TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Bijzonder overnachten in SWEETS Hotel Amsterdam

SWEETS hotel Amsterdam: bijzonder overnachten in brugwachtershuisjes

Toen in 2012 besloten werd dat de bruggen in Amsterdam voortaan op afstand bediend zouden worden, zagen Suzanne Oxenaar en Otto Nan het meteen voor zich: de leegstaande brugwachtershuisjes waren de perfecte plek voor droomhotelsuites op het water: SWEETS hotel. Geen mooiere manier immers om de hoofdstad te ervaren dan vanaf de grachten en zo onbekende buurten te ontdekken.

Kies voor bijzonder overnachten bij SWEETS hotel Amsterdam

 “De huisjes vormen een ode aan Amsterdam en de band die de handelsstad heeft met het water”, zegt Oxenaar. Van de in totaal 28 huisjes zijn er inmiddels 22 omgetoverd tot unieke hotelkamer.

Kortjewantsbrug SWEETS hotel
SWEETS hotel Kortjewantsbrug

“We zijn misschien een beetje krankzinnig dat we nu al jaren werken aan een piepklein hotel dat in totaal maar 28 kamers gaat tellen, maar het idee van een hotel met kamers verspreid door de hele stad met bedden die allemaal uitkijken over het water, vinden wij groots en de moeite meer dan waard.”

SWEETS Hotel Meeuwenpleinbrug
SWEETS hotel Meeuwenpleinbrug

De twee culturele ondernemers richtten eerder in Amsterdam al een voormalige jeugdgevangenis in als designhotel: Lloyd Hotel & Culturele Ambassade en staan aan de wieg van Hotel The Exchange op het Damrak, een fashion hotel met kamers ingericht door studenten van modeopleiding AMFI.

Lees onze tips voor een weekendje weg naar Amsterdam.

De brugwachtershuisjes zijn stuk voor stuk monumentale gebouwtjes en industrieel erfgoed, gebouwd in diverse architectuurstijlen; van de Amsterdamse School tot Rietvelds De Stijl (het huisje dat uitkijkt over de botanische tuin Hortus Botanicus). Aan de buitenkant mag niets worden veranderd, maar voor het interieur werd samengewerkt met projectontwikkelaar Grayfield en architectenbureau Space&Matter (bekend van de ecologische hub De Ceuvel).

SWEETS Hotel Hortusbrug
SWEETS hotel Hortusbrug

Op een inventieve manier is er gebruikgemaakt van de beschikbare ruimte, die altijd past bij de bouwstijl. Space&Matter wist destijds ook de wethouders van de gemeente Amsterdam te overtuigen de huisjes te transformeren tot verrassende hotelkamers, door een maquette te presenteren in de vorm van een snoepdoos, met alle brugwachtershuisjes gemaakt van suikerwerk.

Locatie van Amstelschutsluis
SWEETS hotel Amstelschutsluis

Dit zijn leuke steden voor een stedentrip in Europa.

Ieder huisje heeft een eigen geschiedenis, zo dateert het oudste brugwachtershuisje op de Amstelschutsluis voor het Koninklijk Theater Carré uit 1673. Het rijksmonument staat op het middelste sluiseiland van de Amstelsluizen en je kunt het alleen bereiken met hulp van een privé-gondelier die je de volgende ochtend ook weer op komt halen (of tussendoor, mocht je buiten de deur gaan eten of eerst nog een nacht willen uitgaan).

SWEETS Hotel Amstelschutsluis
SWEETS hotel Amstelschutsluis

“De binnenluiken en kast zijn ontworpen in 17e-eeuwse stijl en de wanden zijn bespannen met linnen. Er is door ambachtslieden bijna een jaar aan gewerkt om ieder detail kloppend te krijgen. Dit is het enige huisje met een professioneel uitgeruste keuken, op verzoek kan een kok er een diner of ontbijt komen bereiden.”

Keuken van SWEETS Hotel Amstelschutsluis
Keuken van SWEETS hotel Amstelschutsluis

Ik logeer in het meest recent opgeleverde huisje, eveneens aan de Amstel, nummer 205 bij de Walter Süskindbrug. Recht voor museum Hermitage, met uitzicht op de iconische Magere Brug: de oudste brug van Amsterdam, al is de huidige brug een replica uit 1929. En op rechts de Blauwbrug, met daarachter de Nationale Opera en Ballet en de vlooienmarkt op het Waterlooplein.

Of wat dacht je van deze bijzondere hotels in Amsterdam? Of kies voor Hotel Jakarta.

Om de houten deur, die direct aan de straat ligt, te openen moet ik een app downloaden op mijn telefoon (voor wie geen smartphone heeft: een sleutelkaart kan worden opgehaald bij Hotel The Exchange). De deur opent door het scherm tegen een zwart kastje aan te houden.

Op tafel ligt een sleutelkaart die verloopt op de volgende dag om 11 uur, uitchecktijd. Mocht er iets aan de hand zijn dan is er overdag altijd iemand beschikbaar bij de online receptie en telefonisch is er 24/7 iemand bereikbaar.



De kamers, die een mix zijn van een designhotel, een Airbnb en een tiny house, zijn voor adults only, vanwege de locaties aan het water en bij drukke kruispunten. Ideaal dus voor een romantische, sensuele nacht zonder het kroost. Het huisje waar ik verblijf, is een van de allerkleinste en telt slechts 12 vierkante meter.

Kamer van Amstelschutsluis SWEETS Hotel
Kamer van SWEETS hotel Amstelschutsluis

Het opklapbed is dan ook op ingenieuze wijze verstopt in de met vrolijke rode, witte en groene linnen bedekte muur. In een hoekkast schuin boven een wasbak staat een iPad met daarop de instructies voor de kamer, maar ook met een leuke gids vol tips om de buurt te verkennen en de apps Netflix en Spotify (met aanwezige JBL speaker). Er liggen twee witte badstoffen badjassen en sloffen klaar en in de badkamer met wc kun je onder de regendouche.

Dit zijn andere leuke steden voor een weekendje weg.

Ook ligt er voor gasten een exemplaar van het mooi vormgegeven boek SWEETS: Overzicht, Inzicht, Uitzicht, met daarin het resultaat van het cultuurhistorisch onderzoek dat Space&Matter deed naar alle 28 huisjes. “Het leuke is dat je aan de hand van de huisjes de ontwikkeling van de stad kunt volgen”, zegt architect Marthijn Pool. “Je ziet hoe de stad groeit en er met elke stadsuitbreiding een brug wordt bijgebouwd. Allemaal in wisselende architectonische stijlen.”

In het SWEETS hotel Amsterdam zul je geen overlast hebben van andere gasten, al zorgt de omgeving wel voor genoeg rumoer. Ik check in op een donderdagavond. Wanneer ik arriveer op mijn fiets (ik woon hemelsbreed exact drie kilometer verderop), na een etentje op het Rembrandtplein, is de avond nog jong.

Kamers Hortusbrug
Kamer SWEETS hotel Hortusbrug

Via de geopende luiken galmen de geluiden van het uitgaanspubliek over de Amstel; het heeft iets gezelligs. Net als het uitzicht op de Magere Brug, die iedere avond verlicht wordt met 1200 LED-lampjes en dan gebruikt wordt als favoriet fotodecor voor verliefde stelletjes en toeristen.

Sla ook deze leuke musea in Amsterdam niet over. Of wat dacht je van deze cocktailbars in Amsterdam?

Omdat Amsterdam overspoeld wordt door diezelfde toeristen was er helemaal in het begin ook nog wel wat verzet van sommige omwonenden tegen het hergebruik van de brugwachtershuisjes als hotel. Maar de kamers verspreiden de toeristen door de stad, waardoor ze juist minder overlast veroorzaken.

Amstelschutsluis
SWEETS hotel Amstelschutsluis

Wist je dat je uniek kunt overnachten op Madeira, een prachtig Portugees eiland?

En wat blijkt? Juist ook Amsterdammers komen er graag een nachtje slapen, vertelt Oxenaar. “Tijdens corona werden de huisjes ook regelmatig verhuurd aan bewoners die hun kleine stadsappartement even wilde ontvluchten, op zoek naar een rustige werkplek.” Ik kan me daar van alles bij voorstellen, het uitzicht na een heerlijke nacht slapen, over de rivier en de ontwakende stad is heel inspirerend.

Kamer Willemsbrug
SWEETS hotel Kamer Willemsbrug

Tijdens corona was er ook een ontbijt bezorgservice, die nu helaas weer ontbreekt. Maar uitgebreid brunchen bij een van de vele leuke bars om de hoek, zoals de idyllische Dignita Hoftuin, en daarna een bezoek brengen aan de Hermitage; het is bepaald geen straf.

Badkamer Amstelschutsluis
Badkamer van SWEETS hotel Amstelschutsluis
  • Plus: Wakker worden met uitzicht op het water in Amsterdam: romantischer wordt het niet.
  • Min: Veel huisjes zijn nogal tiny, dus let op dat je jezelf niet stoot (of iets omstoot) en sleep vooral geen XXL-koffer mee.


Dit vind je misschien ook leuk

Zou jij willen slapen in SWEETS hotel in Amsterdam?

Tekst door Sara Luijters, Beeld van SWEETS hotel amsterdam

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven