Vakantie Rockies Canada

Roots in de Rockies in Canada: Thuisbasis van beren en kampeerders

TripTalker Lotte van Zijl zit in het vliegtuig onderweg naar Calgary, Canada. Na een jaar daten is het hoog tijd om de roots van haar Canadese vriend te leren kennen. Dat daar ook het leven tussen mensen en beren bij komt kijken, had ze niet verwacht.

Reis mee naar de Rockies in Canada

Langzaam gaan de lichten aan. Het is zover, ik sta op het punt de roots van mijn Canadese vriend te leren kennen. In het land van de veelbelovende natuur, wilde dieren en vriendelijke mensen. De piloot roept het cabinepersoneel op om zich klaar te maken voor de landing. Het is september – hartje herfst – en het plan is om tien dagen met een mintgroene caravan rond te reizen door de Rocky Mountains. Een plek die bekend staat om zijn beschermde natuurparken, torenhoge bergen, gletsjermeren en kampeerplekken waarbij je even in het wild leeft. Je raadt het al: een geliefde vakantiebestemming voor actievelingen zoals hikers, skiërs en dus ook kampeerders.

Reis naar Canada

Even een opfrisser: de Rockies is een groot hooggebergte in het westen van Noord-Amerika. In totaal is dit gebied meer dan 3.000 kilometer lang. Het loopt van New Mexico door de Verenigde Staten, naar het noordelijkste puntje van British Columbia in Canada. 

Icefield Canada

Begin van het avontuur 

Op het vliegveld staat mijn vriend op mij te wachten. Met onze koffie to-go stappen we in zijn truck, een die bijna net zo groot is als mijn woonkamer in Nederland. We rijden over de stille wegen richting de Rockies. De eerste drie dagen verblijven we in Banff, een charmante bergstad met 9.656 inwoners. Hier wacht zijn familie ons op.

Banff in Canada

Na twee uur rijden stuitten we op onze eerste verblijfplaats: camping Tunnel Mountain Village. Met bomen zo hoog als de hoogste toren, eekhoorntjes die heen en weer rennen en het geluid van knisperend haardvuur. Na talloze omhelzingen en hoe was de reis-gesprekken, besluit ik me klaar te maken voor de eerste nacht. Het was een lange reis. 

Of lees hier over de zomer in Ottawa.

Wereld tussen mens en dier  

Met lichte spanning lig ik in bed. De realisatie dat ik hier tussen zwarte en grizzlyberen slaap, is begonnen. Dat het september is – de periode dat beren bijna aan hun winterslaap beginnen en dus actief zoeken naar eten – helpt ook niet mee. Ik kruip tegen mijn vriend aan en probeer de angst de baas te zijn. Hij wijst mij op onze berenspray. Oh ja, die was ik even vergeten. “Lot, de kans dat er een beer naar ons toekomt is echt heel klein, maar die spray moet altijd naast ons bed staan. Goed?” Door zijn lief bedoelde opmerking, doe ik deze nacht haast geen oog dicht, zelfs met een jetlag. Het idee dat er een beer in onze caravan kan komen, maakt mij op zijn zachtst gezegd nerveus. Dat hier beren leven wist ik. Maar wanneer je in Canada bent en in een afgelegen bos slaapt, komt het plotseling erg dichtbij.

Beren in Canada

Marshmallows onder een heldere sterrenhemel

De vogeltjes fluiten en onze buren steken het eerste kampvuur aan. Het is vroeg in de ochtend en de wind voelt koud op mijn gezicht. De uren gaan voorbij en plots schijnen er warme zonnestralen door de bladeren van de hoge bomen. Waar ik in Nederland omringd ben door stadsgeluiden en uitzichten op hoge gebouwen, hoor ik nu enkel het gekraak van bladeren, knetterende haardvuren en voetstappen van een enkeling die voorbij loopt.

Kampvuur tijdens het kamperen in Canada

Als ik om me heen kijk, zie ik bergtoppen die langzaam oplichten, bomen die bedekt zijn in rood-oranje-bruintinten en mensen die genieten van de rust en elkaar. Vandaag staat er een bezoek aan Moraine Lake en Lake Louise op de planning. Naast de buitengewone uitzichten, vind je hier ook kilometers aan wandelpaden en kun je er kanoën op turquoise meren. 

Lake Louise

Zittend voor het kampvuur en onder een heldere sterrenhemel, komen de marshmallows tevoorschijn. Neefjes en nichtjes bepalen welke oom de lekkerste maakt. Plots krijgt mijn zwager een melding op zijn telefoon: er is bij de ingang van de camping een zwarte beer gespot. Ik voel mijn hartslag omhoog gaan, terwijl de rest ongestoord verdergaat met het rijkelijk vloeien van de wijn en de ene anekdote na de andere op tafel gooit. Blijkbaar zijn Canadezen niet snel onder de indruk van deze harige, dodelijke dieren. Zelfs niet als ze ‘maar’ tientallen meters bij ons vandaan zijn. 

Benieuwd wat er te doen is in Jasper en Edmonton

Er wordt voorgesteld om met de auto te gaan kijken, maar dat aanbod sla ik lieflijk af. Die avond draai ik extra stevig aan het slot van onze caravan en dubbelcheck ik of er geen etensresten rondslingeren. De bruine beer in kwestie heeft zowel bij ons als bij de andere campinggasten geen problemen veroorzaakt. Wél een mini-hartverzakking bij de een en een gevoel van blijdschap bij de ander. 

Good to know

Zwarte en grizzlyberen leven in heel Canada. Het territorium van één beer kan oplopen tot maar liefst 8.000 vierkante kilometer. Dat maakt de kans om ze te zien een stuk kleiner. Wil je tijdens je reis naar Canada graag beren spotten? Volg dan de Icefields Parkway. Dit is de beroemdste weg door de Rockies.

Beren in Canada

Rust en levendigheid 

We nemen afscheid van de familie en vervolgen onze eigen route, richting British Columbia. Een regio gevuld met idyllische autoroutes, natuurlijke hotsprings en mijn vriend zijn favoriete plek: Windermere Wells. Een nog vrij onontdekte plek waar vissers rustig ronddwarrelen en jongeren van ruwe kliffen springen. De levendige dorpjes in dit gebied – zoals de hippiestad Nelson – met sfeervolle eettentjes en vintage marktjes, trokken ook onze aandacht. Bezoek in Nelson zeker het Mexicaanse restaurant Cantina Del Centro voor feestelijke taco’s en cocktails. 

Columbia Icefield

We rijden op avontuurlijke kronkelwegen, dwars door de natuur, richting camping Premier Lake. Tussen de hoge bomen door zie ik op grote borden waarschuwingen staan met de tekst: ‘Pas op! In deze omgeving zijn beren actief’. Vele uren en een zanderig pad van pak ‘m beet twintig minuten later, rijden we onze standplaats tegemoet. Midden in een bos en vlakbij helderblauw water. Inmiddels zijn mijn vriend en ik op elkaar ingespeeld en installeren we onze caravan alsof het niks is. 

Beren in Canada

Tijdens het inchecken wijst een lieve, vrouwelijke Canadees ons subtiel op het feit dat er eerder vandaag twee bruine beren in de omgeving zijn gespot. “Het is belangrijk dat jullie al het eten veilig opbergen”, vertelt ze. Ik kijk mijn vriend aan en schiet in de lach. Om te kunnen slapen op magische plekken als deze, moet ik de risico’s misschien maar accepteren. 

Lees meer over een vakantie naar British Columbia.

4X favoriete campingplekken

Van slapen in the middle of nowhere tot plekken op fietsafstand van een centrum vol koffietentjes, kledingwinkels en restaurants. Hier sliep Lotte:

1. Tunnel Mountain Village

Voor iedereen die niet kan kiezen: op deze plek slaap je midden in de natuur én dichtbij het centrum van Banff. Rijd met de fiets door het bos, naar een van de vele lunchspots. 

2. Premier Lake

Na een hobbelig zandpad van zo’n twintig minuten, stuit je op deze rustgevende camping. Als je geluk hebt, bemachtig je een plek aan het meer. Dat is nog eens fijn wakker worden. 

Deze 8x must visits in Canada mag je niet missen.

3. Kokanee Creek Provincial Park

Met romantische watervallen in je achtertuin en kilometers bossen aan weerskanten, is dit een heel bijzonder plekje. Het voelt hier alsof je helemaal alleen bent. 

4. Mount Fernie Provincial Park

Fan van mountainbiken, hiken en vissen? Stiekem zit je dan overal in Canada goed, maar in de omgeving van Fernie al helemaal. Dit is de ideale uitvalsbasis. 

5X (uitdagende) wandelroutes

Dat er in de bergen een overvloed aan wandelroutes te vinden zijn, zal je niet verbazen. De verre uitzichten en verstopte watervallen wel. Deze routes moeten op je lijstje.  

1. Lake Agnes Tea House 

Het gletsjermeer is omringd door heel veel verschillende wandelroutes. Het pad richting het charmante Lake Agnes Tea House schiet er met kop en schouder boven uit. Afstand: heen en terug zeven kilometer. Hoogteverschil: 400 meter. 

Lake Agnes Tea House

2. Sulphur Mountain Trail

Banff is aan de grond al bijzonder door de groene parken en kleine watervallen, maar vanuit de lucht nog een tikkeltje specialer. Tip: helemaal bovenaan vind je de Banff Gondola.  Afstand: heen en terug elf kilometer. Hoogteverschil: 655 meter. 

3. Cory Pass Trail

Een intensief pad langs weelderige bossen en grove rotsformaties. De spectaculaire uitzichten op de omliggende bergen maken de uitdaging meer dan waard. Afstand: heen en terug dertien kilometer. Hoogteverschil: 915 meter.

Ontdek deze wandelroutes in West-Canada.

4. Healy Pass

Dol op wilde bloemen? Dan kun je tijdens deze route je geluk niet op. Al helemaal in het bloeiseizoen van juli tot september. Geniet in die tijd van een kleurrijk landschap. Afstand: heen en terug 18.5 kilometer. Hoogteverschil: 700 meter. 

5. Skyline Trail

Deze route is voor de diehard hikers onder ons. Het is een meerdaagse trektocht over de verschillende bergtoppen. Wij beloven panoramische uitzichten over de Rockies. Afstand: heen en terug 44 kilometer. Hoogteverschil: 1350 meter.

7X op ontdekking in Banff

In de bergen vind je de charmante stad Banff. Van fine dining en typisch Canadese restaurants tot boetieks vol sportieve items en accommodaties midden in de natuur. 

Banff

1. Restaurant The Bison

Dat ze hier alleen met seizoensgebonden gerechten en lokale ingrediënten werken, belooft veel goeds. Het uitzicht op de bergen maakt dat je uren blijft tafelen. 

2. Park Distillery

Meer Canadees dan dit wordt het niet. Dat houdt in: schilderijen van beren, tv-schermen met sportwedstrijden, grote porties eten en kasten gevuld met allerlei soorten whisky’s.  

3. Banff Farmers Market

In de zomermaanden proef je hier iedere woensdag lokale producten, sla je verse ingrediënten in of scoor je handgemaakte items.

4. Rocky Mountain Soap Company 

Bij deze boutique vind je een bijzonder aandenken aan je reis: handgemaakte scrubs, bodycrèmes en moisturizers rechtstreeks uit de Rockies. 

Downtown Banff

5. Monod Sports

Of je de Rockies bezoekt om te hiken, kamperen, skiën, klimmen of allemaal: bij dit familiebedrijf scoor je alle sportieve items die je nodig hebt.

6. Storm Mountain Lodge

Slaap dicht bij het stadse leven van Banff, maar ook in de wilde natuur. Oftewel het beste van twee werelden. Laad hier even helemaal op voor de open haard, zónder internet.

7. Fairmont Banff Springs

Iets te vieren? Boek een kamer in dit historische hotel. Ook al heeft het meer weg van een kasteel. De spa, groene omgeving en service stellen niet teleur. Romantiek ten top!

Fairmont Banff Springs

3X roadtrippen door de Rockies 

De Rockies staan vaak op het verlanglijstje van menig roadtripper. Deze drie routes zijn groot favoriet. Check de remmen van de auto regelmatig, houd de weersomstandigheden in de gaten en bereid je voor op overstekende dieren. 

Wildlife in Canada

1. Icefields Parkway

Deze route wordt gekenmerkt door een van de mooiste wegen ter wereld. En dat is niet zonder reden. Tijdens het rijden van Banff naar Jasper, rijd je 230 kilometer langs gletsjers, turquoise meren, watervallen en bergen. Een aantal hoogtepunten zijn Lake Louise, Columbia Icefield en de Athabasca Falls. Reistijd: drie tot vier uur. 

Athabasca Falls

2. Bow Valley Parkway 

Een autoroute waarbij het lijkt alsof je door een schilderij rijdt. De reis begint in Banff en eindigt bij Lake Louise. Onderweg stop je voor het maken van een wandeling (lees: je hebt de keuze uit tientallen routes) of voor de adembenemende uitzichten bij de Johnston Canyon, Morant’s Curve of Vermilion Lakes. En dat allemaal in 48 kilometer. Reistijd: 1 uur. 

3. Kananaskis Trail  

Iets minder bekend, maar zeker het bezoeken waard: de route door hartje Kananaskis Country. Met als startpunt Highway 1 naar Kananaskis Village en verder naar Highwood Pass. Heen en terug doe je hier honderdvijftig kilometer over. Wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers halen hun hart op bij de Barrier Lake en de Elbow Lake. Reistijd: twee tot drie uur. 

Elbow Lake

Goed om te weten voor een reis naar Canada

  • Taal: Engels en Frans
  • Valuta: Canadese dollar
  • Visum: Ja, zowel voor een kort als lang – tot zes maanden – verblijf moet je een Electronic Travel Authorization (eTA) aanvragen. En zorg dat je paspoort minimaal zes maanden geldig is vanaf de dag van aankomst.
  • Temperatuur: Verschilt heel erg per regio en seizoen – die overigens gelijk lopen met Nederland. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot min dertig graden in het noorden en in de zomer oplopen tot dertig graden aan de westkust.
  • Beste reisperiode: Plan een bezoek in maart of september voor milde temperaturen en bloeiende natuur. In juni en juli voor kamperen en wandelen. Wil je een traditionele winter meemaken en skiën? Ga dan in december of januari. 
  • Hoe kom je er: Met een rechtstreekse vlucht van KLM sta je binnen tien uur op Canadese bodem. Afhankelijk of je naar Vancouver, Calgary of Toronto vliegt. 
Moraine Lake

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Zou jij een reis naar de rockies Canada willen maken?

Tekst: Lotte van Zijl, Beeld: Lotte van Zijl en Unsplash

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven