera met een sterke zoomlens om mooie wildfoto’s te maken
 • Beste tijd om te bezoeken: juni tot oktober voor de migratie.

2. Ngorongoro Krater

Stel je voor: een gigantische vulkanische krater, die door de jaren heen is veranderd in een park waar het wemelt van het wildlife. Welkom in de Ngorongoro Krater, een echt natuurwonder in het hart van Tanzania! Dit is de plek waar je, omringd door indrukwekkende kraterwanden, veel dieren kunt spotten.

Nueshoorn in Tanzania

De Ngorongoro Krater is niet alleen een lust voor het oog door mooie landschappen, maar ook een paradijs voor dierenliefhebbers. Van majestueuze leeuwen tot zeldzame zwarte neushoorns en zebra’s, grote kans dat je deze dieren kunt spotten.

Tips:

 • Vertrek vroeg in de ochtend, de dieren zijn dan vaak nog actief
 • Neem een verrekijker mee om de vele vogels te spotten
 • Beste tijd om te bezoeken: Het hele jaar door.

3. Tarangire Nationaal Park

Tarangire is de thuisbasis van enkele van de grootste olifantenkuddes van Afrika. Stel je voor: je staat daar, midden in de wildernis, en ziet hoe deze majestueuze dieren vrij rondlopen, baden in de rivieren of rustig aan het grazen zijn onder de oude baobabbomen. De leeuwen ontbreken uiteraard niet en je hebt een grote kans om cheeta’s en jachtluipaarden te spotten.

Olifanten in Tanzania

Dit park is ook een paradijs voor vogelliefhebbers, met meer dan 500 vogelsoorten die het luchtruim boven het park kleur en leven geven.

Tips:

 • Maak een wandelsafari door het park om het rustig te verkennen
 • Bezoek in het droogseizoen wanneer dieren zich verzamelen rond de rivier (juni t/m oktober)

4. Lake Manyara Nationaal Park

Dit park staat bekend om de diversiteit in landschappen, van weelderige jungle die overgaat in open grasvlakten tot aan open water, waar je vaak flamingo’s en andere watervogels ziet.

Giraffen zien tijdens safari Tanzania in Tarangire Nationaal Park

Een bijzonder kenmerk van Lake Manyara is de kans om leeuwen te spotten die in bomen klimmen, een zeldzaam gedrag dat hier vaker voorkomt dan in andere parken. Mocht je dit zien, dan ben je gegarandeerd van boeiende foto’s en verhalen! Naast de leeuwen leven in dit park ook olifanten, giraffen, en verschillende soorten apen en bavianen.

Leeuw in boom in een park in Tanzania

Tips:

 • Beste tijd om te bezoeken: van juli tot maart, vooral voor het vogelspotten
 • Perfect voor een fotosafari door de diversiteit aan landschappen.
 • Ideaal voor een dagtrip vanuit Arusha

5. Ruaha Nationaal Park

Dit park ligt in het hart van Tanzania en is bekend om zijn ruige wildernis. Het biedt je een meer authentieke safari-ervaring, ver weg van de drukte van de meer bekende toeristische spots, dus zeker een aanrader als je tijdens een reis naar Tanzania het hart van het land doorkruist. Ruaha is bijzonder vanwege de indrukwekkende populatie van wilde honden.

Leeuwen spotten tijdens safari in Tanzania

Het landschap van Ruaha is een mix van droge savanne en rivierbossen, waar de Ruaha rivier doorheen stroomt. Het is de levensader van het park, vooral in het droge seizoen, wanneer dieren zich hier verzamelen. De plek dus om veel dieren te spotten! Je gaat hier vooral naar toe om olifanten, leeuwen, giraffen, kudu’s en vogels te zien.

Tips:

 • Ga overnachten in het park om ’s nachts het wildlife echt te horen, zoals de brullende leeuwen
 • Maak een begeleide wandelsafari om het ruige terrein te verkennen
 • Beste tijd om te bezoeken: Juni tot oktober.

Een trekking door een park kan een hele bijzondere ervaring zijn. Lees maar eens het verhaal van Wilfried over zijn trekking door de Afrikaanse bush.

6. Selous Game Reserve

Selous Game Reserve in Tanzania is een van de grootste natuurreservaten ter wereld. Het is vernoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger Frederick Selous.

Nijlpaarden in een rivier in Tanzania

Het landschap in Selous is heel gevarieerd, met open graslanden, dichte bossen en rivieren. Dit zorgt voor verschillende leefgebieden voor dieren zoals olifanten, nijlpaarden en krokodillen, die vaak langs de rivieren te vinden zijn. Selous is ook een van de weinige plekken waar je de zeldzame Afrikaanse wilde hond kunt spotten.

Een bijzondere manier om Selous te verkennen is met een boottocht. Zo kun je op het water de dieren van dichtbij zien zonder ze te storen. Dit geeft een heel andere kijk op het leven in het reservaat dan wanneer je er met een jeep doorheen rijdt. Het is perfect voor wie echt wil genieten van rust en natuur, ver weg van drukke toeristische plekken.

Tips:

 • Beste tijd om te bezoeken: Juni tot oktober
 • Zeker doen: maak een boottocht voor een andere kijk op het wildlife

7. Katavi Nationaal Park

Katavi Nationaal Park in Tanzania is een van de meest afgelegen en minst bezochte parken, wat het een fantastische plek maakt voor een rustige safari in Tanzania. Dit park staat bekend om zijn uitgestrekte wildernis en biedt je een echte ‘off-the-beaten-path’ ervaring.

Nijlpaarden koelen af in rivier in Tanzania

Het landschap bestaat hier uit grote open vlaktes, dichte bossen en rivieren die tijdens het droogseizoen bijna opdrogen. Hierdoor kun je veel dieren vinden bij de overgebleven waterpoelen, zoals grote groepen nijlpaarden en krokodillen.

Een van de hoogtepunten van Katavi zijn de enorme kuddes buffels, die tot de grootste van Afrika behoren. Het park is ook de thuisbasis van veel roofdieren zoals leeuwen en hyena’s die op de vele graseters jagen.

Buffels zien tijdens een safari in Tanzania

Omdat Katavi zo afgelegen is, zul je hier veel minder toeristen tegenkomen. Het is een ideale plek voor avonturiers die het echte wilde Afrika willen ervaren, weg van de gebruikelijke toeristische routes.

Tips:

 • Ga bij zonsondergang naar de grote poelen waar de nijlpaarden zich verzamelen voor spectaculaire foto’s!
 • Beste tijd om te bezoeken: Tijdens het droogseizoen, van mei tot oktober.

8. Mikumi Nationaal Park

Mikumi Nationaal Park in Tanzania is optie voor wie een safari in Tanzania wil ervaren zonder ver te reizen vanuit de grotere steden. Het park ligt dicht bij Dar es Salaam en biedt een goede kans om diverse wilde dieren te zien.

Cheeta's in Tanzania

Het landschap in Mikumi bestaat vooral uit open grasvlakten, afgewisseld met acaciabomen, en het is vergelijkbaar met de Serengeti, maar op een kleinere schaal. Dit maakt het makkelijk om dieren te spotten zoals olifanten, giraffen, en verschillende soorten antilopen.

Vogels spotten tijdens een safari Tanzania

Een bijzonder aspect van Mikumi is dat je hier ook kans hebt om roofdieren zoals leeuwen en cheeta’s te zien. Daarnaast is het park een thuis voor meer dan 400 soorten vogels, een prima plek dus voor vogelspotters!

Tips:

 • Beste tijd om te bezoeken: Juni tot oktober.
 • Ideaal voor een trip vanuit Dar es Salaam

De 8 parken voor een safari in Tanzania op de kaart


Foto’s via Pixabay

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven