TripTalk logo mobiel wit
plitivice kroatie

Ga op reis naar het avontuurlijke Kroatië

Canyonen door een ijskoude rivier, fietsen langs smaragdgroene meren of zwemmen in een waterval middenin een stad. De regio Lika-Karlovac in Kroatië is een paradijs voor avonturiers, maar ook voor iedereen die op zoek is naar ongerepte natuur, knusse stadscentra en sfeervolle dorpen. Ga met ons mee op reis naar het avontuurlijke Kroatië.

Dit is er te beleven in het avontuurlijke Kroatië.

“Zie je die afdrukken op de oever? Die zijn van een bruine beer die hier de rivier is overgestoken.” Ik kijk naar de omgewroete aarde waar gids en local Mario naar wijst. Juist ja, beren. Die leven hier, op de steile heuvels aan beide kanten van de Mreznica-rivier. Net als wolven en lynxen. “Wist je dat een bruine beer 50 kilometer per uur kan rennen?”, vraagt Mario. “No way dus dat je die kunt ontvluchten als je er hier in de canyon een tegenkomt.”

Klimmen en klauteren

Laat me je gelijk geruststellen (zoals Mario dat lachend doet bij het zien van mijn ongeruste blik op de oever): de kans dat je daadwerkelijk een beer tegenkomt tijdens een kanotocht over de Mreznica is klein, zeker als je met meerdere mensen op pad bent en een praatgrage gids meeneemt. En die gids, die is wel nodig. De Mreznica, die vanaf de plaats Karlovac naar het zuiden stroomt, is perfect voor avonturiers, maar je moet wel weten hoe je ‘m moet aanpakken. We varen in opblaasbare kano’s over het smaragdgroene water, dat zo helder is dat we waterschildpadden en vissen van meters afstand kunnen zien wegschieten.

het avontuurlijke Kroatië

Om de zoveel meter klinkt het geraas van een waterval, waar we – afhankelijk van de hoogte – zittend in onze kano’s vanaf schieten of zelf vanaf springen, meters naar beneden het frisse water in. Hier en daar is het flink klimmen en klauteren, over met prachtig groen mos begroeide rotsen, kano in, kano uit. Maar ach, dat is gezond, zeg ik maar tegen mezelf. Helemaal ongeschonden komt geen van mijn canyoning-genoten er vanaf (blauwe plekken en schaafwonden lijken meer regel dan uitzondering), maar canyonen in de Mreznica is een heerlijke manier om af te koelen op een hete Kroatische zomerdag.

Genoeg van het avontuurlijke Kroatië?: kom tot rust met wellness in Kroatië.

Kleine tip voor wie de rivier in het voor- of najaar wil trotseren: vraag je kanoverhuurbedrijf om een wetsuit. Hoe dieper je de canyon in trekt, hoe kouder het water wordt. Ik heb alleen een reddingsvest gekregen, dus ik stuur mijn kano zo vaak mogelijk richting een zonnig plekje, waar ik tijdens het opwarmen geniet van al het groen in de omgeving en het geruis van het water verderop. Want indrukwekkend mooi, dat is het zeker.

natuur in Kroatië

Karlovac In

De Mreznica Canyon ligt in de regio Lika-Karlovac, dat los van de bekende Plitvicemeren een redelijk onontdekt stukje Kroatië is. Authentiek en rustig, waar locals nog het straatbeeld bepalen. Sterker nog, in de stad Karlovac komen we geen andere toeristen tegen. Zelfs niet op het jaarlijkse Karlovac Beer Festival (ook wel bekend als Dani Piva, dat ‘Dagen van Bier’ betekent), waar zo’n beetje alle 50 duizend inwoners van de stad samen lijken te zijn gekomen. Het historische centrum van Karlovac, een vestingstad van meer dan 400 jaar oud, is gebouwd in de vorm van een ster. Ooit beschermden diepe grachten de inwoners tegen invallen van de Ottomanen, vandaag de dag zijn de grachten dicht gegooid en vormen ze een park, waar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat inwoners te vinden zijn.

mensen op een terras

Door het park loopt een promenade, waaraan restaurantjes en barretjes te vinden zijn. Dat Kroaten gek zijn op vlees, blijkt wel uit de menukaarten die vol staan met BBQ-gerechten en varken aan het spit. Mario gidst ons weg bij de restaurants en rijdt naar Bistro Kastel, op een heuvel net buiten de stad. Dit oude kasteel heeft een gezellige binnenplaats, waarop je je even Italië waant.

Of wat dacht je van een vakantie in Slovenië?

De gerechten die er worden geserveerd zijn simpel, maar lekker (probeer vooral de fritule, een soort oliebolletjes die als voorgerecht worden gegeten), en er staan zowaar vegetarische en veganistische opties op de kaart. Tip: beklim na het eten de kasteeltoren voor een mooi uitzicht over de groene omgeving van Karlovac. Hoewel het oude centrum het hart van Karlovac vormt, zijn de meeste inwoners op mooie dagen te vinden bij de rivier Korana. Net buiten het centrum bevindt zich namelijk een kleine waterval, waar tientallen locals vanaf glijden en omheen zwemmen. Een fijne plek om met een drankje de zon onder te zien gaan.

Lees hier meer over al het lekkere eten in Kroatië.

Plitvice in het klein

“We willen niet meer worden herinnerd aan de oorlog”, verzucht Mario. We zijn op weg van Karlovac naar Rastoke, een tocht van zo’n drie kwartier, en rijden langs het Homeland War Museum. Over zijn tijd bij het Kroatische leger, waarvoor hij 5 jaar lang vocht in de Joegoslavische oorlogen, wil Mario dan ook niet teveel uitweiden. “Het is inmiddels 20 jaar geleden. Wat ik nu, net als alle Kroaten wil, is het land verder opbouwen en aan reizigers laten zien dat het hier niet alleen veilig, maar ook nog eens heel mooi is.” Aan dat laatste is geen woord gelogen. Kroatië is ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland, maar er wonen nog geen 5 miljoen mensen. Dat betekent dat grote delen van het land bestaan uit natuur. Zeker in Lika-Karlovac is die natuur nog behoorlijk ongerept. Tussen Karlovac en Rastoke passeren we groene, glooiende heuvels, kijken we uit op wilde grasvelden en rijden we langs helderblauwe rivieren.

Natuur in Kroatië

Mario vertelt ondertussen honderduit over het piepkleine Rastoke, dat ook wel Plitvice in het klein wordt genoemd en waar welgeteld 50 mensen wonen. De watervallen van het dorp klateren tussen de huizen van donkerbruin hout door en er is een oude watermolen die je voor een paar Kroatische Kuna kunt bekijken. Via een kruipdoor-sluipdoor paadje kun je dichter bij de watervallen komen en er is een klein hotel voor de mensen die hier willen overnachten.

Deze bezienswaardigheden in Kroatië wil je niet missen.

Mario leidt ons naar Restaurant Petro Rastoke, waar Petro zelf ons vrolijk ontvangt en zijn verse forel met geroosterde aardappels klaarmaakt. En omdat dit Kroatië is, krijgen we ook gelijk een glas rakia, de Kroatische versie van cognac, onder onze neus geschoven. Tip voor iedereen die niet van ál te sterke drank houdt: bestel de kersenrakia, die is een stuk minder heftig dan de versie met walnoten.

mooie natuur kroatie

Lees hier nog meer tips voor een vakantie naar Kroatië.

Blauw, blauwer, blauwst

Vanaf Rastoke is het nog ongeveer een half uur rijden naar Nationaal Park Plitvicemeren. Oké, dit sprookjesachtige park is dankzij de 16 smaragdgroene meren en 90 indrukwekkende watervallen bepaald niet onbekend gebleven. Het park is zelfs zo populair, dat er vorig jaar 18 duizend mensen per dag naar binnen gingen. Dat was a.) niet fijn voor de bezoekers en b.) niet fijn voor de natuur, dus werd besloten dat er voortaan nog maar 750 bezoekers per uur het park in mogen. Het is (zeker in het hoogseizoen) slim om een toegangskaartje voor Nationaal Park Plitvicemeren tenminste 2 dagen van tevoren te kopen, omdat de kans bestaat dat je er anders niet in kunt. Hoewel het er nog steeds niet rustig is, verdient Plitvice toch een plekje op je bucketlist.

plitvicemeren in Kroatië

Om elke hoek schuilt een prachtige waterval en het water is zo blauw dat je bijna niet gelooft dat er geen special effects op zijn losgelaten. Maar nee, het enige special effect hier is calciumcarbonaat uit de kalksteenrotsen, dat het water de bizar blauwe kleur geeft. En over die kleur zul je je blijven verbazen. Een dag is niet genoeg om alle meren te bekijken, maar wel om een flinke wandeling te maken en daarna voor 50 Kuna per uur een roeibootje te huren en het water op te gaan. Wie zich liever láát varen, stapt op een van de kleine ferry’s die op verschillende plekken in rustig tempo over de meren glijden. Zwemmen is in het hele park verboden, dus je zwemkleding kan thuisblijven.

Het avontuurlijke Kroatië heeft ook veel leuke steden die een bezoekje waard zijn.

Stop na een ochtend wandelen voor een typisch Kroatische lunch (met lamsleversoep, om maar wat te noemen) in Licka Kuca, een sfeervolle lodge vlak bij de ingang van het Nationale Park. Heb je geen hele dag om het park te ontdekken? Dan kun je in zo’n vier uur de lagergelegen meren en watervallen ontdekken. Ook leuk is het om een e-mountainbike te huren en door de bergen rond het grote meer te fietsen. De ‘e’ van deze bike heb je zeker nodig, want het is flink steil en het wegdek is niet overal even goed. Dus hup, sportmodus aan en trappen maar.

plitvicemeren

Altijd avontuurlijk

Ik sleep de kano achter me aan door het ijskoude water en trek mijn zwemvest uit. We zijn bij het eindpunt van de kanotocht en er heeft zich niet één beer laten zien. Mario klopt me vrolijk op mijn schouder. “Zie, dat viel toch best mee?” Ik knik en kijk nog eens naar de kano. Of je Lika-Karlovac nu per kano, te voet, te fiets of al klimmend en klauterend ontdekt, er is genoeg te beleven in het avontuurlijke Kroatië.

Op zoek naar meer natuur? Bezoek een van deze natuurparken in Kroatië.
En wat denk je van een stedentrip naar Dubrovnik of Split?

Bezoek deze spots in het avontuurlijke Kroatië:


Dit vind je misschien ook leuk:

Klaar om op avontuur te gaan in Kroatië?

Fotocredits: Puck van Beurden

Deel dit blog ↓

Puck van Beurden
Puck van Beurden
Puck was de hoofdredacteur van ons TripTalk Magazine en gaat zelf regelmatig op reis naar bestemmingen en steden voor reportages in TripTalk magazine.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven