woensdag, 21 april, 2021

5x een goedkoop dagje in Reykjavik doe je zo

Bijna iedereen die IJsland bezoekt, komt in de hoofdstad Reykjavik. Of het nou is aan het begin of het einde van een rondreis, of als tussenstop op een trans-Atlantische vlucht. Het is er zo bijzonder (én vergeleken met Nederland best duur). Toch is er ook genoeg te doen als je iets minder hebt te besteden. Daarom vijf leuke dingen voor een goedkoop dagje Reykjavik.

Dit zijn dé tips voor een goedkoop dagje Reykjavik

Bezoek de Hallgrimskirkja

De Hallgrimskirkja is met 74 meter de hoogste kerk van IJsland en staat middenin het centrum van Reykjavik. Het is niet al te vergezocht om de Hallgrimskirkja de Sagrada Familia van IJsland te noemen, aangezien de bouw in de twintigste eeuw begon en maar liefst 41 jaar duurde. In 1986 was de kerk klaar. De Hallgrimskirkja is vooral de moeite waard om te bezoeken vanwege het uitzichtpunt in de toren. Van daaruit kun je de hele stad en de nabije omgeving overzien. Traplopen hoeft gelukkig niet, want er gaat gewoon een lift naar de top. Toegang tot de kerk is gratis, een bezoek aan het uitzichtpunt kost 1000 IJslandse kronen (8 euro).

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Emily Monteith (@e.l.monteith) op

Struin rond op de Laugavegur

De Laugavegur is de langste en populairste winkelstraat van IJsland en ligt middenin Reyjkavik. Je hebt er naast de vele kledingwinkels en souvenirshops, ook boekhandels (waar ze Engelstalige boeken verkopen) en interieurzaken. Het leuke is dat je hier weinig grote ketens hebt, zoals in iedere Nederlandse winkelstraat, maar juist veel kleine zaakjes die je nergens anders ziet. Bovendien is het er nooit superdruk. Nu kun je je afvragen: waarom zou ik hier spullen kopen als IJsland zo duur is? Het antwoord daarop is: dat hoeft niet. Alleen het rondstruinen en inspiratie opdoen op de Laugavegur is namelijk heerlijk.

Let op: het is verplicht om naakt te douchen voorafgaand aan het zwemmen en dat wordt ook gecontroleerd. Dat is in IJsland normaal, maar is voor Nederlanders misschien even wennen…

Ontspan in Laugardalslaug

Wie aan IJsland denkt, denkt al gauw aan de Blue Lagoon, het beroemde warmwaterbad tussen de bergen. Een bezoek daaraan is echter duur, bovendien ligt de Blue Lagoon ver van Reykjavik vandaan. Gelukkig zijn de openbare zwembaden in de IJslandse hoofdstad een goed alternatief. De grootste en populairste daarvan heet Laugardalslaug en ligt op een half uurtje lopen van het stadscentrum. Alle baden van Laugardalslaug liggen in de buitenlucht, maar vanwege de hoge temperatuur van het geothermisch verwarmde water is het er ook in de winter goed uit te houden. Voor de jonge bezoekers zijn er glijbanen en een kinderbad, terwijl volwassenen kunnen ontspannen in de hottubs. De entreeprijs is 980 kronen (zo’n 8 euro). Let op: het is verplicht om naakt te douchen voorafgaand aan het zwemmen en dat wordt ook gecontroleerd. Dat is in IJsland normaal, maar is voor Nederlanders misschien even wennen.

Eet een hotdog bij Baejarins Beztu Pylsur

In de restaurants van Reykjavik kun je ongelooflijk goed eten, maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor. Zelfs een hamburger kost omgerekend al gauw zo’n 20 euro. Wie geen zin heeft om zoveel te betalen, kan terecht voor een broodje worst bij Baejarins Beztu Pylsur. Het is hier bijna altijd druk, want de hotdogs zijn een begrip in IJsland. Toch word je er binnen een paar minuten geholpen. Op de lekkere hotdogs worden standaard uitjes en drie verschillende sauzen gedaan (zoete bruine mosterd, ketchup en remoulade). Je kunt vragen of ze die weglaten, maar dat zou zonde zijn, want de sauzen maken de hotdogs juist zo speciaal. De broodjes kosten 3,75 per stuk en de meeste mensen zullen na twee of drie wel vol zitten. Baejarins Beztu Pylsur is gevestigd in een heel klein gebouwtje midden in het centrum van Reykjavik, en ligt vlakbij de meeste hotels.

Bekijk het Noorderlicht

De hiervoor genoemde activiteiten kun je het hele jaar door doen, maar om het noorderlicht te zien kun je het beste in het najaar of in de winter naar IJsland gaan. Ook dan moet je een beetje geluk hebben: zelfs op een heldere nacht zal je het noorderlicht niet altijd zien. Maar als je geluk hebt, dan word je getrakteerd op een prachtig schouwspel. En het is nog gratis ook. Tip: zoek voor het beste uitzicht een wat donkerder plekje op in Reykjavik, zoals een park.

Heb jij nog tips voor een goedkoop dagje Reykjavik?

Hier vind je de plekken in Reykjavik:

Ps: we hebben nog meer leuke lijstjes met tips voor IJsland:

Avatar
Renée Hoes
Hola chicos y chicas, ik ben Renée en ik schrijf voor TripTalk. Benieuwd van welke bestemmingen mijn hartje sneller gaat kloppen? Bestemmingen waar de zon hoog aan de hemel staat, de tijd net even iets langzamer gaat en een cultuurshock niet te vermijden valt. Veel leesplezier.

Comments

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.