TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
safari-fototips

5x de safari fototips voor het perfecte plaatje

Een goede foto maken terwijl je op safari bent kan soms wat lastig zijn. De wilde dieren staan niet zomaar perfect stil zodat jij je plaatje kunt schieten. Speciaal hiervoor heeft Mijnzuidafrika.nl vijf safari fototips geselecteerd die jou kunnen helpen om het perfect shot te maken. Heb je je camera ready?

Licht, camera, actie. Met deze safari fototips maak jij je mooiste vakantie foto’s

Check je gereedschap

Het maken van een goede foto begint natuurlijk met je camera. Controleer dus of je je camera en alle benodigdheden bij de hand hebt. Zorg ervoor dat je camera helemaal opgeladen is en neem een reserve accu mee. Neem ook een lensdoekje mee om tijdens de tocht je lens goed schoon te houden mocht deze bijvoorbeeld onder het stof/zand raken. Tip: is het wat koud als jij op safari gaat? Houd dan je accu dicht op je lijf, zo zorg je ervoor dat deze niet teveel kracht verliest in de kou.

Het perfecte tijdstip

Als je overdag op safari gaat, is het licht soms hard en flets. Het beste licht heb je een half uur voor zonsopkomst of zonsondergang. In Zuid-Afrika noemen ze dit ‘het gouden uur’. Dit is omdat het zonlicht wat meer diffuus is en de harde schaduwen hierdoor wat zachter worden. Zo kun je de dieren op hun best kunt fotograferen. Ook gunstig: de meeste dieren vermijden het contact met de mens in de ochtend omdat ze vaak op zoek zijn naar voedsel.

safari fototips

Pas je iso waarde aan

Dit is één van de belangrijkste fototips als je op safari mooie beelden wilt schieten. Wees niet bang om in slecht licht hogere iso-waarden (zoals iso 6400 of zelfs hoger) te gebruiken. Het is beter dat je foto een beetje korrelig is, dan bewogen. Het eerste kun je naderhand nog wat verbeteren, maar beweging in een foto is niet gemakkelijk weg te halen. Sommige dieren bewegen namelijk nogal snel. Als je een vogel volledig scherp in volle vlucht wil fotograferen, zorg dan voor een zeer snelle sluitertijd zoals 1/3200 seconde of nog korter.

Ga op safari in Kenia, of wat dacht je van een safari in Zuid-Afrika?

Gebruik een lange belichting

Wil je terwijl je op safari bent de mooie landschappen vastleggen? Dan kan het mooier zijn een langere belichting toe te passen. Bewegende objecten verdwijnen, water wordt gladder en je kunt de lucht super dramatisch maken. Voor het beste resultaat kun je een zelfontspanner of een draad(loze) ontspanner gebruiken. Vergeet dan niet om je statief mee te nemen zodat je camera altijd stabiel staat.

Pas je diafragma aan

Maak je graag foto’s waarbij de onderwerpen scherp zijn en de achtergrond onscherp blijft? Stel je camera dan zo in: hoe groter de diafragma-opening (hoe kleiner het diafragmagetal), hoe meer licht er op je sensor valt, maar ook: hoe korter de scherpte/diepte. Wil je juist dat alles in je foto haarscherp is, dan kun je juist een hoog diafragmagetal (kleine opening) gebruiken.

Heb jij nog andere safari fototips?

Ben je in Zuid-Afrika? Dan hebben wij ook tips voor strand- en wateractiviteiten.

Fotocredits header: Unsplash / AJ Robbie

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven