woensdag, 23 juni, 2021

Feesten tijdens het grootste festival van Valencia, Las Fallas 2020!

Rio de Janeiro heeft Carnaval, New Orleans heeft Mardi Gras, Duitsland heeft het Oktoberfest en Nederland heeft Carnaval. En toch is Valencia dé plek waar jij naartoe moet gaan voor een goed feestje. Ieder jaar wordt het begin van de lente gevierd met een periode aan feest. Reusachtige beelden vullen de straten en pleinen, overal hangen prachtige versieringen en prachtige dames in traditionele jurken en haardracht trekken de aandacht. Feest mee, dans mee en beleef de meest traditionele feesten tijdens het grootste festival van Valencia: Las Fallas 2020!

Hieronder vind je alles wat je moet weten over Las Fallas in Valencia

De Valencianen gaan elk jaar opnieuw helemaal los tijdens de feestdagen van Las Fallas. Prachtige dansers, versierde straten, zelfgemaakte poppen en bizarre tradities. Je kunt over dit fenomenale feest lezen en praten, maar het beste is gewoon naar Valencia gaan en mee feesten. Disfruta de la Fiesta!

Vrouwen tijdens Las Fallas in Valencia
Mooie klederdracht van de vrouwen

Startschot van de feestdagen ‘La Crida’

In het weekend van 29 februari worden de Fallas geopend. Iedereen komt bij elkaar bij de oude stadspoort ‘de Torres de Serranos’ van Valencia. Er wordt hier een openingsceremonie gehouden met een vuurwerkshow wat het officiële startschot is van de feesten. Hierna volgt een drie weken durende feestperiode vol magie, toch is het hoogtepunt van deze periode de week van de Fallas wat van 15 tot 19 maart is. De straten bruisen met gezellige mensen en niet mee feesten is zeker geen optie. 

De Fallas

De naam ‘Las Fallas’ staat voor de bijzondere feestperiode die jaarlijks in Valencia wordt gehouden. Een Falla betekend iets anders, een beetje verwarrend, dus ik leg het even uit. Een Falla is een beeld die gemaakt wordt door de verenigingen die het feest organiseren. Er kunnen dus ook meerdere falla’s (poppen en beelden) zijn, waar dus niet het festival zelf mee wordt bedoeld. Deze prachtige falla’s vullen elk jaar de straten en zijn het aandachtspunt van de feestperiode. Deze beelden moeten 15 maart klaar zijn, zodat deze op 16 maart de straten van Valencia kunnen vullen tijdens ‘La Planta’. Achteraf zal er een ceremonie plaats vinden met een prijsuitreiking, hier wordt de mooiste Falla uitgekozen.

Een pop (falla) tijdens de Las Fallas in Valencia
Een falla

Verenigingen

Deze feesten moeten natuurlijk goed geregeld en georganiseerd zijn en dat gebeurt door verenigingen. Valencia telt ongeveer 400 verenigingen die mee helpen aan het organiseren. Alle verenigingen hebben een bestuur en leden die allen een eigen buurthuis hebben. Zo’n vereniging is verantwoordelijk over de bouw van de Falla, de financiën en alle activiteiten die zich afspelen tijdens het festival. Er zijn natuurlijk mannelijke en vrouwelijke leden binnen het bestuur van deze verenigingen. Mannen worden Fallero ‘s genoemd en vrouwen Fallera’s. De vereniging heeft meerdere taken om uit te voeren. Dit betreft het plaatsen van de falla’s (beelden) op de juiste plekken en het versieren en verlichten van de eigen straat. In deze straten zal de vereniging activiteiten organiseren als natuurlijk straatfeesten, paella wedstrijden en kleine vuurwerkshows. 

Inwoners in klederdracht tijdens las Falla's in Valencia

Pracht en praal

Vanaf het moment dat de feestdagen beginnen verandert de stad van Valencia in een magisch wonderland vol pracht en praal. De taak van elke vereniging is namelijk de straat omtoveren waar hun Falla in staat. Overal worden prachtige lichtjes opgehangen wat in de avond een magisch beeld geeft. De naam van de vereniging wordt hier ook opgehangen in lichtjes, zodat je weet in welke straat je je bevindt.

Fallera’s en Fallero ’s

Zoals hierboven genoemd zijn fallera’s en fallero’s de leden van de verenigingen tijdens de Falla’s. De fallera’s worden elk jaar gekleed in prachtige traditionele jurken en haardracht, wat het aandachtspunt is tijdens de feestdagen. Een van deze dames (boven de 15 jaar wordt uitgekozen en bekroond met de titel ‘fallera mayor’ van de vereniging. Ook wordt er een ‘fallera mayor infantil’ uitgekozen, dit is een meisje onder de 14 jaar. Deze twee fallera’s vertegenwoordigen hun vereniging tijdens de feestdagen. Deze eer brengt wel taken met zich mee als het openen van de feestperiode bij de oude stadspoorten, het aansteken van de vuurwerkshows en bloemen brengen op Plaza de la Virgin tijdens het bloemenoffer.

Fallas - Fallera's
De vrouwen maken zich mooi tijdens Las Fallas in Valencia

Bloemenoffer

Alle leden van de verenigingen komen op 17 en 18 Maart bij elkaar op Plaza de la Virgin tijdens het bloemoffer. Op dit plein wordt gedurende de feestperiode een houten beeld van Amparo gezet waar er op deze dagen dan bloemen worden neergelegd. Het houten lijf van Amparo zal worden behangen met de bloemen wat een sleep geeft van meer dan 15 meter. Elk district brengt een andere kleur bloem, waardoor dit een erg bijzonder, kleurrijk en mooi beeld creëert.

Bloemoffer bij de Las Fallas in Valencia
Bloemoffer
Fallas - Bloemenoffer

Bizarre Traditie ‘La Crema’

De laatste dag van de feestdagen is op 19 Maart. De Valencianen hebben zeker een bijzondere manier om deze feestperiode te beëindigen. Dit doen zij met een bizarre traditie genaamd ‘La Crema waarin de prachtig zelfgemaakte poppen ‘falla’s’ gemaakt van hout en piepschuim ritueel worden verbrand. Het festival viert de komst van de lente en dit willen de Valencianen doen met een schone lei. Zij zien de verbranding als een manier om al het negatieve van het afgelopen jaar weg te spoelen. Je kan het zien als een soort tweede oud en nieuw.

Fallas - La Crema
Foto Flickr: Juanan Cuenca

Tijdens deze verbranding hangt de gehele stad van Valencia vol met rook. De brandweer is natuurlijk aanwezig om alles in de gaten te houden, zodat het veilig is voor iedereen. Mensen vieren flink feest op deze laatste dag en de combinatie met het laatste vuurwerk is dan toch echt het einde van de 3 weken lange festiviteiten periode.

Video van Las Fallas in Valencia

Zo ziet het feest er uit!

Wanneer zijn de Falla’s

Las Fallas in Valencia zijn een traditie die elk jaar terugkomen rond dezelfde periode. Dit komende jaar (2020) zullen deze feesten beginnen op 1 Maart. Dit wordt gevierd met een groot openingsfeest ‘La Crida’ en zal worden beëindigd op 19 Maart met een bizarre traditie genaamd ‘La Crema’. Het is een onvergetelijke periode voor de Valencianen, maar natuurlijk ook voor bezoekers. Pak je koffer in en breng een bezoekje aan deze magische feesten tijdens de Falla’s in Valencia.

Hier nog even alle evenementen op een rijtje:

La Crida: 1 Maart
De openingsceremonie van de feestperiode bij de Torres de Serranos

Week van de Fallas: 15 t/m 19 maart
De verenigingen versieren de straten, zelfgemaakte poppen en beelden vullen de straten en de fallera’s zorgen voor veel gezelligheid

La Planta (voor kinderen): 15 Maart
De prachtige Falla’s van de kinderen worden geplaats over de gehele stad. Achteraf wordt de mooiste Falla uitgekozen tijdens een prijsuitreiking.

La Planta (voor volwassenen): 16 Maart
Alle grote Falla’s worden geplaats, overal in de stad. Achteraf wordt de mooiste Falla uitgekozen tijdens een prijsuitreiking.

Bloemenhulde: 17 en 18 Maart
Op Plaza de la Virgin komt iedereen bij elkaar voor de bloemenhulde.

La Crema: 19 maart
De Falla’s worden ritueel verbrand, dit is het einde van de feestperiode.

Geen tijd om een bezoekje te brengen aan Valencia tijdens de feesten? Neem dan een kijkje naar deze typisch Spaanse bezienswaardigheden die je wil zien tijdens je stedentrip naar Valencia.

Nog meer tips voor een reis naar Valencia:
Heerlijk typisch Spaans eten in Valencia
Kunst en cultuur hotspots in Valencia
Ga de bergen in tijdens een dagtrip buiten Valencia


Handige links voor Las Falles in Valencia
1. Boek je vliegticket naar Valencia online.
2. Heb je al een ticket? Zoek een hotel in Valencia
3. Reis nog voordeliger en boek je vliegticket samen met een hotel.
4. Boek een taxi bij aankomst naar je hotel, wel zo makkelijk! (lees meer)


Foto credits: Senna Oppermann (tenzij anders vermeld)

Senna
Hallo reisliefhebbers, Mijn naam is Senna, en ik volg de opleiding Creative Business aan het HVA in Amsterdam. Mijn passie voor lezen, schrijven en fotograferen heeft mij het besef gegeven om zelf écht onderdeel te willen uitmaken van een avontuur en daar reis ik graag een stukje verder voor! Veel leesplezier!

Comments

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.