Op ontdekkingsreis door Oman…

3 april 2017

Vandaag vertrekt de vlucht op tijd op weg naar Muscat in Oman met een tussenlanding in Abu Dhabi. Bij het verlaten van de luchthaven staat onze gids ons op te wachten: Badr van Travco. We gaan op weg naar ons eerste hotel waar we twee overnachtingen hebben. De volgende dag op tijd op voor een bezoek aan de Grand Mosque. Het kledingvoorschrift is hier strikt: geen polsen, geen enkels en een sjaal om het hoofd waarbij ook de hals bedekt is. De Grand Mosque is de grootste moskee van Oman en een van de mooiste ter wereld. De Grand Mosque heeft vijf minaretten, lijkend op de vijf pijlers van de Islam. De koepel is vijftig meter hoog. De Grand Mosque is prachtig versierd met houtsnijwerk, bladgoud, handgemaakte tapijten, mooie lampen en veel versierselen uit landen die van invloed zijn geweest op Oman en de Islam.

Zes dorpen
Na de Grand Mosque rijden we naar de Souk van Muscat waar we een half uurtje rond mogen lopen. Vervolgens gaan we naar het ‘oude’ Muscat waar we ook weer mooie foto’s kunnen maken. Muscat bestaat eigenlijk uit zes dorpen, zoals Matrah, Ruwi, Qurum en Seeb. Vervolgens gaan we naar het paleis van Sultan Qaboos, dat we helaas niet mogen bezichtigen maar dat uiteraard niet gemist mag worden. De sultan heeft vele paleizen in Oman en daarbuiten. Na een heerlijke lunch gaan we naar het Bait al Bagh museum, waar je alles te weten komt over de geschiedenis van Oman. We zien familiefoto’s van de Sultan, oude zwaarden, zilverwerk, geschiedenis van de kleding van de vrouwen van Oman, meubels en het oude huis van de familie Bait al Bagh.

Offroad…
Na een goede nacht gaan we de volgende ochtend met 4wheeldrives op pad via een prachtige offroad route langs de kust naar Sur. Onderweg maken we diverse stops om prachtige foto’s te maken. We stoppen onder andere bij de Bimah Sinkhole. Ook zien we een aantal wadi’s maar we hebben hier niet veel tijd. Rond de middag komen we aan bij de havenplaats Sur. Na de lunch rijden we langs de haven van Sur, waar nog steeds de traditionele dhow’s gebouwd worden. Na Sur gaan we op weg naar Wahiba Sands. Eerst nog even in een dorpje lucht uit de banden laten zodat de auto’s meer grip hebben in de woestijn. Vervolgens trekken we de woestijn in. Eindeloze lege vlaktes waarin we onderweg de eerste kamelen zien. Uiteindelijk komen we aan bij het desertcamp waar we overnachten. Nadat we ons hebben geïnstalleerd snel terug naar de auto’s voor het spectaculaire dune bashing. Na dit spektakel naar een duintop voor de prachtige zonsondergang. Nadat de zon onder was gegaan terug naar het kamp voor het diner…

De volgende dag is het opnieuw vroeg opstaan. We maken nog wat laatste foto’s in de woestijn en gaan dan richting de plaats Nizwa. Voordat we deze bereiken gaan we nog naar een wadi: een oase midden in de woestijn. Bijzonder hoor. In Nizwa bezoeken we allereerst Fort Nizwa, daarna Jabereen Castle en vervolgens naar het uitzichtpunt over het rode dorp Al Hamra met de lemen huizen. Ook het dorpje Misfah wordt bezocht. Hierna verder naar Nizwa waar we ook de souk bezoeken.

Na een korte nacht op weg naar de luchthaven van Muscat voor de binnenlandse vlucht naar Salalah in de regio Dhofar. Deze vlucht duurt ongeveer een uur. Bij aankomst in Salalah gaan we eerst naar een gebied dat eveneens een soort wadi is en waar een irrigatiesysteem is voor de rest van de omgeving. Er is een prachtige tuin bij. Tot onze verbazing komt hier een groep kamelen aangelopen die we uiteraard op de foto willen hebben. De tocht gaat verder naar het uitzichtspunt bij het vissersdorpje Taqah. Hier bezoeken we ook het Taqah Castle. Daarna naar Khor Rori (ook wel Samhuram genoemd), een archeologisch gebied en de ruïnes van een havenstad. Ook de graftombe van Bin Ali wordt bezocht. Dit was een profeet uit Jemen die naar Oman is gekomen om de Islam te verspreiden.

De volgende ochtend hebben we even vrije tijd, voordat we naar de luchthaven gaan voor onze vlucht van Salalah naar Muscat. Bij aankomst rijden we nog wat door Muscat alvorens we naar het hotel gaan waar we een dagkamer hebben om ons even te douchen en om te kleden naar kleding die meer geschikt is voor de temperatuur in Nederland. De volgende ochtend komen we om 05.00 uur in Amsterdam. Wat een geweldig land en wat een vriendelijk volk!

Carina Breitenstein,
reisadviseur The Travel Club Blaricum

 

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels.

Copyright Reismedia BV 2019