maandag, 26 september, 2022

Stichting De Noordzee opent inschrijvingen Boskalis Beach Cleanup Tour 2021

Stichting De Noordzee opent de inschrijvingen voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2021. Sinds 2013 maakt de natuur- en milieuorganisatie samen met duizenden vrijwilligers elke zomer de hele Noordzeekust schoon. In 2020 ging de landelijke schoonmaakactie in verband met COVID-19 niet door. “Vorig jaar kon de Tour helaas niet doorgaan, dus ik ben ontzettend blij dat we van 1 tot en met 15 augustus weer met al die strandliefhebbers de hele Noordzeekust gaan schoonmaken”, vertelt projectleider Sebastiaan Verkade.

De strijd aan met vervuiling door sigarettenfilters

De Boskalis Beach Cleanup Tour staat dit jaar in het teken van vervuiling door sigarettenfilters. Op toeristische stranden zijn sigarettenfilters het meest gevonden soort afval, en lang niet iedereen weet nog dat er plastic in zit. Een sigarettenfilter kan wel 8 liter water vervuilen. En dieren kunnen peuken aanzien voor voedsel. Volgens Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee, is het hoog tijd om deze vervuiling aan te pakken: “Elk jaar vinden we duizenden peuken bij de Boskalis Beach Cleanup Tour. Maar het strand is geen asbak. Deze zomer willen we hier aandacht voor vragen door de filters apart te houden en te tellen.”

Boskalis Beach Cleanup Tour
(c) Mart Smit / Stichting De Noordzee

Door COVID-19 een andere Tour dan gewend

Al zeven zomers ruimt Stichting De Noordzee met duizenden vrijwilligers zoveel mogelijk afval van de Nederlandse Noordzeestranden. Sinds 2013 is er al 94.509 kilo afval van de stranden gehaald met de hulp van 14.457 deelnemers. Door COVID-19 zal de komende editie er anders uitzien. Projectleider van de Beach Cleanup Tour, Sebastiaan Verkade, vertelt: “Vorige edities liepen we met alle deelnemers van punt A naar punt B en brachten we iedereen met bussen terug naar de startlocaties. Komende zomer willen we dat alle deelnemers op een veilige en prettige manier hun handen uit de mouwen kunnen steken voor een schone en gezonde Noordzee. Daarom zijn we gaan innoveren en zal het er anders aan toe gaan dan gewend.”

Boskalis Beach Cleanup Tour
(c) Lize Kraan – Stichting De Noordzee 

Tijdens elke etappe zal Stichting De Noordzee een zogenaamde Noordzeekraam opstellen waar deelnemers opruimmaterialen en uitleg krijgen. Vervolgens gaan ze binnen een groot afgebakend stuk strand aan de slag. Zo worden grote groepen mensen voorkomen en kunnen mensen voldoende afstand houden.

Liefhebber van het strand? Lees onze tips voor een vakantie aan de Nederlandse kust.

Tour begint over precies een maand

De grootste landelijke schoonmaakactie van Nederland vindt plaats van 1 tot en met 15 augustus en in deze periode zal de gehele Noordzeekust worden schoongemaakt in 30 etappes. In het zuiden van het land wordt gestart in Cadzand en in het noorden op Schiermonnikoog. Op 15 augustus sluiten we af in Zandvoort.

Boskalis Beach Cleanup Tour 2021
(c) Jaap Lotstra – Stichting De Noordzee 

“Mensen staan te popelen om deze zomer weer het strand op te gaan en iets terug te doen voor de Noordzee. Dat blijkt ook uit de grote hoeveelheid voorinschrijvingen,” zegt Verkade. “De Tour is al jaren een prachtige en verbindende manier om aandacht te vragen voor schone stranden en een gezonde Noordzee. Samen met duizenden bevlogen vrijwilligers een dag buiten de handen uit de mouwen steken, om vervolgens met de resultaten in de hand te werken aan oplossingen. Want uiteindelijk gaat het ons erom om te voorkomen dat het afval überhaupt in de natuur terechtkomt.” sluit hij af.

Bezoek deze leuke strandtenten in Nederland.

Locaties

DatumLocatie ZuidLocatie Noord
1 aug. 2021CadzandSchiermonnikoog 1
2 aug. 2021GroedeSchiermonnikoog 2
3 aug. 2021VlissingenAmeland 1
4 aug. 2021DomburgAmeland 2
5 aug. 2021RenesseTerschelling
6 aug. 2021OuddorpVlieland
7 aug. 2021Kwade HoekTexel 1
8 aug. 2021RockanjeTexel 2
9 aug. 2021Hoek van HollandJulianadorp
10 aug. 2021MonsterCallantsoog
11 aug. 2021KijkduinPetten
12 aug. 2021ScheveningenBergen aan Zee
13 aug. 2021Katwijk aan ZeeCastricum aan Zee
14 aug. 2021NoordwijkWijk aan Zee
15 aug. 2021ZandvoortBloemendaal

Inschrijven voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2021

Iedereen kan zich aanmelden voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2021 via www.beachcleanuptour.nl.

Fotocredits header (c) Jaap Lotstra, informatie en beeld via Stichting De Noordzee

Redactie TripTalk
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.
reacties

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per 3 weken.