zondag, 1 augustus, 2021

La Sagrada Familia

De Sagrada Familia is één van de populairste bezienswaardigheden van Barcelona die je zeker gezien moet hebben. Sagrada Familia betekent letterlijk ‘Heilige Familie’. Het is een basiliek in het centrum van Barcelona. Het ziet er van de buitenkant uit als een modern gebouw, maar de basiliek is al minstens één eeuw oud! Maar desondanks is de bouw van de basiliek nog steeds niet voltooid.

Snelle facts

 • In 1882 (!) is men begonnen met de bouw van de basiliek
 • De paus heeft de basiliek op 7 november 2010 tot basiliek gewijd
 • De einddatum van de bouw is nu gepland in het jaar 2026
 • De hoogste toren wordt 170 meter
 • Doordat de bouw zo lang duurt moeten sommige delen al weer gerenoveerd worden of worden gerenoveerd
 • Het was het laatste werk van Gaudí, hij ligt ook begraven in een crypte in de kerk

Hoe gaat de Sagrada Familia er uiteindelijk uit zien?

In deze video zie je hoe de Sagrada Familia er uit gaan zien als de kerk helemaal voltooid is.

Waarom duurt de bouw van de Sagrada Familia zo lang?

De bouw is vooral afhankelijk geweest van bezoekers en giften van donateurs Het wordt gezien als een ‘verzoeningskerk’ en om die reden mag het alleen betaald worden van donaties. In de beginjaren van de 20e eeuw waren er niet veel donaties dus kon men ook maar beetje bij beetje door met bouwen. Doordat de kerk inmiddels door vele reizigers tijdens een stedentrip Barcelona wordt bezocht is er nu voldoende in kas om de kerk snel(ler) af te bouwen.

Momenteel is iets meer dan 70% van de kerk voltooid. De komende jaren zal tot de oplevering vooral worden gewerkt aan de 6 centrale torens.

De torens van La Sagrada Familia

De kerk zal, eenmaal voltooid, 12 torens hebben. Deze zijn verdeeld in 4 klokkentorens van 3 façades die elk een fase uit het leven Jezus symboliseren:

 • De façade van de geboorte (dit is de noordoost kant), dit gedeelte is al klaar
 • De façade van de Passie (de zuidwest kant)
 • De façade van de Glorie (de zuidoost kant), deze kant is nog in aanbouw

Het leuke van de torens is dat je er in kan! Je gaat met een lift omhoog en via smalle ronde trappen loop je weer naar beneden. Je moet geen hoogtevrees en claustrofobie hebben, maar het is zeer de moeite waard. Bovenin heb je een fantastisch uitzicht op Barcelona en natuurlijk op de Sagrada Familia zelf. Om de torens te bezoeken heb je wel een combiticket nodig, dit kost ongeveer € 32,- p.p. (dat is dus inclusief de standaard entree). Wil je meerdere torens bezoeken, dan kun je een ander combiticket kopen voor het bezoeken van meerdere torens.

TIP: kijk van tevoren welke je torens wil gaan bezoeken om een uitzicht te hebben op een specifiek deel van de stad van Barcelona.

Glas in lood ramen Sagrada Familia Barcelona
Als het zonlicht door de glas in lood ramen naar binnen schijnt worden de kleuren prachtig weergegeven / Foto: Jeroen – TripTalk

De binnenkant van de kerk

Ook binnen vind je uiteraard de stijl van Gaudí, zeker anders dan wat je in de meeste kerken van binnen ziet. Als je goed kijkt val het volgende direct op: er zijn weinig rechte lijnen en veel kleuren. Het oogt vooral modern en kunstzinnig.

Als de kerk eenmaal af is kunnen ongeveer 14.000 mensen een mis bijwonen.

Bekijk de Sagrada Familia van binnen!

De Sagrada Familia bezoeken

Je kunt er makkelijk komen met de metro, stap uit bij het metrostation Sagrada Familia, de kerk is direct aan dat station gelegen.
De buitenkant kun je uiteraard bekijken zonder te betalen, maar voor al het overige dien je een toegangsprijs te betalen (en weet dat je daarmee de bouw financiert!).

Een kaartje kost ongeveer € 22,- en het loont zeker de moeite om deze van tevoren te bestellen, want dan kun je fast-track tickets kopen en dat scheelt je zeker wachttijd bij drukte!
Je kunt ook een complete rondleiding maken met gids van zo’n 1,5 uur.

Openingstijden van de Sagrada Familia:

 • Van aprilt t/m september van 09.00 tot 20.00 uur
 • Van november t/m februari van 09.00 tot 18.00 uur
 • Oktober en maart: van 09.00 uur t/m 19.00 uur

Let op: tijdens officiële feestdagen kunnen afwijkende openingstijden gelden en de laatste tickets ter plekke worden tot een half uur voor sluitingstijd verkocht.

Wil je een mis bijwonen? Dan kan! Elke zondag vindt om 09:00 uur een internationale mis plaats. De kerk is dan geopend vanaf 08:30 uur. De entree is dan gratis, maar de zitplaatsen zijn beperkt. Dus wees op tijd!

Bekijk deze bijzondere timelapse video van La Sagrada Familia

Tips als je de Sagrada Familia gaat bezoeken

 • Let op je kleding. Het is een religieus bouwwerk dus zorg voor passelijke kleding. Daarnaast zijn hoeden, petten en dergelijke niet toegestaan. Ook minirokjes zijn niet toegestaan en je mag niet op slippers de kerk in
 • Als je de torens in wilt, trek dan makkelijke loopschoenen aan. Op hakken wordt lastig 😉
 • Je mag geen rugzak meenemen de torens is, deze moet je opbergen in een locker. Hiervoor heb je euro’s nodig, dus zorg dat je wat kleingeld bij je hebt
 • Koop je je ticket online, dan moet je van tevoren aangeven op welke dag en tijdstip je de kerk wilt bezoeken. Dus zorg dat je op tijd bent! We raden je aan de tickets van te voren te kopen, je weet dan tenminste zeker dat je dan naar binnen kunt op het door jouw gereserveerde tijdstip

Je kunt de Sagrada Familie gratis bezoeken met de Barcelona City Pass en dat geldt voor meerdere bezienswaardigheden in Barcelona.

Gaudí

Het was niet de beroemde architect Gauí die de allereerste vraag kreeg om de kerk te ontwerpen. De Spaanse architect Francisco de Paula del Villar bood zich kosteloos aan om de kerk te ontwerpen. Maar hij kreeg conflicten met de opdrachtgever en werd ontslagen.

Vervolgens kreeg Gaudí de opdracht en hij maakte een totaal ander ontwerp. Men vindt de Sagrada Familia hét meesterwerk van Gaudí. Gaudí dacht maximaal 10 jaar nodig te hebben voor de bouw, maar dat is niet helemaal gelukt …

Waar ligt de Sagrada Familia?

La Sagrada Familia ligt ten noorden van de Ramblas.
Neem de metro naar het station Sagrada Familia, je ziet de kerk direct als je het metrostation verlaat.


Ga je voor het eerst naar Barcelona?
Lees onze leukste tips voor een stedentrip naar Barcelona.

Jeroen
¡Hola! Ik ben Jeroen en één van de drijvende krachten achter TripTalk. Al aardig wat van de wereld gezien, met name Europa en het Caribisch gebied. Als Contract Manager van een grote reisorganisatie was ik vaak onderweg. Eén van mijn meest indrukwekkende reizen was toch wel Mexico, dwars door het land. Heb je vragen? Laat een reactie achter onder de blogs!

Comments

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.