Knusse straten, een statig Koninklijk Paleis, fijne lokale restaurants en sierlijke gebouwen. De Poolse stad Krakau is niet alleen heel mooi, maar heeft ook een rijke historie die tot leven komt in de verschillende wijken. Het is het dan zeker waard om een reisje die kant op te maken. Wij delen wat van onze tips.

Ga je richting het mooie Krakau? Doe vooral dit:

Krakau is een perfecte stad voor een weekendje weg. De stad is preciesgroot genoeg om je er een dag of twee te kunnen vermaken. Neem je drie dagen de tijd, dan kun je écht alles bekijken. Maar waar te beginnen in deze Poolse parel?

De Joodse buurt

Het centrale punt van Krakau is de Grote Markt (Rynek Glówny), een van de grootste middeleeuwse pleinen van Nederland. Het is ook een van de knuste pleinen, met alle paleizen, kerken en prachtige oude woningen die eromheen staan. Sierlijkheid ten top, dat is de Grote Markt. Een beetje Parijs in Polen. En, lekker makkelijk: vanaf dit centrale punt loop je overal in no time naartoe. Waar je dan naartoe moet lopen?


De Joodse buurt, bijvoorbeeld. Een wijk met een heleboel charme, waar er weinig andere reizigers te vinden zijn en je dus heerlijk uren kunt rondslenteren tussen de locals. Nog een tip: de Joodse buurt is perfect voor wie ’s avonds op zoek is naar gezelligheid. Er zitten hier allerlei leuke restaurants verstopt, waar vooral Poolse gerechten worden geserveerd. Daar moet je van houden (de Poolse keuken is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de Franse), maar er zijn zeker genoeg heerlijke gerechten om te proeven. Probeer bijvoorbeeld eens Bigos, een stoofpot die wordt geserveerd in een kom van deeg. Daar lik je letterlijk je vingers bij af. Een lekkere versie van dit gerecht staat op de kaart bij Pod Wawelem Kompania Kuflowa (inderdaad, een hele mond vol) in de Joodse buurt.

Grote markt in Krakau
De grote markt in Krakau (c) Unsplash / Severinus Dewantara

Koningen & Draken

Vanaf de Joodse buurt loop je in 10 minuten terug naar de Grote Markt. Ben je nog niet uitgewandeld, dan stap je vrolijk nog een stukje verder naar het Koninklijk Kasteel van Wawel. Dit is een prachtig paleis (het is niet voor niet Unesco Werelderfgoed) dat bestaat uit een mix van gotiek, renaissancebouw en vroege barok. Het Kasteel van Wawel was ooit het eerste gebouw van Krakau, tegenwoordig is het een museum. Dus als je de heuvel waarop het staat hebt beklommen, word je beloond met een heleboel interessante verhalen over Wawel. Zo woonden hier meerdere Poolse koningen en zou er (interessant voor de kinderen) ooit een draak onder de heuvel hebben geleefd, die verslagen moest worden om überhaupt een kasteel te kunnen bouwen.

Wavel Krakau
Mensen die richting het kasteel lopen in Krakau (c) Unsplash / Sebastian Kurpiel

Wie een rondje wil lopen over de heuvel en de binnenplaats, mag dit gratis doen. Wil je het kasteel ook in? Dan kun je voor een paar euro naar binnen. Over betalen gesproken: het officiële betaalmiddel van Polen is de Zloty. Bijna overal kun je ook terecht met Euro’s (handig als je bent vergeten te pinnen), maar het is goedkoper om het bij de Zloty te laten. Dat is fijn, want dan kun je meer lekkere dingen eten en drinken. Bijvoorbeeld bij Starka, een restaurant met een goede Poolse keuken. Of bij La Campana, als je inmiddels bent uitgekeken op Poolse gerechten. Dit Italiaanse restaurant heeft een super sfeervolle binnentuin voor mooie zomeravonden (want ja, Poolse zomers kunnen flink warm worden), en een knusse kelder voor op koude winterdagen. Wil je een paar dagen Krakau goed afsluiten? Dan doe je zoals de Polen zelf en bestel je een glas wodka.

Meer info over de verschillende kastelen en kathedralen in Krakau:

Indrukwekkend verleden

Wie tijd overheeft om een klein stuk buiten Krakau te reizen, kan ervoor kiezen een bezoek te brengen aan Auschwitz. Het concentratie en vernietigingskamp ligt op zo’n vijf kwartier rijden van de stad en is, hoe je het ook went of keert, een stukje geschiedenis waar je niet omheen kunt. Je kunt ervoor kiezen om zelf door het kamp te lopen, omdat de grimmige sfeer, de bunkers en deels vervallen gebouwen voor zichzelf spreken. Maar een rondleiding met gids is ook een aanrader, zeker voor mensen die meer willen leren. Een indrukwekkende afsluiter van een bezoek aan een indrukwekkende stad.

Auschwitz, in de buurt van Krakau (c) Unsplash / Jean Carlo Emer

Tip van Cas

“Ben je in de lente of zomer in Krakau en wil je even afkoelen? Dan ligt er op zo’n 20 minuten fietsen van de stad een mooie, verborgen lagune: de ‘hidden lagoon’ Zakrzówek. Het water van deze lagoon is onwijs blauw, het wordt omringd door steile kalkrotsen en het is de perfecte plek om naartoe te gaan als het lekker weer is en je even niks wilt doen in de stad. De inwoners van Krakau zijn hier op mooie zomeravonden in groten getale te vinden.”

Vind de genoemde plekken hier:


Ben jij klaar voor een trip naar het mooie Krakau?

Fotocredits header: Unsplash / Lucas Albuquerque

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in