TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
reis naar beirut

Waarom een reis naar Beirut op je bucketlist hoort

Beirut: een stad van contrasten. Bruisend, levendig, energiek, chaotisch, gastvrij, edgy – voorheen het Parijs, tegenwoordig het Berlijn van het Midden-Oosten genoemd. Journaliste Yvette Bax ging erheen en werd op slag verliefd. Benieuwd hoe een reis naar Beirut kan zijn?

‘Goedemiddag? Ja hallo, ik wil graag mijn ticket omzetten – is het mogelijk om mijn vluchtdatum van Beirut terug naar Amsterdam te verzetten? Ik wil graag nog wat langer blijven!’ Een verzoek dat Transavia, dat op 1 november 2018 haar eerste directe vlucht naar de Libanese hoofdstad lanceerde, ongetwijfeld nog vaak gaat krijgen.

Want deze mysterieuze stad vol contrasten is zó ongrijpbaar en daardoor mateloos intrigerend, dat je bijna automatisch langer wilt blijven. Al was het maar om te proberen een beter inzicht te krijgen in wat er nu precies gaande is op deze plek.

uitzicht over beirut
Zicht op de stad Beirut

Maar zelfs na een verlengde reis, is Beirut nog steeds een even groot mysterie. Een van de meest lastig te omschrijven en te definiëren steden waar we ooit geweest zijn. En dat is nu precies de kracht en mateloze aantrekkingskracht van Beirut.

Lees ook: 10 tips voor Istanbul waar je je dag mee kan vullen.

Van oorlog naar joie de vivre

Beirut: een stad die nog niet zo lang geleden verscheurd was door oorlog – eerst was daar de Libanese Burgeroorlog die maar liefst vijftien jaar duurde: van 1975 tot 1990, die resulteerde in de dood van ongeveer 250.000 en het op de vlucht slaan van bijna één miljoen mensen.

Daarna was er nog de Israëlisch-Libanese oorlog van juli 2006, die één maand duurde, waarbij Israël Libanon bombardeerde en er zo’n 1300 dodelijke slachtoffers vielen, wederom één miljoen mensen op de vlucht sloegen, en een groot deel van de infrastructuur en vele huizen verwoest werden. Dit is tot op de dag van vandaag zichtbaar in Beirut: tussen de fancy restaurants, hippe boetiekwinkels en mooie, statige Franse panden door, zie je af en toe een verlaten gebouw met kogelgaten en weggeslagen muren.

kunst en dineren in beirut

Hoewel de laatste oorlog inmiddels al ruim een decennium geleden is en het land nu in rustig vaarwater verkeert, heeft het niet alleen het gezicht van de stad maar ook de mentaliteit van de Libanezen mede gevormd tot wat deze nu is. En dat is: leven met een intensiteit alsof het je laatste dag is en solidair zijn naar elkaar, met een ongekende warmte en gastvrijheid.

’We are all in this together’, is wat zicht- en voelbaar is. En deze gemeenschappelijke joie de vivre, collectief eruit halen wat erin zit, is wat Beirut onderscheidt van alle andere wereldsteden waar we ooit geweest zijn.

Zoek je nog meer reisverhalen over bestemmingen in het Midden-Oosten? We got you! We hebben onder andere verhalen over een reis naar Qatar en genoeg tips voor Dubai.

Eten, drinken, kunst, creativiteit, muziek en dansen tot het ochtendgloren is wat de klok slaat. En zo kan het dus dat een stad in de meest conservatieve regio van de wereld – het Midden-Oosten – aan de top staat van steden met het beste, meest extravagante nachtleven wereldwijd. 

Bekijk deze video voor nog meer tips voor je reis naar Beirut:

Beirut: het nieuwe Berlijn  

Werd Beirut eerst het Parijs van het Midden-Oosten genoemd  – door het Franse mandaat dat er heerste van 1920 tot 1943 en de Franse invloeden die de stad nog steeds kenmerken (de meeste Libanezen spreken daardoor vloeiend Frans, naast Arabisch en Engels) – nu wordt het steeds vaker aan-geduid als het ‘nieuwe’ Berlijn.

Of wat dacht je van deze bezienswaardigheden in Jordanië?

Dankzij de clubscene, maar ook vanwege het feit dat beide steden ooit in oorlogstijd van elkaar gescheiden te zijn geweest in Oost en West (Oost-Beirut was christelijk en West-Beirut islamitisch). Met een daaropvolgende bundeling van krachten om de stad en het land weder op te bouwen, en eenheid te creëren door samen het leven te vieren. 

beirut haven
Genieten aan de haven van Beirut

Steeds meer Libanezen die uit zijn geweken naar het buitenland, met name de jongeren, keren nu stukje bij beetje terug. Zo ook de half-Duitse, half-Libanese Max (33): geboren en getogen in Duitsland, zijn puberteit bracht hij door in Beirut, waarna hij achtereenvolgend de afgelopen tien jaar in Australië, Zwitserland en Saoedi-Arabië woonde.

Lees hier over een reis naar Tunesië.

Sinds kort is hij weer terug in Beirut en hij is niet van plan ooit nog weg te gaan. “Hoewel ik het grootste deel van mijn leven in het buitenland heb gewoond, is Libanon mijn thuis en dat zal het altijd zijn. Juist omdat ik zoveel vergelijkingsmateriaal heb, weet ik nu: er bestaat geen andere plek op de wereld waar mensen zo vriendelijk en behulpzaam zijn en waar iedereen zo vol in het leven en in het nu staat.”

Om te vervolgen: “En ja, het is een haat-liefdesverhouding, want het is een chaos hier. Er is corruptie. Een instabiele politieke situatie. You never know what tomorrow brings. Maar de jongere generatie wil hier verandering in brengen, daar proberen we ons nu samen sterk voor te maken. Want Libanon heeft alles: een schitterende natuur, valleien, bergen, stranden, heerlijk eten. Dit land is simpelweg te mooi om naar de knoppen te laten gaan.”

Lees hier wat er te doen is in Muscat, de hoofdstad van Oman.

Korte afstanden vanuit Beirut   

Dat is ook wat je ervaart wanneer je als toerist in Libanon komt. We gaan van het strand in het zuiden, naar het Cedar Forest Unesco Werelderfgoed natuurreservaat in het noorden, naar de Romeinse ruines van Baalbek en de Bekaa wijnvallei in het oosten.

En aangezien Libanon maar zo’n 10.000 vierkante kilometer beslaat (1/4 van Nederland), kun je alle uitjes gemakkelijk in een dag doen. De maximale reistijd vanuit Beirut die je rijdt naar een andere bestemming binnen het land is zo’n anderhalf uur, files niet meegerekend.

Tip: probeer de ochtendspits in Beirut te vermijden.

baalbek ruinen libanon
Ruïne van Baalbek, makkelijk te bezoeken vanuit Beirut

Nog een tip voor je reis naar Beirut, opgedaan uit eigen ervaring: plan je dagen niet te vol (of eigenlijk helemaal niet), maar laat ruimte over voor spontane plannen. Als je open staat voor leuke, interessante en onverwachte ontmoetingen en avonturen, that is. Want Libanezen blijken enorm gastvrij en trots op hun land te zijn, en vinden het  daarom heel leuk om buitenlanders hun ‘inside spots’ te laten zien. 

de bevolking in libanon

Zo worden we op dag één al uitgenodigd door wat locals om de volgende dag mee te gaan barbecueen in een buitenhuis in de bergen. Alwaar we nog meer leuke mensen ontmoeten en waar er nog meer plannen gesmeed worden om ons rond te leiden.

Waardoor we op dag vier ineens op een spontane mini-roadtrip richting het noorden gaan, naar de historische stad Tripoli en de daar in de buurt gelegen stranden en eilandjes. En zomaar ineens een nachtje in een heuse beachvilla verblijven, terwijl onze hosts maar één doel hebben: het ons aan niets te laten ontbreken. 

het strand op bij beirut
Genieten op het strand van Beirut

En alwaar er wéér nieuwe plannen gesmeed worden zodat we écht geen enkele highlight zullen missen. Terwijl er druk wordt overlegd, roept iemand ineens ‘Oh, trouwens: volgend weekend is de opening van een nieuwe club. Daar moeten jullie ook écht bij zijn!’ ‘En we kunnen jullie uiteraard op de gastenlijst laten zetten, geen probleem.’

Een andere mooie bestemming in het Midden-Oosten is: het mysterieuze Oman.

Alleen… vliegen we de dag ervoor alweer terug naar Nederland. Mehhh. Mijn reisgenote en ik – beiden ernstig lijdend aan FOMO (Fear Of Missing Out) – kijken elkaar aan en die ene blik volstaat. Ik pak mijn telefoon en zoek het nummer van de airline op. ‘Goedemiddag? Ja hallo, ik wil graag mijn ticket omzetten… Dat kan? Woohoo! Dan blijven we nog even!’ 

beirut van boven gezien

Beyond Beirut

Meer zien van het land dan alleen Beirut? Je kunt allerlei leuke dagtrips maken, zoals naar de Romeinse ruïnes in Baalbek, het oude vissersstadje Byblos, Libanon’s tweede stad Tripoli, of naar het bos met de befaamde cedar bomen die ook op Libanon’s vlag terug te vinden is. Bekijk alle tours.

5 x uitgaan in Beirut

The Ballroom Blitz – Een hippe club met drie zalen (waarvan er eentje half in de buitenlucht) die alleen op vrijdag geopend is.
Discotek – ‘In Disco We Trust’, is het motto van de club. Zowel voor de vrijdag- als zaterdagavond. Dress to impress.
AHM (zomer) The Grand Factory (winter) – Een aantal clubs hebben zomer- en winterlocaties, zo ook deze twee: AHM is een gigantische oude fabriekshal, gelegen op een industrieterrein. The Grand Factory, met drie zalen, is het winteralternatief.
The Garten (zomer) Uberhaus (winter) – The Garten is een funky club in de openlucht, winterlocatie Uberhaus staat bekend om zijn outerspace lichtinstallaties.
Mar Mikhaël – Voor wie niet van clubben maar wel van kroegen houdt: deze buurt is een line-up van leuke bars en restaurantjes. Met voor ieder wat wils, het hele jaar door.

Lees meer over deze 5x uitgaan in Beirut tips.

ballroom blitz beirut
(c) Via Facebook/The Ballroom Blitz

5 x eten en drinken in Beirut

Stem Restaurant & wijnbar – Heerlijk eten, upscale, om te zien en gezien te worden. Must eat: de shrimp ceviche. Must drink: de lokale Libanese wijnen. 
Liza – Een sfeervol restaurant, modern-Arabisch ingericht met een 1001 nacht schwung. 
Onno Bistro – Beste Armeense restaurant van Beirut, met drie verschillende vestigingen door de stad heen. Voor een casual, doch culinair hoogwaardig, avondje wining and dining.
Kalei coffee – De beste koffie in town: hoog hipster gehalte, met een knus tuintje en dakterras.
Capitole – Rooftopbar en restaurant – alleen geopend in de zomer – voor een fancy dinner en drinks. Dress to impress.

Lees meer over 5x lekker eten in Beirut tips.

koffie in beirut bij kalei coffee co
Koffie drinken bij Kalei Coffee Co in Beirut (c) Via Facebook pagina Kalei Coffee Co.

Slapen in Beirut

Het meest iconische hotel van Beirut is het luxueuze Phoenicia hotel. Pal aan de haven gelegen, met een fantastisch uitzicht over de zee en de Corniche boulevard. Voor een meer intiemere setting logeer je tijdens je reis naar Beirut in Phoenicia’s zusje: het ernaast gelegen Le Vendome.

Kamer in het Le Vendome hotel Beirut
Kamer in het Le Vendome hotel in Beirut

Boek je hotel voor je reis naar Beirut

Booking.com

Ga hier heen tijdens je reis naar Beirut:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Ready voor een reis naar Beirut?

Foto’s: Yvette Bax, Claire Marshall en via Unsplash, Foto header: Unsplash Ramy Kabalan

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven