TripTalk logo mobiel wit
reis naar qatar

Reis mee naar het bijzondere Qatar en laat je verrassen

Van een arme, zanderige vissersstad naar het rijkste, meest vooruitstrevende land ter wereld. Qatar maakt dromen waar. Toch bestaat hoofdstad Doha niet alleen uit futuristische wolkenkrabbers en dure auto’s. De Duizend-en-een-nacht sfeer en eeuwenoude tradities houden stand, waardoor een nieuw soort sprookje ontstaat. Editor Renée Hoes vloog in samenwerking met Qatar Airways naar Doha. Reis je mee naar Qatar?

Reis naar Qatar en laat je verrassen

Verliefd. Ik ben verliefd op Qatar. Verliefd op Doha. Onverwachts, dat wel. Ken je dat soort verliefdheid? Dat je overmand wordt door emoties waar je totaal niet op bent voorbereid? Dat je uit het niets kriebels in je buik krijgt en je je leven ineens anders voor je ziet? Dat overkwam mij en ik weet nog precies wanneer.

Man die ijs verkoopt

Once in a lifetime

Tot het moment waarop het vliegtuig de grond in Doha raakte dacht ik dat het een ‘Once in a lifetime’- bestemming zou zijn. Je weet wel, zo’n ‘been there, done that’, afgetikt. Zo stapte ik ’s avonds laat ook de auto in. We reden in het holst van de nacht richting ons eerste hotel, het InterContinental. Naast flitsende SUV’s, rode Ferrari ’s en billboards van gigantische winkelcentra was er nog niet veel te zien. In Qatar regent het namelijk zo’n drie dagen per jaar en wij hadden het geluk dat wij de laatste regendruppels mochten meemaken.

kamelen
Kamelen in Qatar

Een stoffige bubbel

De volgende ochtend werd ik met een grote glimlach wakker en kon ik niet wachten om met het knopje naast mijn bed de gordijnen te openen. Want ja, in het rijkste land ter wereld zou het ongepast zijn om de gordijnen met de hand open te slaan. Met een zenuwachtig gevoel in mijn onderbuik keek ik met grote ogen naar buiten. Waar ik een prachtige blauwe lucht, torenhoge wolkenkrabbers en zwierige palmbomen verwachtte, zag ik vrij weinig.

Lees hier over een reis naar het mysterieuze Oman of over wat je kunt doen in Abu Dhabi.

Het waaide en de regenwolken van de afgelopen dagen hadden het land helaas nog niet verlaten. Wat dat in een stad die 25 jaar geleden nog volledig uit woestijn bestond betekent? Een stoffige lucht vol kleine zanddeeltjes. Tenminste, zo omschreef de weerapp op mijn telefoon deze voor ons onbekende weeromstandigheden. Heel erg vond ik het niet, want dat zenuwachtige ‘wat schuilt er achter die gordijnen’-gevoel, zou zo morgen weer komen.

pleintje in Qatar
Authentieke straatjes

Niets is toeval

Na een ontbijt van verse ananas, mango en watermeloen en een tweede ronde van pistachecake met kaneel, croissantjes en roombroodjes, vertrokken we voldaan richting het Museum of Islamic Art. Een museum met een bijzonder ontwerp. De top van het museum is namelijk geïnspireerd door vrouwen die de prachtige abaya dragen. Het zijn de ogen van die vrouwen die je van ver blijven aanstaren.

water qatar
Museum of Islamic Art

Lees ook: reizen naar Saoedi-Arabië.

Binnen wacht je een prachtige vaste collectie Islamitische kunst vanuit de hele wereld en een uitzicht op de spectaculaire skyline van wolkenkrabbers die schitteren aan de Perzische Golf. Nieuw is het National Museum of Qatar. Ook het ontwerp van dit museum laat je twee keer met je ogen knipperen. Het design van het gebouw is namelijk geïnspireerd door de prachtige woestijnroos (worth the Google).

eten in qatar
Ontdek het lekkere eten van Qatar

Arabisch sprookje

Even verderop, aan de andere kant van de hoofdweg, waan je je in een totaal andere wereld en komt in Souq Waqif een Arabisch sprookje tot leven. Het sprookje waarin je dwaalt door smalle, met strepen zon verlichte straatjes, je mierzoete thee in kleine glaasjes hoort kletteren en je je voorstelt dat de geest uit Aladdin uit een van de gekleurde lampen tevoorschijn komt. Souq Waqif is het authentieke hart van Doha.

Bevolking Qatar
De lokale bevolking

Een plek waardoor je alleen al wilt ronddwalen om alle geuren, kleuren en smaken, het licht en de schaduw, de stilte en het eindeloze gekakel te kunnen absorberen. In dit labyrint van smalle en soms overdekte straatjes laten de marktkooplieden je met liefde kennis maken met het oude, charmante Qatar. Iets wat je niet moet overslaan tijdens je reis naar Qatar.

Tot rust komen op een terras

Banana chic

Een paar uur later zitten we in onze gala-outfit op de boot naar het tropische Banana Island. En nee, hier verbouwen ze geen bananen. Het eiland in de Perzische Golf heeft simpelweg de vorm van een banaan. Het eiland is een mooi contrast met het moderne vasteland.

Lees hier wat er te doen is in Muscat, de hoofdstad van Oman.

De palmbomen, het warme avondbriesje en de zingende vogels laten je bijna denken dat je op Bali bent aangekomen. Voor een tropische vakantie in Qatar verblijf je dan ook hier. Wil je – net als wij – alleen heerlijk dineren in het beste Arabische restaurant van Doha of wil je een dagje strandbakken? Dan scoor je een dagpas.

Zie hier bewegende beelden van een reis naar Qatar:

Het moment

In Doha duren de avonden lang. Dus toen voor sommigen de avond eindigde met een bad vol schuim, liepen wij op onze hakken naar Manko, een club waar we met een cocktail in onze linkerhand en een vuurwerkstaaf in onze rechter om 00:00 samen een nieuwe dag vierden. De club waar ik verliefd werd op Qatar. Op Doha. Met etnic deephouse op de achtergrond en een live violiste naast mij, keek ik naar de gekleurde skyline van Doha. Die stoffige bubbel waar wij de hele dag in leefden was kapot geprikt en op dat moment kwamen de kriebels. Ze zijn nooit meer weggegaan.

Bevolking Qatar
Een local

Grote roze wolk

De volgende ochtend na het openen van de gordijnen verscheen de glimlach weer op mijn gezicht. Een blauwe lucht. Op een roze wolk vertrokken we naar The Pearl. De plek waar een groot deel van de expats woont. In Qatar is namelijk 88,4 procent van de bevolking expat, maar 11,6 procent is Qatari. Waarom dit The Pearl heet? Jaren geleden leefde Qatar – als een van de armste landen ter wereld – van de handel in vis en parels uit oesters.

Lees hier hoe het is om te reizen naar Saoedi-Arabië.

The Pearl is daarom in de vorm van twee parels gebouwd, als een eerbetoon aan deze tijd. In The Pearl kun je goed shoppen en stapten we op de boot voor de welbekende Dhow Cruise (normaal gesproken stap je op in de haven). Dé manier om Doha met haar prachtige skyline, musea en boulevard vanaf het water te zien.

Kameel
Kameel met mooie bekleding

De highlights

Na deze boottocht aten we overheerlijke sushi, jumbo garnalen en pad thai bij Spice Market. Die goede lunch was nodig, want er stonden twee landcruisers voor de deur op ons te wachten. Het moment waar ik thuis al van stond te springen was daar: we gingen de woestijn in voor een woestijnsafari. Wat dat in Qatar inhoudt? Met landcruisers scheuren over hoge, goudgekleurde duinen die mooi afsteken tegen een strakblauwe lucht.

woestijn midden-oosten
De woestijn in

Tijdens deze wilde autorit maak je niet alleen kennis met een warm gevoel in je buik, ook met de ongewone Inland Sea, een plek in de woestijn waar de zee tegen het zand aangolft. Aan de andere kant van het water spot je de buren: Saudi-Arabië. Dune bashing is een van de highlights in Qatar en geloof mij, dit wil je doen.

Misschien is dit ook iets voor je: een stedentrip naar Tel Aviv, of een reis naar Egypte. Genoeg mooie bestemmingen om te ontdekken!

Terug op de hotelkamer van het Four Seasons hotel kijk ik vanaf mijn balkon naar Nobu, een club waar heel Qatar die avond zich voor opmaakt. Ik hoor de muziek, word af en toe verblind door een discolamp en voel de intense bas. Ik twijfel, maar als ik me voor even in het zachte bed laat vallen ben ik na vijf minuten vertrokken. Qatar heeft een plekje in mijn hart veroverd. Die ‘Once in a lifetime’ mindset is in vier dagen veranderd in een ‘I hope to see you soon’. Zou dit het soort liefde op het eerste gezicht zijn? Ik denk het. Shukran Qatar.

Ga hier heen tijdens je reis naar Qatar:


Dit vind je misschien ook leuk:

Zit je eraan te denken om op reis te gaan richting Qatar?

Deel dit blog ↓

Renée Hoes
Renée Hoes
Hola chicos y chicas, ik ben Renée en ik schrijf voor TripTalk. Benieuwd van welke bestemmingen mijn hartje sneller gaat kloppen? Bestemmingen waar de zon hoog aan de hemel staat, de tijd net even iets langzamer gaat en een cultuurshock niet te vermijden valt. Veel leesplezier.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven