TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Steden in Noord-Engeland

Vijf stedelijke parels in Noord-Engeland

Newcastle, Leeds, Liverpool, Manchester en Hull. Vijf steden in Noord-Engeland. Geliefd en gevreesd als rauwe industrie- en havensteden, maar ook als kraamkamer van ’s werelds bekendste artiesten. Fotograaf Ruben Drenth ging op een Magical Mystery Tour, de Noordzee over en boemelde kriskras door Yorkshire. Van kunstgalerij naar voetbaltempel. Langs pubs, pudding en Penny Lane.

Magazines cover inclusief nummer 17


Dit artikel verscheen eerder in TripTalk magazine

TripTalk magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Neem nu een abonnement op ons reismagazine en profiteer van 1 GRATIS NUMMER!

Deze 5 steden in Noord-Engeland zijn een bezoekje waard

Newcastle – Flaneren in vislucht

Newcastle is als een oester: lelijk van buiten, parel van binnen. De ferry vanuit IJmuiden spuugt me ’s ochtends uit aan de monding van de rivier de Tyne. Een shuttlebus rijdt me langs roestige olievaten en zeecontainers tien kilometer stroomopwaarts naar het centrum van Newcastle.

Centrum van Newcastle

De metamorfose is compleet: op de Quayside (rivierboulevard) is een vlooienmarkt neergestreken. Straatmuzikanten, kraampjes met vintage kleding en viskotten met tandeloze venters worden omgeven door statige pakhuizen en fonkelende nieuwbouw.

Vlooienmarkt in Newcastle

Onbetwiste publiekslieveling is de Millennium Bridge, die eruitziet als een gigantische haaienkaak en kantelt om zijn as om schepen door te laten.

Millennium Bridge in Newcastle

Lees over nog andere steden in Engeland.

Via Dean Street loopt het steil omhoog onder het kolossale spoorviaduct door naar Grainger Town. Een levendige wijk met een Victoriaanse statuur met onder meer het Grey’s Monument, Royal Theatre en een keur aan hartverwarmende pubs. Twee pinten en een korte wandeling later stap ik op de trein bij het fraaie Newcastle Central Station. 

Man in New Castle

Leeds – Queer en Victoriaans

Leeds is een stad van contrasten en een broeinest van culturele diversiteit en creativiteit. Deze stad ademt industrie, met zijn bloeiende textiel- en mijnbouwindustrie in het verleden.

Leeds in Noord-Engeland

Maar Leeds is ook een paradijs voor winkelliefhebbers, met moderne winkelcentra, talloze boetieks en de County Arcade, een weelderige Victoriaanse winkelpassage.

Mall in Leeds

Of wat dacht je van een bezoek aan Cornwall?

De 16-jarige Aiden zit voor de ingang van de Queens Court pub en wacht op een aantal vrienden. “Niet om te drinken hoor!” Er komt een gitaar tevoorschijn. “Everyone is really friendly and you can just play your own thing. It starts at seven!”

Barretje in Leeds

Dat geeft mij mooi de tijd om door de wijk The Calls te struinen, ingeklemd tussen het station en de rivier de Aire. Overdag een plek om rustig aan de waterkant te zitten, het af en aangaan van boten aan te gapen. s ’Avonds en ’s nachts zijn de dragqueens hier de baas.

Op het terras in Leeds

Never a dull moment in Leeds! En wat gaat de tijd snel. Uit de Queens Court klinkt al muziek en ik kijk naar binnen. Tussen een kier van een overvolle kroeg staat Aiden. Achter de microfoon, een flinke teug van zijn pint nemend: “If paradise is half as nice…!”

Liverpool – Beatlemania

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr begonnen hun opmerkelijke reis in Liverpool. Fans van over de hele wereld reizen naar deze stad aan de Mersey om de iconische locaties te bezoeken die verband houden met de band, zoals The Cavern Club, Penny Lane en Strawberry Fields.

The Cavern Club in Liverpool

The Beatles Story en het Beatles Museum bieden een diepgaand inzicht in het leven en de muziek van de Fab Four en is een bedevaartsoord voor Beatles-fans. 

The Beatles standbeeld in Liverpool

Natuurlijk ook niet te missen: een stedentrip naar Londen.

De inwoners van Liverpool, ook wel Scousers genoemd, staan bekend om hun warmte, vriendelijkheid en gevoel voor humor. Zoals wel vaker bij havensteden heeft de stad een ruw karakter, maar is zelden onvriendelijk.

Locals in een bar in Liverpool

De oude dokken, zoals Albert Dock, zijn omgetoverd tot bruisende centra van cultuur en entertainment. Hier vind je talloze restaurants, bars, winkels, galerijen en musea, allemaal genesteld tussen prachtige gerestaureerde pakhuizen.

Museum in Liverpool


Op naar het treinstation. Met als volgende stop…

Machester – Van mijnbouw naar maatpak

Manchester geldt als een van de bakermatten van de industriële revolutie en heeft Londense trekjes. Het is dan ook, op de hoofdstad na, het economisch kloppend hart van Groot-Brittannië. Het contrast na Liverpool kan bijna niet groter: druk telefonerende zakkenlui benend naar een volgende meeting of lunchafspraak.

Mooi geklede mannen in Manchester

Manchester is de stad van bands als The Smiths, Oasis en Joy Division. Maar toch ook van Old Trafford, Ten Hag en Aké. Zowel Manchester City als Manchester United gelden nog steeds als twee van de meest vooraanstaande voetbalclubs ter wereld. 

Centrum van Manchester

Ten zuidwesten van het centrum ligt het Bridgewater Canal. Dit kanaal, dat dateert uit 1761, is het oudste nog in gebruik zijnde industriële kanaal ter wereld. Het werd oorspronkelijk aangelegd om kolen te vervoeren van de mijnen in Worsley naar de groeiende stad Manchester.

Bruggen in Manchester

Vandaag de dag biedt het kanaal een idyllische omgeving om te wandelen, fietsen of neer te strijken op het terras van The Wharf. Niet ver van het treinstation voor mijn laatste stad in deze reeks. 

The Wharf terras in Manchester

Wist je dat je heel goed kan wandelen in Engeland?Hull – Klein maar fijn

De ferry vaart mij uiterst comfortabel vanuit Hull naar Rotterdam. Maar niet voordat ik een bezoek heb gebracht aan het prachtige interieur van de Holy Trinity Church, The Deep (een aquarium en maritiem museum) en heb gestruind door de fraaie klinkerstraten van Old Town. Hull is klein maar fijn.

Plein in Hull

Bezoek deze steden tijdens een stedentrip met de trein.

De stad, die volmondig Kingston Upon Hull heet, heeft de laatste jaren een grote transformatie ondergaan. Dit is goed te zien in het havengebied rond Fruit Market en Humber Street. Tegenwoordig een hub voor creatievelingen met veel barretjes, cafés, kunstgalerijen en vintage kledingwinkels.

Havengebied van Hull

Begeleid door meeuwengetetter en het geschal van de scheepshoorn verlaat de ferry de haven. Op naar nog de volgende mooie havenstad.

Ferry van Hull

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Zou jij deze steden in Noord-Engeland willen bezoeken?

Beeld en tekst: Ruben Drenth

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven