Gambia barst van de lekkernijen waar je spontaan van begint te watertanden. Zo raakten wij verliefd op de Domoda (rijst met pindasaus) en pancakes (oliebollen, maar dan lekkerder). Nieuwsgierig naar meer? Wij verzamelden het eten in Gambia om te proberen tijdens je vakantie.

Dit eten in Gambia wil je écht proeven

Je zou haast al naar Gambia moeten gaan voor al het lekkere eten dat daar te vinden is. Het land zelf is ook indrukwekkend, maar vergeet ook zeker niet om al het eten te proberen.

Yassa

Dit is de signature dish van de Gambiaanse stam Wolof. Het is een veel gegeten stoofpot in Gambia, met vis die wordt gebakken met heel veel knoflook, mosterd, verschillende kruiden en ui. Een ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de Gambiaanse keuken is Djumbo, de Nederlandse bouillonblokjes, maar dan met andere kruiden. Rijst krijg je on the side.

Domoda

Domoda – van de stam Madinka – is een rijstgerecht met als basisingrediënt pinda’s, tomaat, kip of rundvlees. Oftewel rijst met pindasaus, maar dan lekkerder dan wij hem kennen.

Eten in Gambia

Benachin

Dit gerecht is naast Yassa en Domoda heel erg populair in Gambia en wordt ook wel de one pot dish genoemd. Dit gerecht wordt namelijk gemaakt in één pan. De vis wordt als eerste in de pan gebakken en wordt verwijderd als hij klaar is. Vervolgens worden de uien, tomaat en tomaten- puree gebakken en worden er groenten, kruiden en water toegevoegd. Als alles heeft gekookt gaat het uit de pan en wordt de rijst in het overgebleven vocht gekookt. Geloof mij, dit is echt heel erg lekker.

Baobab

De baobab, ook wel de Apenbroodboom genoemd, is een enorme boom van ongeveer 20 meter hoog die zo’n 2.000 jaar oud kan worden. Hij speelt niet alleen een belangrijke rol in veel Afrikaanse mythen en legenden, hij is ook nog eens te eten. De bladeren en de vruchten dan natuurlijk. De vruchten zijn heel erg voedzaam en heel, heel erg zoet. Je kunt ze zo eten, maar ook in de vorm van baobab juice, baobab ijs en andere lekkernijen. Kinderen zijn dol op deze zoete snack.

Eten in Gambia

Wonjo

Van de hibiscusplant wordt ook een zoet drankje gemaakt, genaamd wonjo. Het lijkt op cranberrysap en wordt zowel warm als koud gedronken. Een heerlijke dorstlesser op een warme dag.

Pancakes

Bij de koffie, waar overigens aardig wat suikerklontjes in gaat, krijg je pancakes. En nee, dat zijn niet de pannenkoeken die wij kennen. Het zijn gefrituurde, knapperige balletjes met een fluffy binnenkant. Denk aan een oliebol. Gemaakt van melk, tarwebloem, kokospoeder en aardbei poeder voor een licht aardbeiensmaakje. Ze zijn nóg lekkerder met honing of mango-puree. Vraag bij de locals of je er eentje mag proeven, deze zijn veel verser, knapperiger en lekkerder dan die in je hotel.

Heb jij dit eten in Gambia al eens geproefd?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in