TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Noorden van Spanje

Fotoreportage van Noord-Spanje: ¡El Norte, por favor!

Groen, rustig en een gastronomisch paradijs. Het noorden van Spanje geeft de bezoeker een keur aan fascinerende steden. Gladde stranden of een ruige rotskust, state-of-the-art musea of donkerbruine ciderhuizen. De Costa Verde biedt voor ieder wat wil(d)s. Fotograaf Ruben Drenth neemt je mee naar vijf stedelijke parels.

Mooie steden in Noord-Spanje

Bilbao

“Spaanse stad?” Als hoofdstad van Baskenland zal menig Bilbaíno gepikeerd reageren op deze titel. Een echte Bask zou Baskenland het liefst als eigen staat zien. Los van Spanje en Frankrijk. In Bilbao eet je geen tapas, maar pintxos en zeg je eskerrik asko in plaats van graçias. Het is ook de stad van het Guggenheim. Gebouwd als grote trekpleister en in die rol heeft het museum niet teleurgesteld.

Het Guggenheim in Bilbao

Een miljoen extra bezoekers komt jaarlijks naar de stad vanwege het fascinerende ontwerp, dat met zijn hoekige titaniumplaten iets wegheeft van een neergestorte Death Star uit Star Wars.

Lees hier wat je kunt doen in Bilbao.

Met al deze nieuwe inkomsten heeft het stadsbestuur een deel van de verloederde wijken aangepakt. Met succes! Dit wordt goed zichtbaar als ik de Nervión oversteek. Voorheen een gore sloot, nu een fonkelende levensader waar mensen graag langslopen en de hond uitlaten.

Kuststrook van Baskenland
De kuststrook van Baskenland

Aan de oostoever ligt de middeleeuwse wijk Casco Viejo. Met een stratenpatroon als een labyrint, met om elke hoek geen eng mythologisch monster, maar tjokvolle pinchosbars. Een voor elke dag. Ik kwam vanwege het Guggenheim, maar bleef plakken in Casco Viejo. 

Restaurants in Bilbao

Dit zijn nog andere leuke steden in Spanje om te bezoeken.

Palma

Door het imago als zon- en zuipeiland wordt vaak vergeten dat Mallorca een hoofdstad heeft die stedentrip-waardig is. En met ruim 400.000 inwoners is het geen kleine stad. Denk je aan Gaudí, dan denk je aan Barcelona. Maar ook in Palma heeft de architect een stempel gedrukt op de uitstraling van de stad, vandaar de vele bouwwerken in modernistische stijl.

La Palma

Zijn bekendste Mallorcaanse project was de renovatie van de machtige La Seu kathedraal. En hoewel Palma niet echt in het noorden ligt, ademt de stad Catalonië. Het voelt als een light-versie van Barcelona, zonder de hectiek maar wel met een veelvoud aan parken en stadsoases. De ligging is ongeëvenaard: de zee is nooit ver en iets ten noorden van de stad begint de Serra de Tramuntana, een werelderfgoed waar het fijn wandelen is.

Restaurants in La Palma

Deze stranden op Mallorca zijn een bezoekje waard.

Gijón

Misschien het minst bekend van dit stedenquintet en daarom het meest ondergewaardeerd: Gijón. De grootste stad van de regio Asturië is een natte droom voor surfers en is een stuk minder bezocht dan de andere surfstad van Noord-Spanje: San Sebastián.

Kust van Gijon

Dit zijn leuke steden voor een stedentrip in Europa.

De keuken van Asturië is wat minder verfijnd dan bijvoorbeeld die van Baskenland, namelijk boers en vullend. Waar het gastronomisch vooral bekend om staat is de appelcider. De frisse, beetje boerse Sidra Natural wordt – zoals de naam doet vermoeden – zonder enige toevoeging gemaakt, dus ook zonder suiker en koolzuur. Het is dan ook vrij plat als je het in je glas zou schenken. Bring in El Escanciador!

Sider drinken in Noord-Spanje

Jawel, er is een titel voor het professioneel en geoefend inschenken van cider. Bij het inschenken wordt de fles hoog boven het hoofd gehouden. Het glas ergens rond de middel. Na een lange reis kletst de ciderstraal met veel geweld in het glas. Voilà, toen was er bruis. Wel meteen achteroverslaan voordat het bubbeltje weg is.

Kust bij Gijon

Pamplona

Vooral bekend vanwege het stierenrennen tijdens de San Fermínfeesten, ter ere van de beschermheilige San Fermín. Ernest Hemingway schreef over stierenrennen en het uitbundige leven in de stad in The Sun Also Rises. Ondanks veel kritiek zal het ook dit jaar gewoon plaatsvinden begin juli.

Beeldje van stierenvechters in Pamplona

Javier leidt me rond door zijn stad. “De verwachting is dat het stierenrennen een langzame dood zal sterven, maar de feesten zullen blijven.” Hoewel ik de stad zo’n twee weken voor de San Fermínfeesten bezoek, wordt er al hartstochtelijk gedronken en gegeten in de straten van Pamplona.

Barretje in Pamplona

Ook leuk een Spanje: een bezoek aan Zaragoza of wat dacht je van het mooie Granada?

Javier heeft zijn pinchos net doorgeslikt en spoelt met een slok bier: “Wacht maar tot het feest begint. Hemingway zou zich omdraaien in zijn graf.” Wat ooit een regionaal volksfeest was, wordt nu door hordes tetterende toeristen bezocht.” Dan ben ik allang weer weg. “Dos cañas por favor!

De straten van Pamplona

Girona

Ten noorden van Barcelona en dichtbij de Pyreneeën ligt Girona. De een na belangrijkste stad van Catalonië. Ooit een Romeins citadel, later onder Moors bewind. Ik bezocht de 12e eeuwse Arabische baden, liep over de Passeig de la Muralla (de oude stadsmuur) en struinde door de Joodse Wijk.

Girona in Catalonië

Lees hier wat je nog meer kunt doen in Catalonië.

Ik eindigde bij de Pont de Les Peixateries Velles. Gebouwd door Gustave Eiffel, nog voordat hij de Eiffeltoren bouwde. Vanaf de felrode brug heb je een eersteklas zicht over de hangende huizen over de rivier de Onyar.

Op de brug in Girona

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Ben jij in deze steden in Noord-Spanje geweest?

Beeld en tekst: Ruben Drenth

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven