TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
eten in suriname

Dit wil je eten in Suriname

Ja, ja, we weten het: bij de Surinaamse keuken denken de meeste Nederlanders vooral aan heerlijke roti. Hoe lekker die ook is, de Surinaamse keuken kent nog veel meer fijne gerechten die je absoluut eens zou moeten proeven. Gerechten zoals je oma die zou maken, uit een heerlijke volkskeuken, perfect om te delen met vrienden en familie. Deze gerechten moet je zeker eten in Suriname:

Te veel lekkers, we zouden alles wel willen eten in Suriname.

Het kan bijna niet anders in een land met een bevolking uit alle hoeken van de wereld: de Surinaamse keuken staat bol van de invloeden. Indonesië, India, China, Nederland… Er zijn meer dan genoeg landen die een bijdrage hebben geleverd aan de gerechten die je in Suriname vindt, maar gelukkig hebben de Surinamers aan elke invloed een eigen draai gegeven. Omnomnom.  

Rijstgerechten

Eén ding weet je vrijwel zeker als je aan tafel gaat in Suriname: je krijgt rijst te eten. Rijst is de basis van bijna alle gerechten en in combinatie met zoutvlees, kip of vis en een heleboel kruiden worden de lekkerste maaltijden gemaakt. Dat bewijst hét nationale gerecht van Suriname: de BB&R, oftewel bruine bonen en rijst. Met dank aan een flinke dosis kruiden is dit een heerlijk gerecht. Geen fan van bruine bonen, maar wel van rijst? Probeer dan eens Surinaamse bami (die vreemd genoeg bestaat uit spaghetti met kip, groenten of een omelet) of moksi-alesi (zwarte bonen, rijst, tomaten en kokosmelk).  

eten in suriname

Pinda’s en hete pepers

Wie Surinaams eten zegt, zegt pinda’s. Probeer vooral eens een kommetje pindasoep, een authentiek Surinaams gerecht, gemaakt van pindakaas en bouillon. Gooi er wat extra kip, vis, fufu en groenten in om de soep te vullen en voilà. Vraag je je af waarom veel Surinaamse gerechten met pindasaus komen? Dat is omdat dit sausje de pittigheid van de favoriete peper van veel Surinamers, de Madame Jeanette, tegengaat. Ook zuurgoed en gebakken banaan, twee andere bijgerechten die je vaak tegenkomt in Suriname, helpen goed als je mond in brand lijkt te staan. 

Dit is waarom je naar Suriname wilt gaan.

Grazing

‘Als de maag vol is, is het hart gelukkig’. Dit Surinaamse gezegde legt precies uit hoe Surinamers over eten denken. Op een Surinaamse tafel zul je niet snel voorgerechten of toetjes vinden, maar dit maken de Surinamers meer dan goed met hun tussendoortjes of met het ‘tweede ontbijt’. Naast het ‘gewone’ ontbijt, dat wordt gegeten voordat de werkdag begint, wordt namelijk een tweede ontbijt gegeten. Dit bestaat meestal uit een broodje of gebakje en frisdrank. Los van dit tweede ontbijt doen de Surinamers ook aan ‘grazing’, wat niks anders is dan flink snacken. Lekkere Surinaamse snacks zijn bakbanen met pindasaus of teloh: frietjes van cassave. 


Wat zou jij willen eten in Suriname?

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven