De zon zakt langzaam weg in een rood-oranje gloed, de geur van kruiden en gegrilde groenten hangt in de lucht en in smalle steegjes kijken groepen kinderen verlekkerd naar de hapjes in felverlichte kramen. Welkom in Marokko, oftewel: het land van duizend-en-één hapjes. Hier lees je meer over het lekkere eten dat ze allemaal hebben in Marokko.

Dit eten in Marokko wil je proberen:

Gebakjes, muntthee en sfnej

Waar in Marokko je ook bent, je kunt niet om de vitrines vol zoetigheden heen. Maak een korte pitstop bij een van de kraampjes en sla het volgende in: dadelgebakjes, amandelringen, ghoriba met amandelen (een soort bitterkoekjes), briouats (flapjes van krokant bladerdeeg met rozijnen, noten, amandelen of roomkaas) en chebakia (honingkoekjes). Zin in een stevigere snack? Ga dan op zoek naar sfenj, de Marokkaanse versie van een donut, besprenkeld met honing en suiker. Strijk neer op een terrasje, bestel een verse muntthee (of haal een glas versgeperste sinaasappelsap) en smikkel van je zoete hapjes)

eten in marokko
Thee en gebakjes in Marokko (c) Unsplash / Reiseuhu

Couscous

Zeg je eten in Marokko, dan zeg je couscous. Of je nou in een grote stad bent of in een klein dorp in het binnenland, overal wordt dit gerecht geserveerd, maar wel met verschillende recepten. Sommige couscous-gerechten staan echter overal op de kaart. Probeer bijvoorbeeld de Couscous Royale, een variant met zeven soorten groenten en vier soorten vlees, of de zoetere Cousous Tfaya, waarin lamsvlees, kaneel en rozijnen de smaak bepalen.

Couscous met groentes (c) Unsplash / Louis Hansel

Tajines

Zoet of hartig, pittig of mild, vegetarisch of met vlees: van de tajine (de typisch Marokkaanse stoofpot) bestaan misschien wel honderden varianten. Dat is mooi, want zo staat er op de Marokkaanse menukaart altijd wel een versie die jou doet watertanden. Denk aan een kiptajine met abrikozen en noten, een tajine met kefta, rozijnen en pruimen of een exemplaar met aardappelen en gekookt ei. De keuze is reuze, je honger hopelijk ook.

eten in marokko
Op links de stoofpot gemaakt van aardewerk (c) Unsplash / Louis Hansel

Baghrir en Msemmen

De dag begint in Marokko altijd goed. Waarom? Omdat Marokkanen een uitgebreid ontbijt serveren. Denk: eitje, fruit, broodjes met jam en marmelade, maar ook… pannenkoekjes. De bekendste Marokkaanse pannenkoekjes zijn waarschijnlijk de baghrir, de duizend-gaten-pannenkoeken. Heerlijk luchtig, niet te zoet en vooral lekker met een laagje honing. Wil je met wat zouters ontbijten? Dan ga je voor de msemmen. Dit zijn krokant pannenkoekjes, die smelen op je tong en het lekkerst zijn met een dun laagje boter. Mmmmsemmen

Lees ook over de reis door Marokko van Brigit

Wil je deze zelf maken? Volg dan dit recept:

Pastilla

Wil je eens wat eten in Marokko dan een couscous of tajine? Bestel dan een pastilla, een gerecht dat hartig en zoet tegelijk is. Deze krokante taart wordt gevuld met gekruide kip en amandelen en – als hij warm uit de oven komt – overgoten met kaneel en poedersuiker. Het resultaat: een zoet-hartige taart om je vingers bij af te likken.

Krijg jij al trek in al dit lekkere eten uit Marokko?

Lees hier artikelen over andere landen in Afrika.

Fotocredits header: Unsplash / Héctor Martínez

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in