TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zonder zorgen op vakantie

De zorgverzekering en jouw vakantie

Als je op vakantie gaat, ben je via je zorgverzekering al deels verzekerd voor medische kosten mocht je onverhoopt een beroep moeten doen op medische hulp in het buitenland. Echter, deze dekking is wel beperkt. Maar waar ben je dan wel en niet voor verzekerd?

Via jouw zorgverzekering ben je in de basis dus voor medische hulp verzekerd, ook in het buitenland. Echter, deze dekking is wel gebaseerd op de kosten van de zorg in Nederland. In dit blog lees je meer over hoe dit in elkaar steekt.

Wat zijn de gangbare vergoedingen vanuit de zorgverzekering als je in het ziekenhuis belandt in het buitenland?

Met de basis zorgverzekering ben je dus verzekerd mocht je onverhoopt in het ziekenhuis terecht komen. Elke basisverzekering kent een werelddekking. Je bent dus verzekerd voor onverwachte zorg, waar je je ook bevindt op de wereld.

Koppel zorgeloos op strand
Foto: Toa Heftiba – Unsplash

Je kunt je vakantie ook sportief invullen, dat is gezond voor je lichaam! Denk eens aan hiken in Appenzell in Zwitserland of een fietsvakantie in het Zwarte Woud bijvoorbeeld.

Echter, de kosten van medische hulp in het buitenland kunnen flink oplopen. De vergoeding die je krijgt vanuit de basis zorgverzekering is in overeenstemming met de vergelijkbare kosten zoals deze in een Nederlands ziekenhuis zouden gelden. Aanvullende pakketten bovenop de basis zorgverzekering kunnen extra kosten dekken, een zorgverzekering vergelijken loont daarom zeker de moeite als je je gaat oriënteren op het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.

In Amerika bijvoorbeeld zijn de kosten voor medische zorg aanzienlijk hoger dan in Nederland. Ook kan het voorkomen dat, als je met medische hulp te maken krijgt, je naar een privékliniek wordt gebracht. Dan kunnen de kosten van je  medische behandeling en zorg behoorlijk oplopen en zijn daarmee niet meer vergelijkbaar met het niveau van de zorg in Nederland.

Tip City Trip New York, lopen over deze Brooklyn Bridge
Foto: Jeroen – TripTalk

Je ontvangt dan wel een gedeeltelijke vergoeding via je zorgverzekering, maar in overeenstemming met het niveau in Nederland.  De extra kosten zul je dan zelf moeten betalen. En dan biedt een reisverzekering uitkomst.

Zorgverzekering en een reisverzekering

Een reisverzekering vergoedt over het algemeen de extra hoge kosten die kunnen ontstaan bij medische hulp. Medische kosten die je maakt in het buitenland en in Nederland onder het eigen risico vallen worden niet door je basis zorgverzekering vergoed.

Surfer valt in de golven
Foto: Nicolas Cool – Unsplash

Via een reisverzekering kun je dit mogelijk wel vergoed krijgen, afhankelijk van de dekking van de gekozen verzekering.

Lees ook: is vliegen veilig? 7 vragen over veilig vliegen.

Reisverzekering

Met een dekking van medische kosten in een reisverzekering (wat een aanvullende dekking kan zijn) ben je vrijwel 100% verzekerd tegen medische kosten in het buitenland. Daarnaast vergoedt een reisverzekering meer zaken, zoals bagage, elektrische apparatuur en kosten voor een noodzakelijke terugreis bij een ongeval of overlijden.

Bekijk welke zaken jouw zorgverzekeraar vergoedt als je op vakantie gaat en de voorbereiding daarvan, zoals bijvoorbeeld vaccinaties. Zo voorkom je dat je je niet gaat ‘oververzekeren’ als je een reisverzekering afsluit.

Strand van Maspalomas Gran Canaria
Foto: Jeroen – TripTalk

Annuleringsverzekering

Let op: als je eerder naar huis moet wegens urgente omstandigheden die onder een reisverzekering vallen, worden meestal de kosten van de terugreis vergoed. Echter de reeds gemaakte of betaalde kosten voor het oorspronkelijke restant van je verblijf worden niet vergoed. Dit risico kun je weer afdekken met bijvoorbeeld een annuleringsverzekering.

Ga je voor de eerste keer op wintersport? Bereid je goed voor, dit zijn de wintersport tips voor beginners.

Zorgverzekering en vaccinaties voor je vakantie

Zeker als op je vakantie gaat naar verre bestemmingen dien je te checken of er verplichte en aanbevolen vaccinaties zijn. Dit kun je onder andere raadplegen bij de GGD. Doe dit ook op tijd, aangezien sommige vaccinaties een minimale periode voor je vertrek dienen te worden toegediend.

Vaccinatie voor op reis
Foto: Belinda Fewings – Unsplash

Er zijn meerdere zorgverzekeraars die vaccinaties en malariapillen vergoeden, dit is vrijwel meestal vanuit de aanvullende pakketten. Vaccinaties kun je o.a. halen bij de GGD of bij KLM Health Services.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden vanuit de aanvullende pakketten volledig de vaccinaties, andere zorgverzekeraars betalen een maximale vergoeding per jaar uit. Er zijn echter ook zorgverzekeraars die geen vergoeding uitbetalen.

Zorgverzekering en de Europese Ziekteverzekeringskaart EHIC

EHIC staat voor de ‘European Health Insurance Card’ die je gratis kan opvragen bij je zorgverzekeraar. Hiermee toon je in de EU-landen aan dat je een zorgverzekering hebt en verzekerd bent tegen medische hulp in het buitenland. Deze kaart kun je overigens ook gebruiken voor IJsland, Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland, Australië en Noord-Macedonië. Met de kaart worden gemaakte kosten met betrekking tot medische hulp tussen de landen onderling verrekend.

Let wel: hier geldt nog steeds dat de kosten van de medische zorg in het buitenland worden berekend op het niveau zoals in Nederland. Het kan dus zijn dat je zelf alsnog bepaalde kosten moet betalen. Wil je dit extra risico zo veel mogelijk uitsluiten, dan is een reisverzekering zeker aan te bevelen.

Fietsen langs de plantages bij Samut-Songkhram
Foto: TAT

De Europese ziekteverzekeringskaart:

  • Geeft recht op zorg volgens  de voorwaarden van het wettelijke ziektekostenstelsel van het land waar de verzekerde verblijft.
  • Geeft in bepaalde landen alleen  recht op zorg bij  zorgaanbieders die  binnen het wettelijke  ziektekostenstelsel van dat land werkzaam zijn. In zo’n land wordt de EHIC niet geaccepteerd door een privé zorgaanbieder.
  • Geeft geen recht op betaling van de kosten, die de verzekerde in dat land zelf moet betalen. De verzekerde kan verplicht zijn om een deel van de kosten zelf te betalen, anders dan in Nederland.
  • Is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen kosten voor bijvoorbeeld vervoer terug naar Nederland.
  • Dekt geen kosten als de verzekerde reist met de bedoeling een medische behandeling  in het andere land te krijgen.

Bron informatie EHIC : Zorginstituut Nederland

Aanvullende pakketten bij een zorgverzekering en vakanties

Als je een nieuwe zorgverzekering gaat afsluiten kun je aanvullende pakketten er bij nemen. Daar zitten verschillen tussen bij de zorgverzekeraars. In de aanvullende pakketten kunnen ook vergoedingen zitten die nuttig zijn als je op vakantie gaat of zelfs langer op reis gaat.

Hierbij wordt vaak wel onderscheid gemaakt tussen een Europadekking en een volledige werelddekking. Reis je vaak buiten Europa? Dan is een aanvullend pakket met werelddekking interessant voor jou.

Yvette met de fiets op de steiger Jumeirah Vittavel
Foto: Yvette Bax

De overheid bepaalt wat er in het basispakket van een zorgverzekering zit. Met aanvullende verzekeringen bovenop het basispakket kun je de zorgverzekering uitbreiden. Deze aanvullende verzekeringen zijn wel per aanbieder verschillend, ook wat betreft (extra) dekkingen in het buitenland.

Ieder jaar kun je van zorgverzekering veranderen. Het loont de moeite om aan het einde van het jaar een zorgvergelijker te raadplegen om te checken of een andere zorgverzekering beter bij je past of dat je met je bestaande wensen een voordeligere aanbieder kunt vinden.


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️


Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Fotocredit header: Foto: Felix Rostig – Unsplash

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven