TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Straat in Kralendijk op Bonaire

Tips voor Bonaire, dit is waarom je naar Bonaire wilt

Hagelwitte stranden met wuivende palmbomen en een azuurblauwe zee met bijzonder koraal en schildpadden. Felgekleurde huisjes, nieuwsgierige leguanen en roze pop of colour flamingo’s. Een paradijs voor duikers en snorkelaars, maar ook voor natuurliefhebbers, zonaanbidders en vooral levensgenieters. Lees en get inspired, dit zijn onze tips Bonaire.

Bonaire tips: zon, zee en strand

Bonaire… Het eiland in de Caribische zee – dat qua omvang (294 km2) nog kleiner is dan het Nederlandse Texel (463km2)- is een paradijs op aarde. Bonaire is een van de drie populaire ABC-eilanden in de Caribische Zee, maar het enige eiland met het ‘Op een onbewoond eiland’ gevoel.

Het gevoel waar elk jaar weer talloze mensen naar op zoek zijn. Hoewel ook Bonaire jaarlijks steeds populairder wordt, blijft het een provinciaal en authentiek eiland waar grote ketens geen kans van slagen hebben. It better stays (cute and) small.

Hoofdstad Kralendijk, Bonaire (c) Flickr / Chris Favero

Profiteer van extra voordeel als je naar Bonaire reist!

Tips om te snorkelen

De hoofdattractie van Bonaire is niet op het eiland te vinden, maar rond het eiland. Bonaire staat het meest bekend om haar onderwaterwereld. Bonaire en Klein Bonaire bieden een perfecte leefomgeving voor veel vissoorten en onderwaterdieren. De bijzondere onderwaterwereld staat dan ook vaak in toplijsten met goede en mooie duiklocaties.

Het water is kristalhelder en wordt bewoond door talloze vissen, bijzondere koraalsoorten, schildpadden en roggen. Het is daarom niet gek dat de helft van de overnachtende toeristen naar het eiland komt om te duiken of snorkelen. Dieren die duikers en snorkelaars ongetwijfeld tegen komen tijdens zijn zeeschildpadden. Er komen maar liefst vijf soorten zeeschildpadden voor rond Bonaire. De beste kans om met ze mee te zwemmen is ten zuidwesten van Bonaire en ten zuiden van Klein Bonaire.

Zwemmende schildpad in zee bij Bonaire
Foto: Kris Mikael Krister – Unsplash

Waar je op Curaçao en Aruba lang moet zoeken naar een verdwaalde vis, ‘vliegen’ ze je hier om de oren.

Lees meer over het ultieme waterparadijs Bonaire.

Zorg dat je de STINAPA Nature fee penning koopt

De overheid van Bonaire steekt daarom ontzettend veel tijd, geld en energie in het beschermen van de onderwaterwereld en het koraal rondom het eiland. Zo heb je om het water in te gaan de zogenaamde STINAPA Nature fee penning nodig. Zo worden stranden goed schoongehouden en zijn er regels waar iedereen zich aan moet houden.

Het is bijvoorbeeld verboden om met handschoenen te duiken of snorkelen, dit omdat de verleiding dan groter is om koraal aan te raken. Dit is erg schadelijk voor koraal. Daarnaast heeft iedereen die het water rond het eiland wil betreden een zogenaamde Stinapa penning nodig.

De STINAPA Nature fee penning geldt niet alleen voor duikers. Ook voor surfers, kite boarders, kajakkers, snorkelaars en andere watersporters, maar ook voor wie in de zee rond Bonaire of Klein Bonaire gaat zwemmen.

Een duiker in zee bij Bonaire
Duiken op Bonaire, er gaat een wereld voor je open!

Penning in het bezit? Dan kan het duiken en snorkelen bijna beginnen. First things first. Bonaire wordt namelijk ook wel het eiland van de pick-up trucks genoemd. Het perfecte vervoersmiddel om de ruige natuur te trotseren en de vele duikapparatuur makkelijk mee te nemen. Huren dus! Penning en de sleutels van de pick-up truck binnen?

Dan zijn er ontzettend veel bijzondere plekken om de zee in te gaan. Deze spots zijn aangegeven met knalgele stenen waarop een, je moet even goed kijken, duiker met de tekst ‘enter’ staat. Ligt deze steen er niet? Dan is het een no go.

Steen van de entree voor duiken Bonaire
Hier moet je zijn om met schildpadden te zwemmen

Het maakt eigenlijk niet uit waar je het water in gaat, al is er wel een plek waar het duiken en snorkelen extra bijzonder is: 1000 Steps. Waarom? Hier zwem je met schildpadden die samen met het koraal en de kleurrijke vissen een bijzonder plaatje vormen.

Ook op Aruba vind je mooie stranden. Veel hotels liggen direct aan het strand, check deze hotels op Aruba en bekijk ook deze leuke stranden op Aruba.

Nooit de weg kwijt

Verdwalen rondom Bonaire is eigenlijk onmogelijk. Flipper van het lichtblauwe, ondiepe water richting de duistere diepte. Vanaf hier gaat de bodem in een rechte lijn naar beneden. Flipper vanaf dit punt alleen rechts en links langs de wand en er kan niets gebeuren. Je zult hooguit een stuk moeten wandelen naar de truck.

Tips wat te doen op Bonaire?

Bonaire mag dan wel een klein eiland zijn, je kunt er met gemak twee weken verblijven. Naast duiken en snorkelen zijn er namelijk genoeg dingen te doen, te zien en te ervaren. Eén van de Bonaire tips is een dagtrip maken naar het onbewoonde Klein Bonaire!. Nu kun je met een zelfgevulde picknickmand en snorkelset met de watertaxi vanaf Kralendijk richting het mini-eiland varen, maar ook met Compas: een zeilboot die je naar Klein Bonaire brengt en weer terug naar het ‘vasteland’.

Je vaart, snorkelt, geniet van een heerlijke BBQ op het schip en vaart met een glas wijn, een prachtige zonsondergang en opspringende dolfijnen terug naar Bonaire.

Ook op het vasteland is genoeg actie te vinden. Zo zijn er door het heuvelachtige, ietwat ruige en begroeide landschap goede mountainbike routes om te volgen. Zijn er verschillende wandelroutes, die individueel of met een georganiseerde tocht afgelegd kunnen worden.

Bonaire tip: Washington Slagbaai Nationaal Park

Het Washington Slagbaai Nationaal Park met de 241 meter hoge berg Brandaris die ‘beklommen’ kan worden. Dit park heeft een oppervlakte van 5643 hectare en het gebied beslaat bijna 20 procent van heel het eiland. Dit is tevens het groenste gedeelte van Bonaire, het bevat veel groene struiken en cactussen. Er zijn verschillende ranches waar een paard gehuurd kan worden en is er de mogelijkheid om met een quad of een jeepsafari op pad te gaan

Ook de zoutpannen en oude slavenhuisjes mogen niet worden overgeslagen. Nog niet heel lang geleden werkten de slaven uit het slaperige stadje Rincon op de zoutpannen. Doordeweeks sliepen ze met z’n drieën in kleine huisjes met een dak van palmbladeren, waar wij met onze lange Nederlandse lichamen nét doorheen passen.

Typisch slavenhuisje op Bonaire
Foto Alex Bennett from Pixabay

Er was geen eten en water. In het weekend liepen ze dan ook terug naar Rincon waar familie op ze wachtte met smaakvolle en met liefde gemaakte gerechten. Deze huisjes staan er nog steeds en brengen je even terug naar deze zware koloniale tijd.

Zin in een beetje actie? Rijd richting Lac Bay en stap daar in een kano richting de mangrovebossen. Wel goed insmeren natuurlijk!

Kanoen in de mangrove op Bonaire

Flamingo’s spotten op Bonaire

De flamingo is hét symbool voor Bonaire. Hoewel de roze vogels ook op Curaçao en Aruba voorkomen, gaat het hier net even iets verder. De flamingo’s komen terug op souvenirs, gevels en zelfs in namen. Zo wordt de internationale luchthaven ook wel Flamingo Airport genoemd. Bonaire is een van de vier natuurlijke flamingo broedplaatsen ter wereld. De leef-en broedplaatsen op het eiland zijn dan ook verboden terrein zijn.

Toch zijn er een aantal plekken waar deze bijzondere dieren in het wild te spotten zijn: in het zuiden van het eiland in het Pekelmeer en de omringende zoutpannen. Het is niet mogelijk landinwaarts deze dieren van dichtbij te bekijken, een verrekijker is dan ook een must.

Tips voor stranden op Bonaire

Hoewel Curaçao en Aruba de bestemmingen zijn voor mooie stranden, zijn er op Bonaire toch ook een aantal mooie plekken te vinden om te relaxen na een duiksessie of wandeltocht. Het eiland telt meerdere grote en kleine strandjes. Let wel op: Bonaire wordt omringd door koraalrif waardoor je niet overal zomaar het water in kunt gaan.

No Name Beach

No Name Beach is een van de mooiste stranden op Klein Bonaire. Het is een lange, maar vrij smalle strook van wit zand waar een felblauwe zee aanligt. Direct langs het strand ligt een langgerekt koraalrif waar gesnorkeld kan worden.

Tip Bonaire, relaxen op dit strand, No Name Beach strand op Klein Bonaire
Het mooie strand van No Name Beach / Foto via tourismbonaire.com

1000 Steps Beach

1000 Steps Beach is een duik-en snorkelspot, maar ook een mooi strand. De naam is gebaseerd op de trap die je naar boven en beneden brengt. De ligging, het contrast van grijswit koraal en de felblauwe zee maken dit een bijzonder plaatje. Susanne bezocht dit strand tijdens haar korte vakantie op Bonaire.

Coco Beach

Coco Beach is dé spot voor zon, zee, strand en een tropische cocktail terwijl er genoten wordt van muziek. Het is te vergelijken met Mambo Beach op Curaçao.

Tips Bonaire: ’s avonds genieten in Kralendijk

Voor gekleurde en pittoreske gevels, gezellige terrasjes en een dosis gezelligheid mag een avond in Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire, niet ontbreken. Dit zijn de spots waar je wilt eten:

Kleurrijke straat in Kralendijk op Bonaire
Foto: Redactie TripTalk
  • Een frisse cocktail drink je tijdens het golden hour op de pier bij een van de terrasjes.
  • Voor verse vis haast je je naar @Sea, Een lief cunucuhuisje met een terras vol roze bloemen en palmbomen.
  • La Cantina is ook een mooi cunucuhuisje. Wanneer je door het kleine huis loopt, word je met open armen ontvangen op een kleurrijk terras. Je kunt hier heerlijke Mexicaanse gerechten met een Caribische twist bestellen.
  • Mezze is een restaurant aan de boulevard waar je in de mooie avondzon geniet van de Libanese keuken. Bij It Rains Fishes krijg je, hoe kan het ook anders, vis.
  • Vleeseter? Dan is Spice the place to be. Een door Piet Boon ontworpen restaurant aan de waterkant, met een internationale en ‘vlezige’ keuken.

Uitgegeten? Voor een tropisch dansje ga je naar Havana.

Ontdek de beste en leukste restaurants op Bonaire.

Paar dagen naar Curaçao vanaf Bonaire? Check hier de 10 best beoordeelde hotels op Curaçao.

Winterzon op Bonaire

Wanneer je de buureilanden Curaçao en Aruba al hebt kunnen afvinken óf op zoek bent naar rust, lieve mensen en een adembenemende flora en fauna, denk dan eens aan bon bini Bonaire.

Naast dat Bonaire een bijzondere duikbestemming is, is het ook een perfecte winterzonbestemming. Het tropische klimaat zorgt ervoor dat het in de wintermaanden goed vertoeven is op het eiland aan het zwembad of strand. Het winterseizoen binnen de reisbranche loopt van begin november tot eind april.

In de maanden november en december valt er gemiddeld iets meer regen dan normaal, al zijn dit kleine hoeveelheden neerslag. Zo schijnt de zon in november zo’n 8 uur per dag, is het rond de dertig graden
en valt er minder dan honderd milliliter per maand. Het aantal zonuren en temperatuur blijven de maanden daarna ongeveer hetzelfde, de hoeveelheid neerslag neemt af.

Zoek een hotel op Bonaire

Booking.com

De Bonaire tips op de kaart:


Handige Bonaire tips:
1. Boek je vliegticket naar Bonaire online.
2. Heb je al een ticket? Zoek een hotel op Bonaire
3. Reis nog voordeliger en boek je vliegticket samen met een hotel
4. Boek een taxi bij aankomst naar je hotel, wel zo makkelijk! (lees meer)
5. Boek een complete vakantie naar Bonaire met TUI


Benieuwd naar andere tropische eilanden? Bekijk de tips voor leuke activiteiten op Curaçao, de San Blas eilanden bij Panama of een vakantie op Dominica. Of wat denk je van deze eilanden in Thailand?

Fotocredit header: Redactie TripTalk

Zie jij jezelf al wat tijd doorbrengen op Bonaire?

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

3 gedachten over “Tips voor Bonaire, dit is waarom je naar Bonaire wilt”

  1. Hoe kan je het slavernijverleden zo romantiseren door er over te praten alsof het een toeristenattractie is? Lees je alsjeblieft even goed in over het verleden van het kolonialisme, maar ook het heden van neo-kolonialisme op Bonaire!

    1. TripTalk logo roze
      Redactie TripTalk

      Dag Lennie,
      Het onderwerp ligt misschien gevoelig in deze periode, maar in bovenstaande tekst romantiseren wij dit zeker niet, in de tekst geven wij ook aan: “zware koloniale tijd”. De slavenhuisjes op Bonaire zijn een beschermd monument en is daarmee een onderdeel van de geschiedenis van Bonaire. Naar ons inzicht dan ook een reden om er bij stil te staan. Ter verduidelijking hebben we een link naar de Wikipedia pagina toegevoegd voor meer achtergrondinformatie.

    2. Werkelijk…..???? Volgens mij ervaar je nog steeds je nog steeds alle welvaart van o.a. het koloniale verleden van Nederland, hier hoor ik je ook niet over.

      Prima reactie en uitleg van Triptalk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven