TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
bezienswaardigheden algarve

5x indrukwekkende historische bezienswaardigheden in de Algarve

De Algarve zit boordevol historie en dat is te zien aan de prachtige monumenten. Of je nu houdt van een museum, een kasteel, fort of ruïnes, er is voor iedereen iets te vinden in deze regio. Het gebied is bewoond sinds de prehistorische tijd en er zijn zelfs opgravingen uit het neolithische tijdperk. Benieuwd welke historische bezienswaardigheden je echt niet mag overslaan tijdens een bezoek aan de Algarve? Lees dan verder!

De Algarve was een geweldige populaire locatie om handel te drijven, gelegen tussen Afrika en het Middellandse Zeegebied. De Vikingen maakten de lange tocht om te handelen. Ook de Feniciërs waren een ster in het drijven van handel, daarna kwamen de Romeinen en als laatste grootmacht de Moren in de 8e eeuw. Vooral de Moorse invloed zien we duidelijk terug in prachtige forten en in de architectuur. Met deze lijst maak je een reis door de tijd en bezoek je enkele van de best bewaarde monumenten van de Algarve.

Deze bezienswaardigheden in de Algarve wil je niet missen

Sagres Fort

Op het meest zuidwestelijke puntje van het Europese vasteland, met een uitzicht om van te dromen, ligt het fort van Sagres. Deze plek biedt panoramische uitzichten over de rotskust van de Algarve, de Cabo de São Vicente. Gebouwd in de 15e eeuw en zwaar beschadigd tijdens de grote aardbeving van 1755.

sagres bezienswaardigheden algarve

In de 20e eeuw werd het gerestaureerd en tegenwoordig vind je expositieruimtes, cafés, winkels en een kleine kerk met oude graven. De enorme windroos op de grond, met een diameter van 43 meter, mag je absoluut niet missen.

Bezoek ook de mooiste stranden van de Algarve.

Silves Fort

Tussen Sagres en Lagos ligt Silves. Xelb, zoals Silves werd genoemd in de tijd van de Moren, is een middeleeuwse stad en was zo’n duizend jaar geleden het middelpunt van de Arabische bezetting in dit gebied. Het is mogelijk dat het kasteel dat we vandaag zien, gebouwd werd over een bestaand Romeins of zelfs Visigotisch fort. Het dateert uit de 4e of 5e eeuw en de muren zijn nog in perfecte staat door de renovatie in de 20ste eeuw.

silves fort

Net buiten de muren van het fort staat een standbeeld van de Portugese koning Dom Sancho I. In 1189 veroverde hij het kasteel en versloeg daarmee de Moren. Het stadje zelf heeft een prachtige oude binnenstad met leuke winkels en terrassen.

Lees hier ook tips voor als je naar de Algarve gaat met kinderen.

Faro Stad

In het zuiden van de Algarve ligt de oude stad Faro. De Visigoten hadden een sterke invloed in Faro totdat de Moren de stad innamen in de 8e eeuw. De stadswallen werden versterkt en de Moorse familie Harun regeerde de stad als een onafhankelijke stad in het Moorse rijk. De naam ‘Faro’ komt oorspronkelijk van deze familie Harun. De stadswal met houten poorten is goed bewaard gebleven en kun je dus nog op meerdere plekken zien. Er zijn verschillende monumenten die een bezoekje waard zijn, maar de twee mooiste zijn toch wel de kathedraal en het oude klooster.

Of ga richting het noorden van Portugal, en lees hier wat je kan doen in Porto.

De kathedraal: dit 13e-eeuwse bouwwerk is niet alleen van buiten, maar ook van binnen indrukwekkend. De kerk is rijk versierd met 17e-eeuwse tegels. Bekijk vooral de bijzondere tableaus van de kapel Capela de Nossa Senhora do Rosário, de hoofdkapel en de zijwanden van het godshuis. In de Capela de Nossa Senhora dos Prazeres zie je prachtige barokke kunst met verguld houtsnijwerk en schilderijen.

kathedraal faro
View on Cathedral in Old Town of Faro, Portugal

Lees hier wat er allemaal te doen is in Lagos.

Klooster de Nossa Senhora da Assumpção: het klooster is een van de belangrijkste voorbeelden van de eerste Renaissance in de Algarve. Het werd gebouwd in 1519 in opdracht van koningin Leonor. Van 1550 tot aan het begin van de 19e eeuw was dit het thuis voor een grote groep nonnen, waarna zij verhuisden naar een klooster in het nabijgelegen Tavira. Sinds 1973 is het een museum en vertelt het bezoekers over de historie van de Fado en de stad Faro. Spectaculair is het Romeinse mozaïek uit de 3e eeuw van Oceanus, de god van de zee, dat werd ontdekt in de buurt van het treinstation van Faro.

Dit kun je nog meer doen in de Algarve.

Castro Marim Kasteel

Helemaal in het oosten, tegen de Spaanse grens aan, kun je het stadje Castro Marim bezoeken en zijn imposante kasteel. Het kasteel werd gebouwd door de Moren in waarschijnlijk de 8e eeuw. De Romeinen noemden deze stad Baesuris en de Moren hadden het daarna voor het zeggen tot 1242. In dat jaar werd de stad en al snel de gehele regio veroverd en ingelijfd in wat het huidige Portugal is.

castro marim bezienswaardigheden algarve

Wie de geschiedenis van Portugal induikt, komt vaak de Tempeliers tegen. Vooral vertegenwoordigd in het noorden van het land, maar ook in de Algarve waar Castro Marim het hoofdkwartier werd van de Tempeliers in 1319. Het kasteel maakte deel uit van de verdedigingslinie van Tempeliers. 

Ook leuk: een wijnreis door de Algarve.

Aanbiedingen naar de Algarve:

[content-egg module=TradetrackerProducts template=list]

Hier vind je deze bezienswaardigheden in de Algarve:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Welke bezienswaardigheden in de Algarve zou jij willen zien?

Afbeeldingen en informatie via (c) Algarve Tourism Bureau

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven