maandag, 26 september, 2022

8 wintersport termen die iedere wintersporter moet kennen

Je bent lekker aan het skiën en de sneeuw glinstert je tegemoet. Na een paar uur op de latten neem je plaats op het terras bij een gezellig berghutje. Je bestelt een heerlijk pannetje ‘Käsespätzle’ en een kopje warme chocomel en bent van het uitzicht aan het genieten. Hoor je opeens iemand achter je praten over een pannenkoekenlift?? Jij denkt misschien, waar heeft diegene het over? Daarom hier een lijstje met de 8 meest bekende wintersport termen.

Dit zijn de 8 wintersport termen die iedere wintersporter moet kennen

Pizzapunt

Het allereerste wat je leert als je begint met skiën is: de pizzapunt. De ‘pizzapunt’ is een basishouding van het skiën waarbij je je ski’s in een punt naar voren houdt in de vorm van een ‘V’, en je je knieën naar binnen drukt. Op deze manier kun je zelf je snelheid bepalen. Als skilerares is dit is het allereerste wat ik de kinderen leer als ze beginnen met skiën. Ze leren eerst remmen door middel van de pizzapunt en vervolgens leer ik ze bochtjes maken.

Pannenkoekenlift

Een ‘pannenkoekenlift’ is een sleeplift die je met een schotel omhoog trekt. Deze schotel wordt ook wel een pannenkoek genoemd, vandaar de naam van deze lift. Deze lift kom je het meest tegen op groene en blauwe pistes. Wil je goed gebruik maken van deze lift? Lees dan ook het artikel: 12 tips voor de beginnende wintersporter.

Wintersport termen: pannenkoekenlift
Pixabay/Annca

Goggleface

‘Goggle’ is een ander woord voor skibril. Een ‘goggleface’ kom je tegen in twee vormen. Je zegt dat iemand een goggleface heeft als hij zijn skibril net iets te strak op heeft gehad en daarom een afdruk op zijn gezicht heeft zitten. Of iemand die een lekker kleurtje heeft gekregen na een dagje skiën, alleen niet op de plek van de skibril. Hierdoor krijg je ook een goggleface. En eerlijk is eerlijk, dit is je vast wel eens overkomen.

Slapen in een iglo? Dit is één van de ervaringen die je kan meemaken in Trentino. Lees meer tips over wintersport in Trentino in Italië.

Poeder

Bij de ervaren wintersporters zijn ‘poederpistes’ zeer populair. Met ‘poeder’ bedoelen we verse sneeuw op pistes die nog niet geprepareerd zijn. Hieronder zie je een filmpje dat ik zelf gemaakt heb. ’s Nachts was er 40 centimeter sneeuw gevallen en daarom was ik ’s ochtends als een van de eerste op de piste om direct een stuk off-piste te gaan skiën. Heerlijk tot m’n knieën in de poedersneeuw, spierpijn gegarandeerd!

Banaan

”Daar gaat weer een banaan!’’ Dit is een wintersport term die iedere wintersporter waarschijnlijk wel eens voorbij heeft horen komen. Met een banaan wordt een brancard bedoeld. Als je gewond bent en niet meer verder kunt skiën, word je met ‘de banaan’ naar het dal gebracht. Wil je weten hoe dit werkt? Bekijk dan: snowplanners.com

Buckelpistes

‘Buckles’ zijn hopen sneeuw die aan het einde van de dag op drukke pistes ontstaan doordat iedereen met bochtjes naar beneden skiet. Door het maken van bochten schuif je automatisch sneeuw aan de kant. Een ‘buckelpiste’ is dus een piste die vol zit met hopen/heuvels sneeuw. Ik moet je bekennen, het is best lastig om hier zonder vallen vanaf te komen. Zeker rode of zwarte buckelpistes zijn voor vele een enorme uitdaging.

Wintersport termen: buckelpistes
Unsplash/Brandley King

Lees ook: de winter in Bad Kleinkirchheim, deze plaats ken je van het tv-programma B&B Vol Liefde.

Prikken

Als wintersporter heb ik zelf echt een hekel aan ‘prikken’. Prikken doe je wanneer je niet genoeg vaart hebt gemaakt en je jezelf met je skistokken vooruit moet duwen. Dit afzetten met je stokken noemen we prikken. Zorg er dus voor dat je op een vlak stuk alvast genoeg vaart maakt, anders wordt het gegarandeerd weer prikken…

Hals- und Beinbruch

Dit is een uitspraak die bedoeld is om mensen die voor een uitdaging staan geluk en sterkte te wensen. Veel wintersporters geven elkaar deze wens mee voordat ze op vakantie gaan of boven aan een uitdagende afdaling staan. Want helaas komt het toch nog regelmatig voor dat toeristen thuiskomen met een gebroken arm of sleutelbeen…

Dit waren de 8 wintersport termen die iedere wintersporter moet kennen. Viel spaβ!

  • Zin in nog meer wintersportinformatie? Als je met de auto richting de Oostenrijkse alpen gaat kun je deze checklist vast heel goed gebruiken.
  • Hulp nodig bij het inpakken: ik heb de ultieme wintersport paklijst speciaal voor jou samengesteld, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.
  • Nog niet zo bekend met wintersporten? Kijk dan naar de 12 tips voor de beginnende wintersporter.
  • Of laat het water je in de mond lopen bij de 10 populaire Oostenrijkse wintersportgerechten.

Handig voor je reis:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een leuk hotel of appartement
3. Boek een taxi vanaf je huisadres naar het vliegveld van vertrek

Sterre
Hey Reisfans, Ik ben Sterre. Een skilerares, verliefd op het magische wintersportparadijs Oostenrijk, maar ik vlieg ook graag de grens over naar Amerika. Ik ben een bezige bij, ik kook graag, reis, shop én sport. Als je mij zoekt, dan zit ik of met mijn billen in warm zand of met mijn camera in een grote, levendige stad! Veel plezier op Triptalk. Hopelijk vind je alle reisinspiratie die je zoekt.
reacties

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per 3 weken.