TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
dropen in trentino

Ontdek deze 6 bijzondere dorpen in Trentino

Verscholen in het prachtige berglandschap van Trentino liggen vele oude dorpjes met schattige straatjes, unieke verhalen en een onschatbare erfenis aan tradities. Maar liefst zes van deze dorpen in Trentino staan op de lijst van de Borghi più belli d’Italia, een vereniging van kleine Italiaanse steden en dorpen van historisch belang. De dorpjes hebben vele lokale tradities en overblijfselen van oude religies, gecombineerd met smalle kasseien steegjes en bijzondere landelijke architectuur.

Deze dorpen in Trentino zijn een bezoekje waard

Mezzano – een verrassing op iedere hoek

Aan de voet van de Pale di San Martino ligt Mezzano, een typisch dorpje in de Primierovallei met prachtige artistieke houten architectuur en uitzicht op de Dolomieten. Vandaag de dag is het dorp een soort levendig openluchtmuseum waar bezoekers op elke hoek meer leren over het leven in de Alpen.

Mezzano een van de dorpen in Trentino

Je kunt hier verschillende themaroutes wandelen, zoals Cataste & Canzei; een beroemd pad met een permanente tentoonstelling van artistiek gestapelde houtpalen die alle interessante plekken van het dorp aandoet. Met een verrassing op iedere hoek is dit dorp zeker een bezoekje waard.

Dit mooie land heeft genoeg mooie plekken om te ontdekken. Lees hier al onze tips voor Italië.
We 15 tips voor je voor een vakantie naar Umbrië.

Vigo di Fassa

Het bergdorpje Vigo di Fassa ligt midden in de Dolomieten en heeft dankzij zijn hoge en zonnige positie een prachtig uitzicht over de hele vallei. Ondanks dat het dorp in 1921 bijna is verwoest door een brand, heeft het zijn typische landelijke aspect behouden, dat met name in het nabijgelegen Tamion te zien is.

Een hotspot voor bezoekers is het Ladin Museum, dat een belangrijke rol speelt in het behoud van de unieke Ladinische traditie en de verspreiding ervan. Met een moderne kabelbaan kun je direct vanuit de stad de Ciampedie vallei (2.000 m) bereiken, waar je aankomt op een spectaculair natuurlijk terras en de Dolomieten kunt bewonderen.

Vigo di Fassa
(c) Roberto Bragotto

Overnachten in Trentino doe je hier, of kies ervoor om te overnachten op wijngaarden in Trentino.

Canale di Tenno

Het middeleeuwse dorp Canale di Tenno, op slechts enkele kilometers van het Gardameer, is een doolhof van huizen die met elkaar verbonden zijn door portieken met karakteristieke stenen bogen en smalle met oude keien geplaveide steegjes. Op veel van deze plekken zijn nu ambachtelijke werkplaatsen en typische buurtwinkels te vinden.

Canale di Tenno een van de dorpen in Trentino
(c) Tommaso Prugnola

Een waar juweel van het district Tenno, vlakbij het dorp Canale, is Lake Tenno. Dit meer staat bekend om de kleur van het water, dat – afhankelijk van het seizoen, het waterpeil en weersomstandigheden – varieert van turkooisblauw tot smaragdgroen.

Canale di Tenno
(c) Tommaso Prugnola

Sla ook deze restaurants in Trentino niet over!

San Lorenzo

Aan de voet van de Brenta Dolomieten en vlakbij het Molvenomeer ligt San Lorenzo – Dorsino. Dit plattelandsdorp is ontstaan uit de fusie van zeven kleinere dorpjes. Hier is nog steeds de zeldzame landelijke architectuur te zien, met unieke architectonische elementen zoals de “pont“, een helling die toegang geeft tot de hooischuren in het bovenste gedeelte van de huizen. Net buiten het dorp leiden verschillende routes naar het natuurpark Parco naturale Adamello-Brenta. 

San Lorenzo in Banale
(c) Luciano Gaudenzio

Meer zien van Italie? Volg deze routes door Genua en ontdek de stad aan het water.

Rango

Op enkele kilometers van de Terme di Comano domineert Rango rustig het Bleggio-plateau. In het hart van het dorp zijn bogen, kelders, entreehallen, fonteinen en stenen muren, geplaveide straten en oude woningen te bewonderen die het plattelandsleven in Trentino in het verleden een gezicht geven.

Rango la piazza, een van de dorpen in Trentino

Een korte wandeling brengt je naar het nabijgelegen dorpje Balbido, één van de “geschilderde dorpen” van Trentino. De gevels van verschillende huizen zijn voorzien van fresco’s met grote muurschilderingen, geschilderd door Italiaanse en internationale kunstenaars, die het boerenleven uitbeelden. 

Misschien is dit ook iets voor jou: een roadtrip door de Italiaanse streek Calabrië. Of een stedentrip naar Milaan.

Bondone

Het dorp Bondone, dat vlakbij het Idro-meer ligt, was oorspronkelijk een dorp van houtskoolmakers. De smalle middeleeuwse geplaveide straatjes met steile trappen, die zich tussen de huizen door slingeren, en de met mos bedekte droge muren brengen ons terug naar de tijd dat de houtskoolbranders en hun gezinnen hier slechts vier maanden per jaar woonden. Want aan het begin van de lente verhuisden ze naar de nabijgelegen valleien om houtskool uit hout te produceren.

Bondone Castel San Giovanni
(c) Costantino Briani

Tot de late herfst was het dorp dus leeg, ondergedompeld in stilte. Bijzonder zijn de parochiekerk “della Natività” en het nabijgelegen Castel San Giovanni, een oude burcht van de graven Lodron uit de twaalfde eeuw, gelegen op een rotsachtige uitloper met uitzicht op het Idro-meer. 

Zie hier hoe mooi de natuur in Trentino is tijdens de winter:

Hier liggen de dorpen in Trentino:


Dit vind je misschien ook leuk:

Naar welke dorpen in Trentino zou jij willen gaan?

Tekst en afbeeldingen via Visittrentino.info

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven