TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
mumbai

Een reis naar Mumbai: kleurrijk en geurrijk

De eerste keer dat Ingrid Brama voet aan wal zette in Mumbai, was ze totaal overweldigd. Vier bezoekjes aan de grootste Indiase stad later is ze gewend geraakt aan alle geuren, kleuren, geluiden en indrukken. “Over India wordt gezegd: ‘You either hate it or love it’. Ik ben het in elk geval gaan waarderen.” Lees meer over een reis naar Mumbai.

Mumbai is een explosie van kleuren, geuren en geluiden. Auto’s die toeterend vast staan in het verkeer, tuktuks die brommend hun weg door de files proberen te vinden, koeien die door deze drukte heen sjokken en locals die zich luid pratend in het verkeer mengen. Het is een overweldigende drukte, maar wie verwacht er eigenlijk anders bij een stad met 18 miljoen inwoners?

Inderdaad, we zeiden het echt: 18 miljoen mensen in één stad. Mumbai mag dan wel niet de hoofdstad van India zijn, het is wel de grootste stad van het land en dat merk je. Overal zijn mensen, je wordt omringd door verkeerslawaai en de kruidige geuren van eten, en waar je ook kijkt zijn gebouwen, van torenhoge flats tot de lage huisjes van de sloppenwijk.

drukte in mumbai
Het drukke Mumbai (c) Unsplash / Atharva Tulsi

Slums & Streetfood

Ja, Mumbai is groot. Maar Mumbai is ook mooi, indrukwekkend en sfeervol. Laat je tijdens je reis naar Mumbai niet afschrikken door alle drukte en probeer de stad vooral niet te veel op eigen houtje te ontdekken, daarvoor is er simpelweg te veel te doen. De beste manier om Mumbai te leren kennen tijdens je reis? Door een tour te boeken die je door een specifiek deel van de stad leidt. Ingrids tip: een streetfoodtour bij Chowpatty Beach.

Ook leuk voor inspiratie. Een reis naar het mooie Maleisië.

Dit stadsstrand is een verzamelpunt voor locals, die er samenkomen om te zwemmen, te kletsen en – niet onbelangrijk – te eten. Waar de locals zijn, is vaak het beste eten te vinden en dat geldt ook in Chowpatty.

Probeer vooral de pani puri (knapperige, holle puri die gevuld zijn met allerlei groenten en saus) of vada pav (gefrituurde aardappel op een bolletje). Indiërs zijn gek op kleine snacks, dus doe zoals de locals en proef de hapjes van veel verschillende streetfoodtentjes. Benieuwd naar een heel andere kant van de stad? Duik dan sloppenwijk Dharavi in tijdens een slum tour. Ja, dit klinkt nogal beladen en mogelijk onveilig, maar het is A.) een manier om de inwoners van Dharavi te steunen en B.) goed om te zien hoe het leven in een sloppenwijk er echt aan toe gaat.

Ingrid: “Dharavi is een stad binnen de stad. De sloppenwijk is zo groot dat hij een eigen economie heeft, met eigen inkomstenbronnen. De inwoners leven niet in de beste omstandigheden en het is makkelijk om dat negatief weg te zetten, maar tijdens een slum tour kom je er juist achter dat er ook iets moois uit zo’n wijk kan voortkomen.”

Op reis naar China? Dit zijn de bezienswaardigheden in Beijing die je op je lijstje kant zetten.

Zo weten de bewoners handig van stadsafval weer iets bruikbaars te maken, legt Ingrid uit. “Ze recyclen van alles en maken van bijvoorbeeld leerresten tassen, portemonnees en rugzakken die ze verkopen onder het Dharavi modelabel. Je ziet overal hoe hard de inwoners werken om er in hun leefomstandigheden toch iets van te maken.”

Op avontuur in India? Ga dan tijgers spotten in het tijgerhart van India.

Gandhi & Dhobi’s

Wil je toch zelf op pad, dan raadt Ingrid aan om de trein te pakken naar station Mahalaximi en daar Dhobi Ghat te bewonderen. Deze enorme openluchtwasserette bestaat uit rijen en rijen betonnen wasplaatsen waarin dhobi’s (wasmannen) druk bezig zijn de kleding en lakens van locals, hotels en ziekenhuizen schoon te krijgen. Door de vaak bonte was die boven de tobbes hangt te drogen vormt Dhobi Ghat een kleurrijk geheel en het is boeiend om te zien hoe druk de mannen in de weer zijn met zoveel was.

Ben je hier uitgekeken, stap dan op de tuktuk naar Mani Bhavan. Dit opvallende oude gebouw, een mix van helderwit steen en donkerbruin hout, was ooit de thuishaven van Mahatma Gandhi. In de 17 jaar die hij hier doorbracht maakte Gandhi er niet alleen een thuis van, maar ook een politiek centrum, waar belangrijke figuren in en uit liepen. Ruim 70 jaar na zijn dood staan de deuren van het huis nog steeds wagenwijd open voor bezoekers, maar nu als museum.

Noord-India is ook een mooie plek om een rondreis te maken.

Bekijk de vele boeken die de politiek leider verzamelde en lees de ingelijste epistels die hij aan andere politici stuurde. Ingrid: “Er hangt een brief die Gandhi aan Adolf Hitler stuurde, eind jaren ’30. Daarin roept hij Hitler op tot vreedzaamheid en waarschuwt hij hem dat zijn daden zouden kunnen leiden tot een Wereldoorlog. Gandhi was echt een visionair. Iedereen die zich meer wil verdiepen in zijn leven en gedachten, is in Mani Bhavan aan het goede adres.”

Leer meer over Dhobi Ghat:

Apen & tempels

Tijd om de drukte van de stad even te ontvluchten. Stap bij de ‘Gateway of India’ op een boot naar Elephanta Island, vlak voor de kust van Mumbai. Eenmaal aan land beklim je de honderden steile trappen naar de Elephanta Caves. Niet getreurd als je niet zo’n goede conditie hebt, want er zijn onderweg genoeg rustpunten, overal wordt eten en drinken verkocht en er staan zelfs dragers klaar die je kunt inhuren om je omhoog te dragen.

Een ander idee voor een reis door India: ga met de bus langs bezienswaardigheden in Rajasthan.

Onderweg geniet je van het uitzicht over Mumbai en lach je om de aapjes die overal rondspringen. Eenmaal boven valt je mond open, want de grottempels van Elephanta zijn niet anders te omschrijven dan als ‘enorm’ en ‘adembenemend mooi’. De zuilenrijen met in steen uitgehouwen beelden maken de steile beklimming meer dan goed.

Eten en winkelen

Ingrids deelt haar tips voor eten, drinken en winkelen in Mumbai:

The Bombay Canteen – “Hier bestel je allerlei heerlijke kleine hapjes. Geef duidelijk aan wat je wel en niet wilt eten.”
Colaba – “Deze kunstenaarswijk zit vol hippe eet- en koffietentjes. Het is ook een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Bollywood.”
Leer – “Mumbai is dé plek om leer te kopen. Je vindt dan ook overal leather farms, waar tassen, broeken, jassen, eigenlijk alles van leer te koop is. Vraag in je hotel naar een betrouwbare farm.”

Hier vind je de plekken op de kaart van Mumbai:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Enthousiast geworden voor een reis richting Mumbai?

Fotocredits header: Raj Rana

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven