maandag, 18 oktober, 2021

Schaalklanken meditatie op Bali

Wanneer je op Bali bent kom je er snel achter dat bijna alles op het eiland een spirituele betekenis heeft. Overal op Bali zijn mooie tempels te vinden, vaak privé-eigendommen van families. Dagelijks houden Balinezen zich bezig met hun ceremonies, rituelen en het vereren van de goden, een meditatie op Bali is dan ook een aanrader!

Bij het vereren van de goden gaat het niet alleen maar om de drie hindoegoden die wij in het westen vooral kennen: Brahma, Vishnu en Shiva. Maar eigenlijk geloven Hindoes dat ‘god’ overal is en overal in terugkomt. In de natuur, zoals de bergen, bomen, dieren, planten en bloemen maar vooral in jezelf.

Meditatie op Bali in The Yoga Barn

Tibetan Bowls Sound Meditation

Op Bali is spiritualiteit niet alleen iets voor de locals. Ook vele reizigers trekken naar Bali om zich onder te dompelen in de wereld van ceremonies, spiritualiteit en meditatie op Bali. Omdat Hindoes geloven dat het goddelijke in jezelf zit en je dit met stilte kan bereiken doormiddel van het mediteren zijn er op Bali veel plekken om dit te oefenen en te ondervinden hoe dit is.

Lees ook de handige informatie voor als je op reis gaat naar Bali.

Vooral op plekken zoals Ubud zijn er veel mogelijkheden om naar meditatieplekken of healers te gaan. Zelf bezocht ik een zogeheten ‘‘Tibetan Bowls Sound Meditation’’ in de Yogabarn in Ubud. Ubud staat bekend om de ‘helende’ en rustgevende sfeer die er hangt. Het is dus ook niet zo gek dat er juist op deze plekken veel spirituele centra te vinden zijn. The Yoga Barn is hier een van.

Het is een tropisch centrum dat zich richt op zelfontdekking, genezing en vernieuwing en waar de Balinese cultuur en de hindoeïstische tradities voorop staan. Zoals op vele plekken in Ubud kun je bij The Yoga Barn terecht voor yogalessen, meditatie, dans, healing en ook wellness-sessies.

Yoga Barn in Ubud

In een grote houten hut die alleen met kaarsen verlicht was en waar in het midden een cirkel van gekleurde bloemen lag, deed ik de Tibetan Bowls Sound meditatie. Iedereen heeft tijdens de meditatie een eigen matje, deken en kussen. Tijdens de meditatie loopt er iemand rond die de Tibetaanse schaalklanken maakt.

Al sinds de oudheid worden Tibetaanse schalen gebruikt in heilige ruimtes bij meditatie, genezingen en spirituele rituelen. De mooie therapeutische Tibetaanse klanken brengen je namelijk in een diepe meditatieve staat. Het besef van tijd en ruimte verdwijnt bijna door de stilte en de speciale atmosfeer.

Waar ga je slapen? We hebben 6 tips voor de leukste hotels op Bali.

Hindoes geloven dat alle antwoorden die je zoekt en alles wat je wil weten al in onszelf zit en we hier doormiddel van meditatie en stilte bij kunnen komen. Om dit te bereiken maken mensen vaak tijdens het mediteren de ‘aum’ klank, ook wel de ‘ohm’ of ‘om’ klank genoemd.

De ‘aum’ klank is belangrijk in het hindoeïsme en heeft veel verschillende betekenissen. Hindoes geloven dat de creatie van de wereld is ontstaan met deze oerklank. Het is de klank van het universum die ons bij de vrede en stilte en het inzicht in onszelf brengt en waar het hele universum van vibreert.

De Yoga barn voor meditatie op Bali
Fotocredits: The Yoga Barn

Een retreat dichter bij huis? Check deze retreat in Portugal.

De meditatie

Ditzelfde geldt voor de Tibetaanse schaalklanken tijdens de Tibetan Bowls Sound meditatie in The Yoga Barn. De klanken helpen bij concentreren tijdens het mediteren en het rustig worden. Bij mij werkte dit goed, zo goed dat ik er zelfs van in slaap viel. Tijdens de meditatie is het bijzonder hoe de klanken door je lichaam lijken te gaan en het geluid je gedachtes mee lijken te nemen. De meditatie duurt ongeveer twee uur maar het gekke is dat je inderdaad zoals voorspeld, bijna geen besef hebt van tijd. Gedurende de meditatie besprenkelt degene die de meditatie leidt iedereen met ‘holy water’.

Lees ook: spotten van wilde dieren op Bali.

Meditatie op Bali, een perfecte plek

Ook als je niks met spiritualiteit en mediteren hebt is het een hele interessante ervaring en het laat je echt kennis maken met de typische gebruiken op Bali en het Hindoeïsme. Het is voor meerdere reizigers, ondanks de vraag naar yoga die toeneemt, niet per sé gebruikelijk om te mediteren en ons te concentreren op niets anders dan in dit geval bijvoorbeeld schaalklanken. Het is misschien erg out of your comfortzone maar Bali is de perfecte plek om te ervaren hoe dit is en om erachter te komen of deze typische rituelen ook bij jou een positieve uitwerking hebben.

Bij The Yoga Barn zijn er veel verschillende meditatie sessies die je kunt doen.

Voor een meditatie op Bali kun je op talrijke plekken terecht. De Yoga Barn, waar ik deze meditatiesessie deed, biedt veel verschillende mogelijkheden. Deze sessie kost 200.000 rupiah, omgerekend ongeveer 13 euro.


Lees ook het artikel: 7 bijzondere gebruiken op Bali om nog meer te weten te komen over de Balinese cultuur. Of kom te weten waar je vegan kunt eten in Bali!


Nog meer lezen over Bali?
Hier vind je de mini reisgids van Uluwatu
Of reis naar het prachtige noorden van Bali
Toch meer zin om de jungle in te gaan en tempels te bezoeken? Lees dan de mini reisgids van Ubud
Of reis naar het oosten toe en stap op de boot naar te Gili-eilanden

Heb je reisplannen naar Bali?

Handige links:
1. Boek je vliegticket naar Bali online.
2. Reis nog voordeliger en boek je vliegticket samen met een hotel.
3. Heb je al een ticket? Zoek een hotel op Bali.

Fotocredit header en overige foto’s: Yogabarn via Instagram

Roselyn van den Berg
Hi! Mijn naam is Roselyn en ik studeer journalistiek. Op het moment woon ik met veel plezier op Bali. Ik schrijf over het leven op dit mooie eiland en dan met name over duurzaamheid en spiritualiteit.
reacties

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.